Το θέατρο “Απόλλων” σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις του 2018.
“Apollon Theater” welcomes you to the performances of 2018.
Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 | Saturday the 24th of March 2018
«O Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Με τον Θανάση Σαράντο
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και ξενιτιάς.
Η παράσταση, την οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 θεατές, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία για 8η συνεχή χρονιά και θα παιχτεί στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» , Σύρου , το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 21:00
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για έναν ηθοποιό κι έναν μουσικό. Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.
Ο «Αμερικάνος», o Τζων Στόθισον, είναι ένας έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.
Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής.Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία –το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης.
Η παράσταση
Η εταιρεία Θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον, σε συνεργασία με τις «Όψεις πολιτισμού», παρουσιάζουν την παράσταση «Ο Αμερικάνος» βασισμένη στο κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.«Ο Αμερικάνος» ζωντάνεψε για πρώτη φορά επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009 και παίζεται με επιτυχία επί οκτώ συνεχόμενες σεζόν σε όλη την Ελλάδα.
Η παράσταση ταξίδεψε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στη Σκιάθο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έκτοτε παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε πάνω από 25 πόλεις ανά την Ελλάδα και με πάνω από 50.000 θεατές.
Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά από τον μουσικό Γιώργο Τζιαφέττα.
Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα με την ζωντανή σύγχρονη μουσική: το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση του πιάνου όπου παίζεται και ως σαντούρι συνάδουν με τον πλούτο και την δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας.
Ηθοποιός και θεατές καλούμαστε να κοινωνήσουμε στον μυστηριώδη και μαγευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο ποίηση και λυρισμό.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου, Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος
Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον, Όψεις πολιτισμού
fb page: Ithikon Akmeotaton theater and film company
video: https://www.youtube.com/watch?v=ViLNHtARQT
Ώρα Έναρξης: 21:00
Τιμή Εισιτηρίου: κανονική τιμή 13€ , μειωμένο 10€
Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/o-amerikanos-syros-theatro-apollon/
Θέατρο Απόλλων Σύρου | Πλατεία Βαρδάκα | Σύρος | 2281085192
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (2009-2017)
«…Συναρπαστικός Παπαδιαμάντης! O Θανάσης Σαράντος στον «Αμερικάνο» του μεγαλουργεί..»
Σεμίνα Διγενή- REAL NEWS
«…Αφού όργωσε την Ελλάδα με αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος», ο καλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στην Αθήνα …»
Ιλειάνα Δημάδη – ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
«…Ο Θανάσης Σαράντος είναι επί σκηνής ο άνθρωπος-«ορχήστρα»…»
Αργυρώ Σταυρίδη – Monopoli.gr
«…Είδα μια σμιλεμένη απλότητα, που ταίριαζε θαρρώ στη γοητευτική πλαστικότητα του πρωτότυπου κειμένου. Είδα με τι τρυφερότητα ανέβηκε στo άρμα των λέξεων και μας ταξίδεψε σε μέρη, σε χρόνους, σε ιδιώματα…»
Σάββας Πατσαλίδης- ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«…Ο Θανάσης Σαράντος εντυπωσίασε το κοινό με την ερμηνεία του – ή μάλλον θα έπρεπε να πούμε… τις ερμηνείες του, αφού στα διαλογικά μέρη του κειμένου μεταπηδούσε με αφοπλιστική άνεση από το ένα πρόσωπο στο άλλο…»
Λυδία Ελιόγλου – ΕΒΔΟΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
«…Η σκηνική μεταφορά του διηγήματος -το οποίο παρέμεινε ανέπαφο- έδωσε με απλούστατα μέσα, σε μια εντελώς άδεια σκηνή και χωρίς «ψαγμένα» ευρήματα ή τερτίπια, ο Θ. Σαράντος …»
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ
«… Παράσταση με μιαν απέριττη αύρα, έδωσε έμφαση στην καθαρότητα της απλότητας και στη λιτή έκφραση, υπηρετώντας άμεσα το κείμενο και τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα…»
Αγγέλα Μάτζιου
«… Οι φωτισμοί δημιούργησαν εξ’ αρχής μια επιβλητική και υποβλητική ατμόσφαιρα, ενώ η κινησιολογία «κούμπωνε» άψογα με τη ροή του λόγου. Ο εξαιρετικός ερμηνευτής Θ. Σαράντος, κάνοντας «διάλογο» με ένα πιάνο επί σκηνής, καταφέρνει να σε μεταφέρει σε μια αλλοτινή εποχή, χωρίς σκηνικά, με μοναδικά εργαλεία ένα παλτό και μία βαλίτσα.
Κώστας Νταλιάνης, patrasevents.gr
«…Η παράσταση κερδίζει το στοίχημα. Κι όταν τελειώνει δεν ξέρεις για τι απ’ όλα να πρωτοχειροκροτήσεις. Ένα μονόπρακτο βασισμένο στον Παπαδιαμάντη, με έναν ηθοποιό και έναν συνθέτη επί σκηνής, αποδεικνύεται μακράν καλύτερο από άλλες πολυδιαφημισμένες υπερπαραγωγές…»
Φιλιώ Ράγκου – Η ΑΞΙΑ
«…Η διαχρονική αξία της ρέουσας παπαδιαμάντειας γλώσσας, το θέμα του διηγήματος που με έναν παράδοξο τρόπο γίνεται ξανά επίκαιρο στις μέρες μας, αλλά και η αφαιρετική και καλοδουλεμένη προσέγγιση του Σαράντου, είναι οι λόγοι που έδωσαν «πνοή» στην παράσταση η οποία συνεχίζει ακάθεκτη…»
Έλενα Γαλανοπούλου-SPIRTO.NET
«…Η σημασία του διηγήματος, που μετουσίωσε σε άριστο θεατρικό λόγο ο Θανάσης Σαράντος, είναι πρωτίστως η γλώσσα και το ταξίδι των θεατών σε μια άλλη Ελλάδα. Αυτή που δεν ζήσαμε, αυτή που δεν θα’ρθει ποτέ πάλι…»
Γιώργος Χριστοδούλου – Η ΣΦΗΝΑ
Alexandros Papadiamanti’s “The American” is an exciting story of love and migration.
The play, which has been attended by more than 50,000 spectators, continues for the 8th consecutive year, with great success.
Starts at: 21:00
Ticket prices: 13 & 10 euro
Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 | Tuesday the 27th of March 2018
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διοργανώνει ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Θέατρο Απόλλων και θεατρική παράσταση με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης παρουσιάζει στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων την μοναδική παράσταση
«Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου»του ΣΙΜΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνοθεσία:
Σίμος Παπαναστασόπουλος
Εικαστική Επιμέλεια:
Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική:
Νένα Βενετσάνου
Φωτισμοί:
Άκης Σαμολης
Παραγωγή:
VAULT Theatre Plus
Ερμηνεία:
Ιωάννα Γκαβακου
Δημήτρης Καρατζιάς (σε video προβολή)
Το θεατρικό έργο – μονόλογος «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» γράφτηκε στα πλαίσια μιας ομάδας παραστάσεων με γενικό τίτλο «Ο Γιός μου ο…» στις οποίες, μητέρες σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας μιλούν για τη ζωή τους και τους διάσημους γιούς τους. Παρουσιάστηκε με επιτυχία στο θέατρο Vault από τις 11 Νοεμβρίου 2017 έως τις 7 Ιανουαρίου 2018 και τώρα οργανώνει περιοδεία ανά την Ελλάδα.
Υπόθεση
Η Νικολέτα Νομικού-Συγγρού σε ηλικία 13 ετών, παντρεύεται τον Δομένικο, γιατρό σπουδασμένο στο Παρίσι και 21 χρόνια μεγαλύτερό της. Η επανάσταση στη Χίο ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και η απάντηση των Οθωμανών με την καταστροφή του νησιού το 1822, αναγκάζει την οικογένεια, που χάνει όλη την περιουσία της, να ξεκινήσει μια περιπλάνηση από Άνδρο, Τήνο και Σύρο μέχρι Κωνσταντινούπολη και Ταϊγάνι της Ρωσίας. Με τη σκληρή δουλειά του Δομένικου αποκτούν οικονομική ευχέρεια και φήμη. Η Νικολέτα φέρνει στον κόσμο δύο παιδιά, το Γιώργο, που μέλλει να ζήσει μόνο 28 χρόνια, και τον Ανδρέα με τον οποίο συνδέεται με μια σχέση «μητέρας διευρυμένων καθηκόντων» όπως λέει η ίδια.
Ο Ανδρέας Συγγρός θεωρείται ο μεγαλύτερος εθνικός ευεργέτης, αλλά και μια από τις περισσότερο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες της Ελληνικής κοινωνίας του 19 ου αιώνα. Ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του στα 15 ως βοηθός λογιστή σε μία εμπορική επιχείρηση της Κωνσταντινούπολης, κατορθώνει σε ηλικία 24 ετών να γίνει ένας από τους πλουσιότερους εμπόρους και αργότερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας τράπεζες σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη, εισάγοντας τον καπιταλισμό και την έννοια του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα. Η ανάμειξή του στην υπόθεση των μεταλλείων του Λαυρίου το 1871, μετά από απαίτηση του Βασιλιά Γεώργιου, η έκδοση μετοχών της εταιρίας που τα εκμεταλλευόταν και η διάδοση ότι τα μεταλλεύματα εκεί περιέχουν χρυσό, γίνεται η αιτία οικονομικής καταστροφής πολλών Ελλήνων (μεταξύ όλων και του Εμμανουήλ Ροΐδη) και πυροδοτεί βέλη ενάντια στο όνομα και την προσωπικότητά του. Τα Λαυρεωτικά γίνονται η αιτία για την πρώτη μεταφορά πλούτου από τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα προς την πλουτοκρατία και οδηγούν στην πρώτη χρεοκοπία της νεότερης Ελλάδας (το περίφημο «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Τρικούπη). Αργότερα παντρεύεται και στο τέλος της ζωής του, τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του διαθέτουν ολόκληρη σχεδόν την περιουσία τους σε αγαθοεργίες και θέτουν την υπόλοιπη στη διάθεση του ελληνικού κράτους. Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας Συγγρού σε μία ταραγμένη, μεταβαλλόμενη εποχή της Ελληνικής ιστορίας, βουτάει βαθιά στην ψυχή της ηρωίδας και ανιχνεύει τη συμβολή της στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του επιφανούς γιού της.
Η ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΑΒΑΚΟΥ
Η Ιωάννα Γκαβάκου είναι απόφοιτος της σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (θεατρολογία). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου Κάρολο Κουν, Μιχάλη Κακογιάννη, Μίνο Βολανάκη, Νίκο Νικολαΐδη, Λεωνίδα Τριβιζά, Κώστα Μπάκα κ.α. Έχει παίξει σημαντικούς ρόλους, ενδεικτικά, τη Γρούσσα στο «Κύκλο με τη Κιμωλία» του Μ. Μπρέχτ, Κασσάνδρα στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, Τιτάνια στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, Βερόνικα στο «Σπίτι της Βερόνικας» του Άιρα Λέβινγκ, Κλυταιμνήστρα στο «Γράμμα στον Ορέστη» του Ιάκωβου Καμπανέλλη κ.α. Για περίπου δέκα χρόνια έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεργάστηκε με επαγγελματικά Αμερικανικά Θέατρα στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη όπου απέσπασε και εξαιρετικές κριτικές από τον έγκυρο αμερικανικό τύπο Washington Post, Review magazine κ.α παίζοντας με το Scena Theater, την Washington Shakespeare company, το Strawberry festival κ.α. μερικοί από τους ρόλους που έπαιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κλυταιμνήστρα στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, Κονστάνς στη «Τρελλή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού, Εκάβη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, τη Mrs. Death στο «Μein Kampf» G.Tabori, την Ηλέκτρα στον «Ορέστη» του Ευριπίδη κ.α. Έχει παίξει επίσης στη τηλεόραση και το κινηματογράφο. Στη «Φόνισσα» ταινία βασισμένη στο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέλλας Αρκέντη έπαιξε το ρόλο της Φόνισσας, στο «Εγώ ο Γιαννούλης Χαλεπάς» ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέλλας Αρκέντη, έπαιξε το ρόλο της Ειρήνης, μητέρας του Γιαννούλη Χαλεπά κ.α. Την άνοιξη του 2017 έπαιξε στο θέατρο Αλκμήνη στο «Ημερολόγιο Επιστροφής» , το ρόλο της Μαρίας Τσισκάκη-Γαλιατσάτου, θεατροποίηση του βιβλίου «Ελληνίδες σε Ναζιστικά Στρατόπεδα» της Μαρίας Τσισκάκη- Γαλιατσάτου.
Ο ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θέατρο στο Παλέρμο της Ιταλίας, από μέλη του Piccolo Teatro του Μιλάνου. Σκηνοθετεί, σκηνογραφεί και συμμετέχει ως ηθοποιός σε παραστάσεις από το 1987. Έχει διασκευάσει κλασικά έργα για παιδικό θέατρο και έχει γράψει, μεταφράσει και διασκευάσει αρκετά θεατρικά έργα. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «Προσωπείο» εργάστηκε στις παραγωγές της και σε παραγωγές άλλων. Ξεχωρίζουν: «Η Σάλπιγγα του Αγγέλου» του Χρήστου Ναούμ στο θέατρο Ελυζέ, «Το Κορίτσι του Μόλου» του Γ. Φραγκούλη στο θέατρο Vault, το «Παιχνίδι των Δράκων», επίσης του Γ. Φραγκούλη στο θέατρο Eliart, «Ιστορίες Επιλεκτικής Μνήμης» των Γιώργου Ποτίδη και Rupert Bruck στο Σύγχρονο Θέατρο, ο «Χαρτοπαίχτης» του Μ. Χουρμούζη στο Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα. «Κλάξον, τρομπέτες και Πλάκες» του Ντάριο Φο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Γράφει (μαζί με τον Γ. Ποτίδη) και σκηνοθετεί την παράσταση bar-theatre «Δέκα Λεπτά Διάλειμμα». Σε συνεργασία με την Όπερα Νέων και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σκηνοθέτησε την όπερα του Donizzeti «Ρίτα» (μουσική διεύθυνση Α. Καλκάνης) και σε συνεργασία με την Καμεράτα και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την οπερέτα του Holst «Η Ιδέα» (μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου, πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα). Έγραψε και σκηνοθέτησε για λογαριασμό της Όπερας Νέων την μουσική παράσταση «Μιφασόλασι ρε Υφεση» μετά από παραγγελία του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 984, για τη συμπλήρωση 25 ετών από τη λειτουργία της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος και ηθοποιός.
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος Ελεύθερη
The municipality of Syros- Ermoupoli invites you.
The theatrical play “Nikoleta Nomikou Syngrou: My Andreas” will be presented in Apollon Theater for the World Day of the theater.
The theatrical play – “Nikoleta Nomikou Syngrou: My Andreas” was written in the framework of a group of performances entitled “My son the …” in which, mothers of important personalities of Greece talk about their lives and their famous sons.
Starts at: 21:00
Free Admission