Εκδηλώσεις «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2017»

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟ ΣΤΑΘΗ ΜΑΣΤΟΡΑ
ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
Ώρα έναρξης: 21.00
Με Ελεύθερη Είσοδο
Το αφιέρωμα στον Στάθη Μάστορα, θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2017» του Δήμου Ηρακλείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στις 21:00 με Ελεύθερη Είσοδο.Με μια σημαντική εκδήλωση αφιέρωμα στην ελληνική οπερέτα και τον Στάθη Μάστορα ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 74 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Συμμετέχουν οι Χορωδίες των Μαλίων και του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, καθώς και μέλη της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων υπό την Διεύθυνση του Νίκου Αντωνακάκη. Στο πιάνο ο Ορέστης Κουσαθανάς. Ερμηνεύουν οι σολίστες Μάνος Χριστοφακάκης, Μαρία Χατζάκη και Μαριγίαννα Χριστοφακάκη.
Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Βιάννου, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και το Μουσείο Ολοκαυτώματος με την αιγίδα και την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.
Λίγα λόγια για τον συνθέτη
Ο προικισμένος συνθέτης της «Ριρίκας», της «Πιπίτσας» και τόσων άλλων μεγάλων επιτυχιών της Αθηναϊκής Οπερέτας της περιόδου του μεσοπολέμου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 21 Νοεμβρίου 1893.
Ήταν γιος του Μιχαήλ Μάστορα (1864-1942), σπουδαίου Κερκυραίου μουσικοδιδάσκαλου και διάσημου κορνετίστα, ιδρυτή του Ωδείου της Κέρκυρας, ο οποίος ενέπνευσε στο μικρό Ευστάθιο (Στάθη) την αγάπη του για τη μουσική.
Κοντά στον πατέρα του και στους κερκυραίους μουσικούς Δημ. Ανδριώτη, Αλεξ. Γκρέκ και Εδουάρδο Βουσολίνο, ο Στάθης Μάστορας θα διδαχθεί πιάνο, αρμονία και αντίστιξη.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα θα εγκατασταθεί με τους γονείς του στην Ερμούπολη, όπου ο πατέρας του θα διοριστεί καθηγητής μουσικής στο Γυμνάσιο Σύρου και αργότερα (1926) Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική Σύρου.
Φύση ανήσυχη και χαρισματική όπως ήταν ο Στάθης Μάστορας θα έλθει το 1912 στην Αθήνα όπου εγγράφεται στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή το Μανόλη Καλομοίρη στα ανώτερα θεωρητικά και παράλληλα φοιτά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της μακράς στρατιωτικής του θητείας (1913-1922) υπηρέτησε ως μουσικός στην «Ορχήστρα Πνευστών της Φρουράς Αθηνών» υπό τους κερκυραίους αρχιμουσικούς Σπύρο Καίσαρη και Βίκτορα Μαυρόχη. Στο διάστημα αυτό θα ολοκληρώσει τις σπουδές του θα γνωρίζει από κοντά το αθηναϊκό μουσικό θέατρο Επιθεώρηση και Οπερέτα. Τα επόμενα χρόνια θα υπηρετήσει με ιδιαίτερο πάθος την Οπερέτα αφιερώνοντας της μερικές από τις πιο φημισμένες μουσικές της σελίδες.
Παράλληλα με όλη αυτή τη μουσική δραστηριότητα του σαν συνθέτης ή μαέστρος ο Στάθης Μάστορας θα ασκήσει και το λειτούργημα του καθηγητή Μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Μάλιστα το 1935 η επιστημονική του εργασία «Γενίκευση της θεωρίας των διατάξεων και μεταθέσεων» έτυχε πολλών επαίνων. Σαν καθηγητής θα βρεθεί σε διάφορα σχολεία και τόπους και το 1937 θα μετατεθεί στο Γυμνάσιο Άνω Βιάννου.
Σε μια ανάπαυλα της μουσικής του ζωής ο Στάθης Μάστορας σ’ αυτή την όμορφη γωνιά της Κρήτης, πατρίδα του Γιάννη Κονδυλάκη, θα γοητευτεί ιδιαίτερα από τον τόπο και τους ανθρώπους του (όπως αποτύπωσε στο ποίημα του για τη Βιάννο «Στην πλαγιά του βουνού φαντασία του νου δε σε γράφει…») και από εδώ και πέρα η Βιάννος θα γίνει ο τόπος των ονείρων του.
Ο Πρίγκιπας της μελωδίας, ο εκλεκτός των αθηναϊκών σκηνών και σαλονιών, ο αγαπητός δάσκαλος για τους μαθητές του, εδώ στη Βιάννο θα βρει τον άλλο του εαυτό, τη μούσα των ονείρων, την Αικατερίνη Χλειουνάκη την οποία νυμφεύεται το Μάιο του 1939, ενώ την ευτυχία τους ολοκληρώνουν και τα δυο τους παιδιά ο Μιχάλης και η Ρίτα. Όμως την οικογενειακή του ζωή και τα μελλοντικά του μουσικά σχέδια θα παγώσει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 ο Στάθης Μάστορας πέρασε στην ουράνια χορωδία των Αγγέλων. Ήταν ένας από τους 461 εθνομάρτυρες πατριώτες που εκτελέσθηκαν εκείνη τη μέρα από τους ναζί κατακτητές, στον Άγιο Βασίλειο της Βιάννου.

 

You may also like...