Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

70 xronia mploko tis kokkiniasΟ Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα «70 χρόνια του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944» στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Νότη Μαυρουδή. Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) και θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Καληνύχτα, Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου από τη Νεανική Σκηνή «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ» σε σκηνοθεσία Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου.
Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:
«Με στόχο να διατηρήσουμε τη σπουδαία παράδοση της πόλης μας ακμαία και ζωντανή διοργανώνουμε μια σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης «Μπλόκο 70 χρόνια μετά…». Στις προτεραιότητες μας είναι η οργάνωση εκδηλώσεων για το Μπλόκο, εκδηλώσεις αντάξιες της ιστορίας αυτής της πόλης και του πολιτισμού της.Mε σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη της πόλης, το Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς είναι ανοιχτό για το κοινό αλλά και για σχολεία. Οι επισκέπτες ενημερώνονται για το ιστορικό του Μπλόκου και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επιτόπια περιήγηση στο χώρο και να παρακολουθήσουν προβολή του ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου ‘Το Μπλόκο της Κοκκινιάς’».
Το Μουσείο Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας) είναι ανοιχτό για το κοινό από Τρίτη έως και Παρασκευή από τις 9.00 π.μ-12.00 μ.μ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλ.2104922587.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ
ΜΠΛΟΚΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Το Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωνή Μάνου Κατράκη)
Καλωσόρισμα (Ειρήνη Ρηνιώτη)
Χαιρετισμός Δημάρχου
Ομιλία με θέμα “Να μη ξεχάσουμε” (Γιώργος Χ. Θεοχάρης)
Χορωδία ΧΑΝ (2 τραγούδια της Αντίστασης)
Μαρτυρία της Παναγούλας Σκούτα (Ρένη Πιττακή)
Χορωδία ΧΑΝ (2 τραγούδια της Αντίστασης)
Ανάγνωση ποιημάτων (Χάρης Μαυρουδής, Ειρήνη Ρηνιώτη)
Μουσικές ανάσες (Νότης Μαυρουδής, Μάνος Aβαράκης)
Τραγούδι (Αναστασία Μουτσάτου)
Κιθάρα (Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Τοσικιάν)
Φυσαρμόνικα (Μάνος Αβαράκης)
Επέσατε θύματα (Μάνος Αβαράκης)
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
Νότης Μαυρουδής (συνθέτης, κιθαριστής), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Γιώργος Τοσικιάν (κιθάρα), Αναστασία Μουτσάτσου (τραγούδι), Ρένη Πιττακή (ηθοποιός), Χάρης Μαυρουδής (ηθοποιός), Γιώργος Χ. Θεοχάρης (συγγραφέας), Ειρήνη Ρηνιώτη (ποιήτρια). Συμμετέχει: η Παιδική Χορωδία Νικαίας ΧΑΝ υπό τη Διεύθυνση του Ανδρέα Πριονά. Επιλογή κειμένων: Ειρήνη Ρηνιώτη.
Νεανική Σκηνή «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ»*
ΜΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΘΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΑΝΤΡΑ!
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, «Καληνύχτα, Μαργαρίτα»,
κάτω από τον ίσκιο της Ιστορίας…
Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα, Μαργαρίτα», ένα κόσμημα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, στηριγμένο σε διήγημα του μεγάλου μας Δημήτρη Χατζή από το περίφημο «Το Τέλος Της Μικρής Μας Πόλης», ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού έργα με θέμα την Κατοχή και το μόνο με θέμα κεντρικό την Αντίσταση, περνούσε επίμονα από το νου μας κάθε φορά που βρισκόμασταν στον ιερό χώρο της Μάντρας. Η εικόνα της εύθραυστης Μαργαρίτας των Σταύρου και Χατζή να κουβαλά τη βαριά βαλίτσα της και να την απιθώνει, μέσα από το χρόνο, με τρεμάμενα βήματα, πάνω σ’ αυτό το χώμα- προσκέφαλο, λίγο πριν ανοίξει μεγάλα, δυνατά φτερά προς τη Θυσία, πολιορκούσε τη σκέψη μας. Αυτό το Κορίτσι – Ψυχή σ’ έναν τέτοιο Χώρο – Μνήμη, σε μια παράσταση- προσκύνημα, όπου η ταπεινή τέχνη παθιασμένων ερασιτεχνών θα κατατεθεί σαν στεφάνι στους άλλους Ταπεινούς Αγγέλους που άφησαν στο χώμα αυτό το δικό τους ανεξίτηλο χνάρι, να, πώς ονειρευόμασταν μια παράσταση στη Μάντρα! Σ’ αυτό το όνειρο ερχόμαστε να δώσουμε σώμα και φωνή με συγκίνηση και ελπίδα οι «Ονειροβάτες», ερασιτεχνική θεατρική ομάδα από το Ίλιον, που έχει ήδη αναμετρηθεί αρκετά χρόνια με το καλό θέατρο και έχει προσθέσει τη μικρή της ιστορία στους αγώνες και τις προσπάθειες των συνοικιών και της περιφέρειας να αρθρώσουν με ευκρίνεια και τόλμη τον δικό τους αισθητικό λόγο στον καθημερινό μας πολιτισμό.
Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
Ένα έργο με ρίζες – ένα έργο πικρά ελληνικό:
Γεράσιμου Σταύρου,«Καληνύχτα, Μαργαρίτα»
« Το πρώτο είναι να καταλάβεις γιατί πολεμάμε… »
Ορέστης
«Πρέπει να μείνω εδώ. Ως το τέλος.»
Μαργαρίτα
Όταν το 1967 πρωτοανέβαινε στο θέατρο «Βεάκη» από το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη το έργο αυτό του Γεράσιμου Σταύρου , ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο βαθιά θα ρίζωνε μέσα στην κατοπινή θεατρική μας ζωή. Αλλά το «Καληνύχτα, Μαργαρίτα » τις ρίζες που έριξε τις είχε ήδη μέσα στο σπαραχτικό του θέμα, αυτή τη διαχρονικά ακατάπαυστη προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων των νέων ανθρώπων από τους μηχανισμούς της εξουσίας, που μπορεί μια χαρά να φωλιάζουν και μέσα στην οικογένεια. Ο πανάρχαιος μύθος του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του, για να μην κινδυνέψει ο θρόνος του, βρίσκει στο έργο αυτό μια νεοελληνική εκδοχή. Ο γιατρός Περδικάρης και οι συν αυτώ, που κατασπαράζουν και τη Μαργαρίτα και τη Φωτεινή, τα νιάτα της οικογένειας, αν και τοποθετημένοι στο ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής και της Αντίστασης, έχουν και σήμερα μιαν απίστευτα πικρή επικαιρότητα, καθώς ο κόσμος γύρω μας παραμένει εχθρικός για τους νέους και κάθε ελπίδα γι’ αυτούς εξακολουθεί να στηρίζεται στη δική τους δύναμη να καταλάβουν, να εξεγερθούν και να παλέψουν.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ,ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ Βασιλική Μητροπούλου
ΣΚΗΝΙΚΑ Δημήτρης Μανωλέλλης
ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ Μαρία Τσονάκα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ Ακριβή Αντωνοπούλου
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Χριστίνα Καραγιώργη
ΣΤΕΦΑΝΟΣ Αλέξανδρος Ντουνέτας
ΑΝΤΙΓΟΝΗ Γεωργία Πετροπούλου
ΒΑΣΙΛΗΣ Απόστολος Μαντζάρας
ΦΩΤΕΙΝΗ Ανδριάνα Ζέρβα
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Ελένη Γεωργίου
ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΡΒΗΣ Γιώργος Μενδώνης
ΑΓΓΕΛΙΚΗ Κωνσταντίνα Καντούτση
ΟΡΕΣΤΗΣ Θεόδωρος Βασιλόπουλος
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ Δημήτρης Μανωλέλλης
ΚΥΡΑ ΘΩΜΑΗ Φωτεινή Κατσιβέλη – Περάκη
ΜΙΚΡΟΥΛΑ Ειρήνη Βασιλοπούλου
ΔΗΜΗΤΡΑ Ζέφη Σκρέμπου
*Οι «Ονειροβάτες» ως τώρα: Ξ. Καλογεροπούλου, ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ, Σοφοκλή, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Σαίξπηρ, ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ, Φ. Γκ. Λόρκα, ΟΙ ΦΑΣΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΠΟΡΑ, Γ. Σταύρου, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, Αντ. Τσέχωφ, ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Επίσης σημαντικός αριθμός δραματοποιήσεων παραμυθιών για το παιδικό κοινό της πόλης μας.

You may also like...