Εκδηλώσεις Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης

Τον Δεκέμβριο του 1976…μια ομάδα νέων, “επαναπατρισθέντων” με ολοκληρωμένες τις πανεπιστημιακές τους σπουδές συλλαμβάνει την ιδέα της ίδρυσης ενός συλλόγου με την επωνυμία Σύλλογος Νέων Επιστημόνων Νομού Ροδόπης.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1977 συγκαλείται η καταστατική συνέλευση και ψηφίζεται το Καταστατικό. Στις 18 Ιουλίου 1977 εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Φιλόδοξα τα σχέδια του Συλλόγου. Θέτει σαν στόχο τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων του νομού και της πόλης και την αξιοποίηση των πνευματικών δυνάμεων του τόπου για την οικονομική, κοινωνική, πνευματική ανύψωση του νομού, ώστε να συγκροτηθεί ο ντόπιος πληθυσμός και ο νομός να γίνει πόλος έλξης για την εγκατάσταση νέων επιστημόνων απο άλλες περιοχές, να βγει απο την αφάνεια και να προβληθεί σε πανελλήνια κλίμακα. Ωστόσο ενδιαφέρονται και για να δώσουν διέξοδο στις πνευματικές, καλλιτεχνικές, δημιουργικές ανησυχίες των μελών του Συλλόγου.

Η δράση του Συλλόγου οργανώνεται σε ομάδες εργασίας. Συστήνονται ομάδες γεωπόνων, μηχανικών, γιατρών, αρχαιολόγων, δικηγόρων κλπ. Υποχρέωση των ομάδων ο εντοπισμός προβλημάτων, η μελέτη, η έρευνα, κατάθεση προτάσεων – λύσεων και προώθηση τους μέσω της διοίκησης στα κέντρα αποφάσεων.
Παράλληλα δημιουργούνται τμήματα μουσικής, φωτογραφίας, κιν/φου, θεάτρου, εικαστικών, περιβάλλοντος, ιστορίας, αρχαιολογίας, λογοτεχνίας, εκδόσεων, χορού, άθλησης, ψυχαγωγίας. Κάθε τμήμα διαθέτει τη δική του δυναμική άλλοτε με έξαρση των δραστηριοτήτων και άλλοτε με ύφεση.
Διοργανώνονται εξορμήσεις στα χωριά του νομού, για να γίνει ο Σύλλογος ευρύτερα γνωστός, να υπάρξει συμμετοχή, να αναγνωριστούν και να καταγραφούν οι ανάγκες, τάσεις, επιθυμίες, να διαχυθεί το πολιτιστικό μήνυμα.
Επίσης διοργανώνονται εκδηλώσεις σε θέματα αγροτικής οικονομίας, πολιτικής οικονομίας, περιβάλλοντος, ιατρικής περίθαλψης και γίνονται επεμβάσεις σε τοπικού χαρακτήρα θέματα, που κατα καιρούς, αναφύονται.
Χωρίς να παραγνωρίζει τον ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό του ρόλο ο Σύλλογος αναπτύσει δράσεις όπως κινηματογραφικές προβολές, πρόσκληση θεατρικών ομάδων, συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα γειτονικών νομών, φτάνει μέχρι και τη Θεσσαλλονίκη.
Το 1988 τα μέλη του Συλλόγου συναισθάνονται πιεστικό το αίτημα της κοινωνίας για διερεύνηση των καταστατικών όρων και αποκτούν δικαίωμα εγγραφής όλοι οι κάτοικοι του νομού που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους χωρίς την αναγκαιότητα κατοχής τίτλου σπουδών.
Προβαίνουν στην τροποποίηση του καταστατικού και ο Σύλλογος Νέων Επιστημόνων Νομού Ροδόπης μετεξελίσσεται στον υφιστάμενο σήμερα σύλλογο με την επωνυμία: “Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης”.
Οι σκοποί του νέου Συλλόγου εξακολουθούν να παραμένουν ίδιοι, οι δράσεις εμπλουτίζονται, δημιουργούνται και ενεργοποιούνται νέα μουσικά σχήματα, θεατρικές ομάδες, οι εκδηλώσεις σχηματοποιούνται, οι συνεργασίες με φορείς πολιτισμού διευρύνονται πέραν των τοπικών πολιτιστικών σχημάτων. Για πολλά χρόνια ο Σύλλογος συμμετείχε στον εορτασμό των “Ελευθερίων” της πόλης σε κεντρικές εκδηλώσεις.
Η απόκτηση μόνιμης στέγης, που να καλύπτει τις ανάγκες του, απασχόλησε τις εκάστοτε διοικήσεις του Συλλόγου. Ύστερα απο μια μακροχρόνια περιπέτεια διαδοχικών μετακομίσεων, διευθετήσεων και επισκευών διαφόρων χώρων – με προσωπική πάντα εργασία των μελών του – “έδοξε” των τοπικών αρχών και τον Οκτώβριο του 1995 παραχωρείται ο χώρος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής, ο οποίος έμεινε ανεκμετάλευτος λόγω μετεγκατάστασης. Ήταν η ώρα να ξεδιπλωθεί σε όλο του το μεγαλείο η συνεργατικότητα, η συντροφικότητα, το μεράκι, η καλή διάθεση, το φιλότιμο των μελών του Συλλόγου. Καταθέτουν στο χώρο την ψυχή τους, τον χρόνο, ενίοτε και τον οβολό τους και μεταμορφώνουν το ερειπωμένο, εγκαταλελειμμένο κτίριο και τον αύλειο χώρο σε μια όαση πολιτισμού, δημιουργίας και αναψυχής.
Τα εγκαίνια της στέγης γίνονται 23 Νοεμβρίου 1996.
Τα μέλη του Συλλόγου τιμούν τον αείμνηστο νομάρχη Ροδόπης Παναγιώτη Φωτέα για την παραχώρηση του πρώτου ηχητικού εξοπλισμού, τον αείμνηστο δήμαρχο Κομοτηνής Γεώργιο Παπαδριέλη για την παραχώρηση του κτιρίου, τον πολιτικό μηχανικό κ. Πέτρο Βαφειάδη για τις υπηρεσίες που τους πρόσφερε στην επέκταση του κτιρίου και τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ζωγράφο κ. Νίκο Θωμά για την αισθητική του χώρου.
Η μέχρι σήμερα 30ετής δραστηριότητα του Συλλόγου έχει αποδείξει ότι τα μέλη του μετέχουν του πολιτισμού.. Ενός πολιτισμού που εκφράζεται με τον σεβασμό και την ευθύνη απέναντι στην παράδοση, στους Θεσμούς, στην πνευματική δημιουργία, στη διατήρηση της ταυτότητας, στον συνάνθρωπο, στη συμμετοχή, στη συνεργασία.
Τα μέλη του στέκονται με υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα του τόπου, νοιάζονται για την αξιοποίηση και εξύψωση του ανθρώπινου δυναμικού του, μεριμνούν για την προβολή του.
Ο Σύλλογος Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης έχει μια σταθερή πορεία προσφοράς. Τροφοδοτείται με νέο αίμα και είναι ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα έρθει να ενδυναμώσει το αίτημα του μαζικού πολιτιστικού κινήματος, που οραματίσθηκαν και προσπάθησαν να υλοποιήσουν οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του Συλλόγου, όταν ξεκινούσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σαν μια παρέα φιλόδοξων, ανήσυχων, ρομαντικών νέων…
Βιβλιοπαρουσιάσεις, πάρτι και μουσικές βραδιές περιλαμβάνει το πρόγραμμα Απριλίου στην Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης στην οδό Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο Γενικό Λύκειο στην Κομοτηνή.

Περισσότερες πληροφορίες – www.politistikikinisi.gr

You may also like...