Συναυλία παραδοσιακής Ιταλικής μουσικής
Ο πολιτιστικός οργανισμός Furclap, από το Ούντινε της Ιταλίας, δίνει το παρών στα φετινά Δημήτρια, με μια συναυλία επιμελημένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Canto Spontaneo, Giovanni Floreani. Μαζί του, δύο σημαντικοί μουσικοί της περιοχής Friuli Venezia Giulia, οι Gianfranco Lugano και Evaristo Casonato.
Η συναυλία περιλαμβάνει ένα ρεπερτόριο το οποίο κυμαίνεται από κλασικά τραγούδια της παράδοσης του Φρίουλι, διανθισμένα από αναγεννησιακές, κελτικές και βαλκανικές μελωδίες, καθώς και από ένα αφιέρωμα στην οικοδέσποινα χώρα, την Ελλάδα. Θα ερμηνευθούν επίσης διαχρονικές Ιταλικές επιτυχίες από τις δεκαετίες του 1960 και του ’70. Μια συναυλιακή εκδήλωση με μαγευτική ατμόσφαιρα και ιταλικό ηχόχρωμα.
Συνεργασία
Tempo Forte
Είσοδος ελεύθερη
Sylphidarium – Maria Taglioni on the Ground
Ένα ταξίδι μέσα στο σώμα, που αποκαλύπτει τον εαυτό του στην πιο αληθινή και ανεπιτήδευτη εκδοχή του. Το Sylphidarium μετασχηματίζει τη χορογραφία του La Sylphide, ενός από τα πρώτα ρομαντικά μπαλέτα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1832 με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Ταλιόνι, για να παρουσιάσει μια νέα υβριδική εκδοχή του κλασικού έργου, πλούσια σε γυμναστική, ακροβασίες, αεροβική και μυϊκή ρώμη.
To φαντασμαγορικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη δουλειά των ColletivO CineticO, υπό την καθοδήγηση της Francesca Pennini, είναι ένας θρίαμβος της κίνησης, ο οποίος αφήνει να ξεδιπλωθεί μια θεατρογραφία γεμάτη μουσική, κοστούμια, έξυπνο χιούμορ, δραματικότητα, και υψηλή αισθητική γλώσσα.
Συνεργασία
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Ιταλικό Προξενείο
Fin’amor
Fin’Amor είναι μεσαιωνική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε απο τους τροβαδούρους του 12ου και 13ου αιώνα και δηλώνει τον ιδανικό, τον τέλειο έρωτα. Η έννοια αυτή σημαίνει διαρκής πόθος και αναζήτηση του απόλυτου, κάτι εξ ορισμού άπιαστο, ουτοπικό.
H Lamia Bedioui και ο Σόλης Μπαρκή μας μεταφέρουν το σφυγμό της Γης, σε μια πρωτότυπη συναυλία, με πολλούς ρυθμούς και ηχητικά τοπία.
Τραγούδια από όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα, την Τυνησία,την Αλγερία,την Υεμένη,την Παλαιστίνη, την Ισπανία και τη Γαλλία, μελοποιούν τις αναζητήσεις του ερμηνευτικού διδύμου, το οποίο προσφέρει στο ακροατήριο ένα ταξίδι που ξεκινά από τον 13ο και καταλήγει στον 20ο αιώνα. Μια συναυλία για κρουστά και φωνή, ανοιχτή στον αυτοσχεδιασμό.
Συναυλία jazz fusion
Ζωντανός θρύλος της ελληνικής σκηνής με διεθνές εκτόπισμα, ο Κυριάκος Σφέτσας συνέθεσε συμφωνική μουσική, έργα για τον κινηματογράφο και το θέατρο, το μπαλέτο, για σύνολα δωματίου και σόλο όργανα, ηλεκτρονική μουσική και τζαζ. Δημιούργησε την Greek Fusion Orchestra το 1976, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του από την Γαλλία στην Ελλάδα, με την πτώση της χούντας. Ήταν η περίοδος που προσκλήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι, για να δουλέψει ως εξωτερικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, του οποίου διετέλεσε αργότερα διευθυντής.
Με την GFO εκπλήρωσε την φιλοδοξία που είχε από την avant-garde περίοδο της καριέρας του στο Παρίσι τη δεκαετία του 60, να δημιουργήσει ένα έργο που θα διεύρυνε τα όρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το αποτέλεσμα είναι ένα progressive jazz fusion αριστούργημα, που αποτελείται από περίπλοκες και συναρπαστικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.
H Greek Fusion Orchestra δεν έπαιξε ποτέ ζωντανά την εποχή εκείνη. Σήμερα, 42 χρόνια μετά, αποτελούμενη από νέους μουσικούς που επιλέχτηκαν από τον ίδιο τον Κυράκο Σφέτσα, παρουσιάζει για πρώτη φορά την μουσική της ζωντανά στο κοινό.