Εκδηλώσεις στα 54α Δημήτρια

LACHRIMAE LYRAE (Επτά Δάκρυα)

Συναυλία με τους Σωκράτη Σινόπουλο & LACHERON

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

21:00 Ροτόντα

Ο πάντα συγκινητικός ήχος της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου συνδυάζεται για πρώτη φορά με τις βιόλες ντα γκάμπα και τον επιβλητικό ήχο του γαλλικού συγκροτήματος παλαιάς μουσικής L’ Acheron. Οι πέντε μουσικοί διηγούνται την καθαρτική ιστορία της μεταμόρφωσης από το σκοτάδι στο φως, της μετάβασης από τον θρήνο στη γιορτή, έτσι όπως αποτυπώνεται στο έργο Lachrimae ή «Επτά Δάκρυα» του σπουδαίου Άγγλου συνθέτη του 16ου αιώνα John Dowland.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος, με τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας του, αναλαμβάνει με τη λύρα του τον ρόλο της πρώτης φωνής στο πεντάφωνο έργο του Dowland. Ο συνδυασμός της κωνσταντινουπολίτικης λύρας και της βιόλας ντα γκάμπα έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό τους ως όργανα που εκφράζουν κατ’ εξοχήν τη μελαγχολία και τη νοσταλγία.

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα

(Τρίτη) 21:00

Τοποθεσία

Ροτόντα Πλ. Αγίου Γεωργίου Ροτόντα 5  Τηλ.: 2310 968. 860

Δείτε το site των 54ων Δημητρίων εδώ

SELANIK

Συναυλία κλασσικής οθωμανικής μουσικής με τους TANZIMAT PROJECT

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου

21:00 Αλατζά Ιμαρέτ

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα παντελώς άγνωστο κομμάτι της μουσικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα έργα τεσσάρων Θεσσαλονικέων συνθετών κλασικής οθωμανικής μουσικής που έζησαν στην πόλη τον 18ο και 19ο αιώνα. Τα ονόματά τους, Selanikli Ahmet Efendı, Artaki Candan, Necip Dede, Şevket Bey. Ο πρώτος Τούρκος, ο δεύτερος Αρμένιος, οι δύο τελευταίοι μέλη των Δερβίσικων ταγμάτων της Θεσσαλονίκης της εποχής εκείνης. Μαζί αναδύεται και η λαϊκή μουσική των Τούρκων της πόλης μας, χαρακτηριστικό μα και τυπικό δείγμα των μουσικών παραδόσεων των Νοτιοανατολικών Βαλκανίων. Μιας κοινότητας που φεύγοντας με τις ανταλλαγές των πληθυσμών στις αρχές του περασμένου αιώνα, συμπεριέλαβε στις αποσκευές της και τα τραγούδια της.

Οι συντελεστές, έξι μουσικοί. Τρεις Θεσσαλονικείς, με τον «οδηγό» του πρότζεκτ Δημήτρη Βασιλειάδη στο κανονάκι, την έρευνα και τις ενορχηστρώσεις, τον Κώστα Παπαγιαννίδη στο ούτι, και την Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου στο τραγούδι. Μαζί τους, δύο καλλιτέχνες από την Αθήνα με μακρά θητεία στην Θεσσαλονίκη, ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά και η Χρυσάνθη Γκίκα στην πολίτικη λύρα, καθώς και ένας Τούρκος από την Κωνσταντινούπολη, ο Pamir Panya στο νέυ και το τραγούδι. Όλοι τους με μεγάλη εμπειρία στην μουσική της καθ’ημάς Ανατολής, επιστρέφουν και παραδίδουν ένα μοναδικό μουσικό ντοκουμέντο στην πόλη που το δημιούργησε και δικαιωματικά της ανήκει.

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα

(Δευτέρα) 21:00

Τοποθεσία

ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ Κασσάνδρου 91-93 Τηλ.: 2310 278.587

Δείτε το site των 54ων Δημητρίων εδώ

ΜΑΚΜΠΕΘ – TEATRO DI SARDEGNA

Θέατρο του Alessandro Serra

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

21:00 Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Πρόκειται για πρωτότυπη διασκευή της κλασικής τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που εξυμνήθηκε από το ιταλικό κοινό και τους κριτικούς, ενώ απέσπασε σημαντικά βραβεία και παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ. Στην ερμηνεία του Alessandro Serra, το σκηνικό μεταφέρεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκοτία, στην καρναβαλική κουλτούρα και τα τελετουργικά των κατοίκων της Σαρδηνίας. Πιστό στο πνεύμα του ελισαβετιανού θεάτρου, το έργο υιοθετεί αποκλειστικά μέλη του ανδρικού φύλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το πρωτότυπο κείμενο μεταφράζεται στη διάλεκτο της Σαρδηνίας, της οποίας η μουσική και τα ηχοχρώματα απηχούν αλλοτινούς καιρούς, βγαλμένους από τα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού. Η παράσταση εκτελείται με αυστηρή ακρίβεια, προκρίνοντας την υποβλητική δύναμη της κινησιολογίας, της εικόνας, του λόγου και της προσθήκης ήχων του φυσικού περιβάλλοντος.

Τιμή

12€ κανονικό, 10€ μειωμένο

Ώρα

(Κυριακή) 21:00

Τοποθεσία

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Εθνικής Αμύνης 2, τηλ.: 2315 200.200

Δείτε το site των 54ων Δημητρίων εδώ

You may also like...