Εκδηλώσεις & Νέα του Θεάτρου Απόλλων

 20 Μαρτίου 2017- 26 Μαρτίου 2017   /  March  20  –  March 26,  2017 Εκδηλώσεις  & Νέα του  Θεάτρου Απόλλων Performances & News of  Apollon Theater, Syros Το θέατρο “Απόλλων” σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις του 2017.  “Apollon Theater” welcomes you to the performances of 2017. Δευτέρα
20 Μαρτίου 2017 – Monday the 20th of March 2017  Μουσική από το Ιράν-Keivan Saket Μια περιπλάνηση στα μουσικά μονοπάτια Ανατολής και Δύσης έρχεται να μας χαρίσει με τη συναυλία του ο Κeivan Saket [Κεϊβάν Σακέτ], ενός από πιο γνωστούς σύγχρονους καλλιτέχνες του Ιράν, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στο Θέατρο Απόλλων. Μέσα από τις ενορχηστρώσεις και τις διασκευές του, ο Σακέτ προσεγγίζει την ευρωπαϊκή μουσική, παντρεύοντας τον ήχο παραδοσιακών οργάνων της Ανατολής και του πιάνου. Στη συναυλία του στο Μέγαρο, ο πολυδιάστατος αυτός μουσικός, που είναι ερμηνευτής του ταρ και του σιτάρ αλλά και τραγουδιστής, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αυτοσχεδιαστικά στοιχεία που βασίζεται στην περσική μουσική παράδοση αλλά και σε διασκευές διάσημων έργων μεγάλων ευρωπαίων συνθετών, όπως του Μότσαρτ και του Μπραμς. Τον Σακέτ πλαισιώνουν ο Soroosh Azemikhah [Σoρουσέ Αζεμικάχ] στο πιάνο και ο Siavash Saket [Σιαβοσέ Σακέτ] στο τουμπερλέκι και το ούντου. Μαζί τους, ο τραγουδιστής Parsa Hassandokht [Παρσά Χασσαντόχτ].

Keivan Saket τραγούδι, ταρ, σιτάρ

Soroοsh Azemikhah πιάνο

Siavash Saket τουμπερλέκι

Parsa Hassandokht τραγούδι

Gholamreza Malekoti, διευθυντής-συντονιστής

Μουσική από το Ιράν

Η μουσική του Ιράν αποτελεί συνέχεια της πανάρχαιας μουσικής παράδοσης της Περσίας.

Όπως και στην Ινδία, είναι αναμφισβήτητη η ύπαρξη μιας πιο «κλασικής» έντεχνης παράδοσης (με κανόνες, συστήματα, φόρμες, εκπαίδευση) και μιας πιο λαϊκής παράδοσης με άκρως συναρπαστικά σημεία ισορροπίας και σύγκλισης.

Τα ιδιαίτερα «κουρδίσματα» των περσικών τρόπων-κλιμάκων με τα μικροδιαστήματα, η θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και την οργανωμένη σύνθεση, η εκλεπτυσμένη δυναμική του ήχου ανάμεσα στην άχνα και την ένταση, οι αντιθέσεις στα τέμπι, τα μοναδικά ηχοχρώματα των οργάνων-έργων τέχνης και κυρίως η σχέση ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική (το ένα γεννιέται μέσα από το άλλο), συνιστούν ένα σπουδαίο μουσικό πολιτισμό. Είναι όμως βέβαιο ότι, παρά τη συγγένεια με άλλες παραδόσεις –βυζαντινή, ινδική, αραβική, τουρκική κ.ά.–, ο πολιτισμός αυτός  έχει την δική του πορεία και ταυτότητα, γεμάτη βάθος, συναισθήματα, σκέψεις, τεχνική και ερμηνεία.

Ο Keivan Saket…

… είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα μουσικού, ερμηνευτή, πανεπιστημιακού δασκάλου, συγγραφέα. Πέρα από την πλούσια παρουσία στην πατρίδα του, έχει εμφανιστεί στη Σουηδία, την Ινδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Γερμανία (με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπόχουμ), τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αυστρία, το Ιράκ, το Χονγκ Κονγκ, το Κατάρ, το Σύδνεϋ, τις Βρυξέλλες και αλλού.

Ίδρυσε τη μεγάλη ορχήστρα Κeivan Saket με περισσότερους από 60 μουσικούς και τραγουδιστές. Ο Saket έχει δημιουργήσει, μέσα από πολλά έργα του, «γέφυρες» ανάμεσα στην ιρανική και την ευρωπαϊκή μουσική: μέσα από ενορχηστρώσεις αλλά και διασκευές με τη χρήση οργάνων όπως το ταρ και το σιτάρ, προσεγγίζει ευρωπαϊκά έργα συνθετών (Μότσαρτ, Μπραμς, κ.ά.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιάνο έχει αφομοιωθεί πλήρως στη μουσική της Περσίας από τον 19οαιώνα, ενώ ο Morteza Majhoub είναι ο πρώτος που επιχείρησε να προσαρμόσει το κούρδισμα του πιάνου πάνω στο περσικό σύστημα και ο πρώτος που επινόησε ένα ειδικό σύστημα γραφής γι αυτό.

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Με αφορμή τον εορτασμό της «Νορούζ»,της ιρανικής πρωτοχρονιάς (20/3),κατά το αρχαίο περσικό ημερολόγιο.

Ώρα Έναρξης: 20:00
Είσοδος Δωρεάν.

——————————————————————————————

Keivan Saket, one of the most famous, modern music, Iranian artists, is going to take us on a trip to the musical paths of East and West through a concert with improvisational elements based on Persian traditional music and adaptations of famous music creations of great European composers.

Time: 20:00
Free Admission

Πέμπτη 23 & Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017  –   Thursday the 23rd & Friday the 24th of March 2017
“Το Mαγεμένο Mήλο”

Mία θεατρομουσικοχορευτική παράσταση της σχολής χορού Bella Dance Academy υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών,  με σκηνοθέτη τον Βαγγέλη Τομαή. Σε αυτό το έργο η Ανατολή συναντά την Δύση μέσα από πολύ γνωστά σε όλους μας παραμύθια και το αποτέλεσμα… λυτρωτικό! Όλοι είμαστε ίσοι στον κόσμο. Πλούσιοι, φτωχοί, γέροι, νέοι….όλοι θέλουμε την αγάπη ,την φροντίδα, το χαμόγελο!

Ώρα: 19:30

Τιμή: 6 ευρώ.

Προπώληση 22 Μαρτίου στο Θέατρο Απόλλων.

“The ensanted apple”

Bella Dance Academy, under the auspices of the Cultural Association of Chroussa, will present a theatrical act with music and dancing, where East meets the West through very popular fairy tales. Directed by Vaggelis Tomais.

Time: 19:30
Tickets: 6 Euros

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 – Sunday the  26th of March 2017

1977-2017
40  Χρόνια Θεατρικός Όμιλος  “O ΣΟΥΡΗΣ”

Με την ευκαιρία  της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου παρουσιάζεται το λεύκωμα των 40 χρόνων θεατρικής  δημιουργίας του θεατρικού ομίλου “Ο ΣΟΥΡΗΣ” που φέτος κλείνει 40 χρόνια προσφοράς στο θέατρο και τον πολιτισμό. .

Ώρα: 19:30
Είσοδος Δωρεάν

 

You may also like...