Εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες

INSTITUTO CERVANTES DE ATENAS – CULTURA – PROYECCIÓN

08.02.2017, 18.00 h.

Proyección de documental / Προβολή ντοκυμαντέρ

El laberinto de Octavio Paz
Ο λαβύρινθος του Οκτάβιο Πας

Ο λαβύρινθος του Οκτάβιο Πας είναι ένα ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στον μεξικανό ποιητή και δοκιμιογράφο (1914-1998) και περιλαμβάνει αναλύσεις, σχόλια και μαρτυρίες 25 μελετητών του έργου του μεγάλου νομπελίστα (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1990). Ανάμεσά τους, οι συγγραφείς Mario Vargas Llosa, Jorge Edwards, Hugo Hiriart, Elena Poniatowska και Alberto Ruy Sánchez, οι ποιητές Pere Gimferrer, Ida Vitale και Jean-Clarence Lambert, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος μεταφραστής του Πας στα γαλλικά, οι δοκιμιογράφοι Juan Villoro, Juan Malpartida και Christopher Domínguez Michael, οι σανσκριτιστές Óscar Pujol και Juan Arnau, οι κριτικοί τέχνης Juan Manuel Bonet και Fernando Castro Flórez, ο ζωγράφος Vicente Rojo, η κινέζα ισπανίστρια Shihua He και ο Hans Meinke, εκδότης των απάντων του μεξικανού συγγραφέα.
Παραγωγή: Instituto Cervantes
Σενάριο-σκηνοθεσία: José María Martínez
Υλοποίηση, μοντάζ, μεταπαραγωγή: Adela Iriarte
Διάρκεια: 85 λεπτά
Γλώσσα: ισπανικά (χωρίς υποτίτλους)

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Panorama Griego και την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα.

Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Φραγκούδη 11 & Αλεξ. Πάντου (δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Είσοδος ελεύθερη.

INSTITUTO CERVANTES DE ATENAS – CULTURA – CONFERENCIA

03.02.2017, 17.30 h.

Conferencia / Διάλεξη

Jaime Pastor / Χάιμε Παστόρ
La Τransicion de la dictatura al regimen de ‘78, el 15 M y la crisis del regimen. Reivindicando la democracia.
Η Μεταπολίτευση από τη δικτατορία στο καθεστώς του ‘78. Το κίνημα των αγανακτισμένων και η κρίση του πολιτικού συστήματος. Διεκδικώντας και πάλι τη δημοκρατία.

Αυτή η διάλεξη είναι μια εισαγωγή στον υπό εξέλιξη διάλογο που διεξάγεται τόσο στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της ευρύτερης ισπανικής κοινωνίας, γύρω από τις ευκαιρίες που δημιούργησε το άνοιγμα στο δημόσιο χώρο μετά την εμφάνιση του κινήματος των αγανακτισμένων το 2011. Θα γίνει λόγος και για την κουλτούρα της Μεταπολίτευσης και τις ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις των πρόσφατων εξελίξεων στο Ισπανικό Κράτος, που το μετατρέπουν σε πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι θεωρίας και πράξης.

Διοργάνωση: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στα ισπανικά, με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά.

Aίθουσα της βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου. Συγγρού 136. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Χάιμε Παστόρ πολιτικός επιστήμονας και διανοούμενος, διδάσκει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης της Μαδρίτης. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών για την περίοδο της Μεταπολίτευσης από τη δικτατορία στη δημοκρατία καθώς και για τα νέα κοινωνικά κινήματα από το 1968 μέχρι σήμερα. Ασχολείται ιδιαίτερα με την έννοια της Ηγεμονίας, του Δημοσίου Χώρου και των εθνικών ταυτοτήτων. Είναι επίσης υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού Viento Sur.

You may also like...