Εκδηλώσεις στη ΦΕΞ

fexστη ΦΕΞ αυτή την εβδομάδα

Ξάνθη: άνθρωποι, αστικός χώρος και πολιτισμοί
2017 – μια σπουδή για τις πόλεις
Ξάνθη – δώδεκα μήνες, δώδεκα προσεγγίσεις μιας πόλης

Ξάνθη: άνθρωποι, αστικός χώρος και πολιτισμοί
Μπορεί κανείς να γράφει για την πόλη, να την ονειρεύεται, να τη βιώνει ή να τη θυμάται, να την ακούει ή να ακούει τους άλλους να μιλούν για αυτή και όλες μαζί αυτές οι καταστάσεις –πραγματικές ή φαντασιακές- να διαμορφώνουν το νόημα της πόλης που είναι διαφορετικό για κάθε ιστορική εποχή και διαφορετικό για τον καθένα, ντόπιο ή επισκέπτη, στα πολλά συνυπάρχοντα και μεταβαλλόμενα παρόντα.
Βασικό τρίπτυχο σε μια τέτοια σύνθετη αντίληψη του αστικού φαινομένου είναι: οι άνθρωποι, ο χώρος και οι πολιτισμικές πρακτικές που βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Οι χρήστες της πόλης με ποικίλες ταυτότητες δρουν στο χώρο, διαπραγματεύονται και κατασκευάζουν τις πολιτισμικές αξίες και πρακτικές διαμέσου του δομημένου χώρου. Γειτονιές, εμπορικοί δρόμοι, αγορές, πάρκα πλατείες, κτίρια, μνημεία, σύμβολα, ιεροί χώροι, είναι πολύ περισσότερο από υλικές πραγματικότητες. Είναι και κοινωνικά προϊόντα τα οποία συμμετέχουν ενεργητικά στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων προσδιορίζοντας, μάλιστα, τη μορφή και το είδος των σχέσεων. Η πόλη αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου επιτελείται τόσο η κοινωνική και οικονομική δράση όσο και η πολιτική μέσω των θεσμοθετημένων λόγων και των σχέσεων εξουσίας προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής ή θέτοντας περιορισμούς στην παραγωγή και αναπαραγωγή της αστικής κουλτούρας.
Η ίδια η πόλη στη χωρο-κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική της διαλεκτική συγκροτεί ένα κείμενο. Δομημένος χώρος, δομές εξουσίας, οικονομικές ανταλλαγές και άνθρωποι εμπλέκονται ενεργά, γράφουν το κείμενο της πόλης, παράγουν πολιτισμό και ταυτόχρονα ο καθένας από εμάς γίνεται αναγνώστης του κειμένου. Αν ποτέ μπορέσουμε να συνδέσουμε μεταξύ τους αυτές τις αναγνώσεις ίσως τότε μπορέσουμε να έχουμε μια πληρέστερη κατανόηση και γνώση για την πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση, ας γίνουμε εραστές της περιπλάνησης στο αστικό τοπίο ως μια άσκηση καθημερινής πρακτικής εγγράφοντας τις δικές μας διαδρομές και αφήνοντας τα δικά μας χνάρια στην πόλη.
Αικατερίνη Μάρκου
Ιστορική-κοινωνική ανθρωπολόγος
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ

Φωτο: Γιώργου Γεωργίου – Between the lines από την έκθεση στη ΦΕΞ 2012

Οι δράσεις της εβδομάδας

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζει τον κύκλο προβολών «Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών». Εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα έργα τους είναι σύνθετα δημιουργήματα που μέσα από την κατανόηση της γλώσσας τους μπορούμε όχι απλώς να δούμε μια ταινία, μα να νιώσουμε μια κινηματογραφική εμπειρία. Να γοητευτούμε και να συγκινηθούμε κρυφά. Είσοδος ελεύθερη
Τις Τρίτες 17- 24 & 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 [21.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν
O Woody Allen γεννήθηκε 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός του οποίου ο μεγάλος όγκος των έργων και το εκφραστικό ύφος τους τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών με περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του. Στην πλειοψηφία τους οι ταινίες του Γούντι Άλεν διακρίνονται για το έξυπνο σενάριο τους και τους αξιομνημόνευτους διαλόγους τους, χαρακτηριστικό γνώρισμα σε όλα αυτά τα χρόνια της πλούσιας καριέρας του.
Ακόμη … κάθε Τρίτη στις 17.00 από την συχνότητα του Ράδιο Ξάνθη στους 93,5  θ’ «ακούμε»  τις ταινίες του αφιερώματος.
2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις
Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων».
Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 18 Ιανουάριου [20.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
«Λαϊκά έθιμα του Δωδεκαημέρου, των γιορτών και του Γενάρη»
Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Τετάρτη 25 Ιανουάριου [20.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
«Αρχαία Ρώμη: πόλη του έρωτα, της ποίησης, της ζωγραφικής»
Με τον Χάρη Μιχαλόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο
Πέμπτη 19 Ιανουάριου 2017 [21.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης
Περισσότερες πληροφορίες στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ και στα τηλ 25410 25421- 6932451755
Είσοδος ελεύθερη
Χάρτινες και μουσικές πόλεις
Καλεσμένος αυτόν τον μήνα ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.
Σάββατο 21 Ιανουάριου [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Μια πολή ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα : «Ο συγγραφέας και οι πόλεις: Αθήνα – Βιέννη – Κωνσταντινούπολη» θα έχουμε με τον καλεσμένο μας Πέτρο Μάρκαρη. Θα ακολουθήσει και η παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Offshore» εκδ. Γαβριηλίδης, 2016.
Τα Σάββατα του Ιανουάριου 2017 [20.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς, προβολές και αφιερώματα.
Είσοδος ελεύθερη
Να μην ξεχάσω ακόμη να παρακολουθήσω ….
Το φεστιβάλ του μήνα
3ο Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη
Πέμπτη 26 έως και 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 [21.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ, σε συνεργασία με το Αμερικανικό προξενείο, και την Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης, μας ταξιδεύουν για άλλη μια χρονιά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών κινηματογράφησης και αφήγησης πολλών θεμάτων. Έχοντας ήδη προβάλει αρκετά αμερικανικά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το exile room, η λέσχη συνεχίζει το αφιέρωμα σ’ αυτή τη μορφή αφήγησης της κινηματογραφική τέχνης που θ’ ολοκληρωθεί με το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2017.
Το πρόγραμμα μας ταξιδεύει στις πολιτείες του Μισισιπή, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στην Πενσυλβανία  αποκαλύπτοντάς μας πτυχές της ζωής και της κουλτούρας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ NESHOBA (2008)
1h 26min | Documentary | Directors: Micki Dickoff, Tony Pagano
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ THE INTERRUPTERS (2011)
2h 5min | Documentary, Crime | Director: Steve James
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ PAGE ONE: INSIDE THE NEW YORK TIMES (2011)
1h 32min| Documentary |Director: Andrew Rossi
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ NEW MUSLIM COOL (2009)
1h 23min | Documentary | Director: Jennifer Maytorena Taylor
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ RACING DREAMS (2009)
1h 33min | Documentary, Sport | Director: Marshall Curry
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI
Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 20.00 στην ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ της Φ.Ε.Ξ, οδό Πλάτωνος 27 στην Ξάνθη Διάλεξη με θέμα: «Ποιότητα Ζωής και φυσική δραστηριότητα στην Τρίτη ηλικία και σε ομάδες με χρόνιες ασθένειες.
Ένα διαφοροποιημένο εναλλακτικό πρόγραμμα άσκησης Ται Τσι και Τσι Γκονγκ για την ενίσχυση της ζωτικότητας και της ποιότητας ζωής των ασκουμένων»
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 / Ετήσιος χορός του Χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ

You may also like...