Εκδηλώσεις Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου

euro_398975459Το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο, συμμετείχε για μια ακόμη φορά δυναμικά στις εκδηλώσεις του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, που για δεύτερη συνεχή χρονιά ήταν αφιερωμένο στο δίπολο: «Βία και ανεκτικότητα». Φέτος, οι δύο μουσειακοί χώροι του Νομισματικού και του Επιγραφικού Μουσείου εντάχθηκαν στην επίκαιρη δράση της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα».
Τις πολυσχιδείς εκδηλώσεις -ειδικές θεματικές ξεναγήσεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες- που πραγματοποιήθηκαν τόσο κατά τις
πρωινές, όσο και κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Η άρτια διοργάνωση άφησε τις
καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο Νομισματικό Μουσείο,
ξεπέρασε τα 800 άτομα.
Τ α Ν έ α μ α ς
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ειδική θεματική ξενάγηση με θέμα: «Βία & Ανεκτικότητα. Οι δύο όψεις του
νομίσματος». Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, ξεδιπλώθηκαν μια σειρά από ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με
πολεμικά, κυρίως, επεισόδια τα οποία σημάδεψαν τον ελλαδικό χώρο, από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Το βράδυ της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου, η ποιητική συλλογή «88 εν κινήσει»
του σαξοφωνίστα και συνθέτη Δημήτρη Βασιλάκη και ακολούθησε η συναυλία “Jazz democracy εν κινήσει”, του Dimitri Vassilakis
quartet, από τη βραβευμένη δισκογραφία του καλλιτέχνη σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο για την ιστορική Candid Records. Συμμετείχαν:
Δημήτρης Βασιλάκης – σαξόφωνα/κείμενα, Γιάννης Παπαδόπουλος – πλήκτρα, Ντίνος Μάνος – μπάσο, Βασίλης Ποδαράς – τύμπανα.
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ο κήπος του Ιλίου Μελάθρου πλημμύρισε από τις μελωδίες της θεατρολόγου και δασκάλας σύγχρονου
τραγουδιού, Ευγενίας Γκρίμα που με τους μαθητές της, παρουσίασαν έντεχνα ελληνικά κομμάτια, καθώς και ξένου ρεπερτορίου με
στοιχεία jazz. Ο έναστρος ουρανός και η μαγική ατμόσφαιρα του κήπου σε συνδυασμό με τις γνώριμες μελωδίες και τις ζεστές φωνές
των παιδιών ώθησε πολλούς από τους παρευρισκομένους να σιγοτραγουδήσουν μαζί τους. Συμμετείχαν: Μάριος Καραμπότης και
Όλγα Μπλέτση – πιάνο, Στέργιος Μπόλης, Νεφέλη Μηνακάκη, Ερρικέτη Κατσάνη και Νικόδημος Κασομούλης – τραγούδι.Το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση: «Τέχνη & Γνώση στο Νομισματικό Μουσείο. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μια μέρα, ένα μουσείο, πολλές αφηγήσεις». Πολυπληθές κοινό παρακολούθησε τη δράση αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας του επιστημονικού προσωπικού του Νομισματικού Μουσείου και των μαθητών και εκπαιδευτικών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και του Πρότυπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες, εισηγήσεις, προβολές και μουσικοχορευτικά δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους έφηβους μαθητές, καλλιτέχνες και δημιουργούς, των δύο σχολείων, εμπνευσμένα από τη θεματολογία και τα εκθέματα του Μουσείου.Το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στον κατάμεστο κήπο του Ιλίου Μελάθρου το Τμήμα Τζαζ του Ωδείου Αθηνών πραγματοποίησε συναυλία Jazz με στοιχεία Ethnic, σε μια προσπάθεια συνδυασμού κλασικών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων, με στόχο τη συνεύρεση μουσικών παραδόσεων διαφορετικής γεωγραφικής και παραδοσιακής προέλευσης. Ερμήνευσαν οι σπουδαστές Ραφαήλ Μελετέας – keyboards, Γιώργος Ποταμιάνος – drums, Θωμάς Μελετέας – ούτι.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου, με τη συναυλία «Δρόμοι παλιοί: αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη», της ομάδας μουσικής του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Οι γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας συνθέτη πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα και τα αποσπάσματα από το ημερολόγιό του, έκαναν πολλούς να συγκινηθούν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς, επικεφαλής του ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας.Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η θεματική ξενάγηση με θέμα: «Πόλεμος και αιχμαλωσία στην αρχαιότητα». Παρουσιάσθηκαν ενεπίγραφα μνημεία που αφορούν στον πόλεμο και τις συμμαχίες των αρχαίων ελληνικών πόλεων καθώς και επιγραφές που αφορούν στην απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσιάστηκε η περιοδική έκθεση αρχαίων επιγραφών «Η των Αθηναίων Αρχή» με επιγραφές που αφορούν στην εξωτερική πολιτική και τα οικονομικά της Αθήνας κατά το δεύτερο ήμισυ του 5ου αι. π.Χ. ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης σύγχρονης γλυπτικής με έργα των εικαστικών Β. Λιουδάκη, Β. Παπαγεωργίου και Ν. Χατζηκωνσταντή στο εξωτερικό αίθριο του Επιγραφικού Μουσείου. Οι εκδηλώσεις της ημέρας έκλεισαν με την προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Εthnofest: «Living Beyond Borders», σκην.: Μαuro Bucci- Ιταλία.
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης κεραμικής από το ΚΕΘΕΑ με τίτλο: «Γράμματα σε έναν πρόγονο» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Επιγραφικού Μουσείου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου 2016. Το βράδυ της ίδιας ημέρας προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ «Document: Hoyerswerda / Frontex», σκην.: Thomas Kaske (Γερμανία) και «Between War and Waiting», σκην.: Babette Bürgi & Kristijian Gucanin (Ολλανδία).
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου επαναλήφθηκε η θεματική ξενάγηση με τίτλο: «Πόλεμος & Αιχμαλωσία στην Αρχαιότητα», ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας το κοινό παρακολούθησε ντοκιμαντέρ: «Other Europe», σκην.: Rossella Schillaci (Ιταλία).
Οι προβολές ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Εthnofest συνδιοργανώθηκαν με την Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετείχε στη Συνάντηση Εργασίας για την Ενεργοποίηση Θεματικού Δικτύου Συνεργασίας (Product Club) με θέμα την Ανάπτυξη και Ανάδειξη του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Αττική με την εισήγηση του Διευθυντή Δρ. Γεώργιου Κακαβά: Η Άρρηκτη Σχέση Πολιτισμού, Τέχνης, Παιδείας και Μουσείου στο Ιλίου Μέλαθρον – Νομισματικό Μουσείο. Η Συνάντηση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης και μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος και εναργής προβληματισμός πάνω στο δίπολο πολιτισμός-τουρισμός.ΗΜΕΡΙΔΑ
Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΗΝΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Γαλλική Σχολή Αθηνών – Διδότου 6
7 Οκτωβρίου 2016
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών Ημερίδα με θέμα: «Η κυκλοφορία του ρωμαϊκού δηναρίου στην Ελλάδα κατά την ελληνιστική εποχή», που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Στη δεύτερη συνεδρία που αφορά στην κυκλοφορία και τον αποθησαυρισμό του ρωμαϊκού δηναρίου από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο προεδρεύει ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου.ΟΡΝΙΘΕΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Ιλίου Μέλαθρον
Νομισματικό Μουσείο – Πανεπιστημίου 12
10 Οκτωβρίου 2016
Η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού Συλλόγου Ακροκύτταρο, που αποτελείται από παιδιά 10-14 ετών, θα παρουσιάσει, τραγουδώντας και χορεύοντας, τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, του σημαντικότερου από τους εκπροσώπους της αρχαίας αθηναϊκής κωμωδίας.
Η εκδήλωση αποτελεί αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας του Ακροκύτταρου με το Νομισματικό Μουσείο.
Η παράσταση θα δοθεί στον κήπο των Μουσών του Ιλίου Μελάθρου τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στις 7:00 το απόγευμα.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2016
Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο
20-23 Οκτωβρίου 2016
Το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιβάλλον & Πολιτισμός 2016: «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς».
Στο Νομισματικό Μουσείο θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Φωτιά και Νόμισμα. Αρχαιολογία και Φωτιά», έκδοση του 2014 από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον κατάλογο της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε κατά το έτος 2012, στο πλαίσιο της δράσης αυτής, από το Νομισματικό Μουσείο, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, στις 12:00. Θα ακολουθήσει ξενάγηση σε επιλεγμένα νομίσματα, που παρουσιάστηκαν στην περιοδική έκθεση.
Δηλώσεις συμμετοχής από τις 11 Οκτωβρίου.
Τηλ. 210 3643774 Fax: 210 3635953, E-mail: epnom@culture.gr
Στο Επιγραφικό Μουσείο θα παρουσιαστούν σε μαθητές και ενήλικες, επιγραφές σχετικές με αγώνες λαμπαδηδρομίας στην αρχαία Αθήνα, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 10:00 – 11:30 π.μ. σε μαθητές σχολείων (εκπαιδευτικό πρόγραμμα / παρουσίαση).
Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 11:30 π.μ. σε ενήλικες, οικογένειες, κ.λ.π. (παρουσίαση).
Δηλώσεις συμμετοχής από 11-10-2016
Τηλ. 210 8232950 Fax: 210 8225733, E-mail: epnom@culture.grΕΓΧΟΡΔΩΝ ΠΑΛΜΟΙ ΣΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Ιλίου Μέλαθρον
Νομισματικό Μουσείο – Πανεπιστημίου 12
31 Οκτωβρίου 2016
Με αφορμή το κλείσιμο της περιοδικής Εικαστικής Έκθεσης “Olympic Flame 2016”, το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, τη συναυλία: «Εγχόρδων παλμοί στων ερώτων τα βήματα», μια συνεργασία του κουαρτέτου εγχόρδων Quadro Armonico με την υψίφωνο Τζίνα Φωτεινοπούλου στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου στις 6:00 το απόγευμα.
Το λυρικό πάθος των εγχόρδων, συναντά το ονειρικό τραγούδι στον Έρωτα. Ένα μουσικό ταξίδι που ενώνει αρμονικά την αισθαντική φωνή της Τζίνας Φωτεινοπούλου με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του κουαρτέτου εγχόρδων Quadro Armonico.
Θα ακουστούν έργα των: Johannes Brahms, Franz Lehar, Maurice Ravel, Leo Delibes, Astor Piazzolla, Kurt Weill, Carlos Gardel και Mάνου Χατζηδάκι.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Γεωργιάδης – βιολί α΄, Νίκος Πυλαρινός – βιολί β΄, Γιώργος Γαϊτάνος – βιόλα και Αστέριος Πούφτης – τσέλο.OLYMPIC FLAME 2016
Αίθουσα «Μάντω Οικονομίδου»
Ιλίου Μέλαθρον
18 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου 2016
Συνεχίζεται με επιτυχία και αυξημένη προσέλευση επισκεπτών η εικαστική έκθεση «Olympic Flame 2016» στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων «Μάντω Οικονομίδου» και σε επιλεγμένους χώρους του Ιλίου Μελάθρου.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, συνέπεσε με το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελλάδα στο Ρίο της Βραζιλίας όπου διεξήχθησαν οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Καθώς αυτοί έχουν οικουμενική και πανανθρώπινη αξία, όπως ακριβώς τα μνημεία και τα πολιτιστικά τοπία, από όπου πέρασε η Φλόγα μέχρι να φτάσει στον προορισμό της, η φιλοξενία της εικαστικής έκθεσης έως και το πέρας των Special Olympics 2016, κρίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη και συμβολική.
Στην αίθουσα «Μάντω Οικονομίδου» εκτίθενται οκτώ έργα γλυπτικής των Γιώργου Παλαμάρη, Ιακώβου Φιλίππου και Αντώνη Χανιώτη, ενώ δύο γλυπτά του Ανδρέα Παπαχρίστου φιλοξενούνται στην αίθουσα 3 του «Αθηναϊκού Δεκαδράχμου». Επίσης πέντε έργα ζωγραφικής των Μιχαήλ Ρωμανού και Βασιλικής Σαργολόγου παρουσιάζονται στις αίθουσες 1, 2, 6 και στο χωλ του πρώτου ορόφου, καθώς και στην αίθουσα 7 του δευτέρου.
Επιμέλεια Έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός
Επιμέλεια Concept: Δρ Γεώργιος Κακαβάς
Ομάδα Εργασίας: Δρ Γιάννα Βενιέρη, Γιόρκα Νικολάου, Ασπασία Ραρρή, Στέργιος Τζανέκας.
ΠεριοδικέςΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΡΧΗ
Επιγραφικό Μουσείο – Τοσίτσα 1
Στην αίθουσα 1 του Επιγραφικού Μουσείου λειτουργεί η περιοδική έκθεση με τίτλο «η των Αθηναίων Αρχή», στην οποία παρουσιάζονται 20 επιγραφές που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και την εξωτερική πολιτική της Αθήνας μετά την ίδρυση της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας το 478 π.Χ. και κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του 5ου αιώνα π.Χ.
Εκτίθενται συνθήκες συμμαχίας της Αθήνας με άλλες πόλεις-κράτη (Λεοντίνοι, Ερέτρια, Αλιείς, Κολοφών, Έγεστα, Μίλητος), ψηφίσματα σχετικά με τη Σικελική Εκστρατεία, το ψήφισμα του Κλεινίου, το ψήφισμα περί της εισπράξεως του φόρου, το ψήφισμα για τον ορισμό φοροεισπρακτόρων, τον καθορισμό της διαδικασίας της είσπραξης και τον έλεγχο του συμμαχικού φόρου.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και αντικείμενα από άλλα Μουσεία: το τμήμα ψηφίσματος «περί νομισμάτων» και το τμήμα της συνθήκης Αθηναίων και Ερμιονέων από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, το γύψινο εκμαγείο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από το αντίγραφο του «ψηφίσματος περί μέτρων και σταθμών» που είχε ιδρυθεί στην Άφυτι της Χαλκιδικής, καθώς και το σωζόμενο τμήμα του αντίστοιχου αντιγράφου από το Μουσείο της Κω.
Κεντρική θέση κατέχουν οι στήλες στις οποίες έχουν αναγραφεί οι κατάλογοι της Εξηκοστής του φόρου της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας και ο μελαμβαφής σκύφος από την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, στον οποίο έχουν χαραχθεί μεταξύ άλλων το όνομα του Περικλέους και του αδελφού του Αρρίφρονος.A JOURNEY TO THE LAND OF IMMORTALS – 4000 YEARS OF GREEK TREASURES
Τokyo National Museum,
Nagasaki Perfectural Art Museum
Kobe City Museum
21 Ιουνίου 2016 – 2 Απριλίου 2017
Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στην περιοδική έκθεση «Ένα ταξίδι στη Γη των Αθανάτων – 4000 Χρόνια Ελληνικών Θησαυρών» η οποία παρουσιάζεται αρχικά στο Tokyo National Museum (διάρκεια έκθεσης: 21/06-19/09/2016), ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Nagasaki Perfectural Art Museum (διάρκεια έκθεσης: 14/10-11/12/2016) και στο Kobe City Museum (διάρκεια έκθεσης: 23/12/2016-2/04/2017).
Από τις πολυάριθμες συλλογές του Νομισματικού Μουσείου επελέγησαν εξαιρετικά σπάνια και μοναδικά αρχαία αντικείμενα -δέσμη έξι σιδερένιων οβελών, δύο προϊστορικοί σφραγιδόλιθοι, καθώς και είκοσι τέσσερα χρυσά και αργυρά νομίσματα- προκειμένου να πλαισιώσουν τις ενότητες της έκθεσης ως δάνεια.GODS AND HEROES OF THE ANCIENT GREEKS
State Historical Museum, Moscow
15 Νοεμβρίου 2016 – 15 Φεβρουαρίου 2017
Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει επίσης στην περιοδική έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Μόσχα, στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο (διάρκεια έκθεσης: 15/11/2016-15/02/2017) με το δανεισμό δεκαεπτά χρυσών και αργυρών νομισμάτων, θαυμάσια δείγματα της σφραγιστικής τέχνης και τεκμήρια των τοπικών λατρειών θεών και ηρώων στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους.
Ισάριθμα λήμματα από το Επιστημονικό προσωπικό του Νομισματικού Μουσείου καθώς και εισαγωγικό κείμενο του Διευθυντή Δρ Γεωργίου Κακαβά με τίτλο «Πόλεις και Θεοί μέσα από τους χαρακτήρες των νομισμάτων» περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης.GODS AND HEROES OF THE ANCIENT GREEKS
State Historical Museum, Moscow
15 Νοεμβρίου 2016 – 15 Φεβρουαρίου 2017
Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει επίσης στην περιοδική έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Μόσχα, στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο (διάρκεια έκθεσης: 15/11/2016-15/02/2017) με το δανεισμό δεκαεπτά χρυσών και αργυρών νομισμάτων, θαυμάσια δείγματα της σφραγιστικής τέχνης και τεκμήρια των τοπικών λατρειών θεών και ηρώων στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους.
Ισάριθμα λήμματα από το Επιστημονικό προσωπικό του Νομισματικού Μουσείου καθώς και εισαγωγικό κείμενο του Διευθυντή Δρ Γεωργίου Κακαβά με τίτλο «Πόλεις και Θεοί μέσα από τους χαρακτήρες των νομισμάτων» περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης.«Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 9 έως 18 χρονών,
φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες. Διάρκεια προγράμματος: Μία έως μιάμιση ώρα για ομάδες μέχρι 25 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00 στο τηλέφωνο 210-3632057.
ΕκπαιδευτικάΓια ελεύθερη επίσκεψη και περιήγηση με παιδιά στο Μουσείο, οι γονείς, εκπαιδευτικοί ή συνοδοί μπορούν να προμηθευτούν
από το πωλητήριο το ειδικό έντυπο Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
Το έντυπο αυτό οδηγεί τον επισκέπτη στο χώρο, παρέχει το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό και προτείνει διασκεδαστικές
δραστηριότητες για μια ευχάριστη μαθησιακή εμπειρία που συμπληρώνει την επίσκεψη στο μουσείο.
Διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή (αρχείο pdf) στο site του Νομισματικού Μουσείου (http://www.enma.gr/kids.coins/pdf/NM.pdf)«Εξερευνώντας το κτίριο του Ιλίου Μέλαθρου»
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Νομισματικού Μουσείου σχεδιάστηκε εκπαιδευτικό έντυπο με τίτλο «Εξερευνώντας το κτίριο του Ιλίου Μέλαθρου» για το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Μουσείου:
http://www.enma.gr/pdf/Ekpaideutiko.pdf.
Το εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε μαθητές 12-14 ετών και εστιάζει στη γνωριμία τους με το Νομισματικό Μουσείο, το νόμισμα, το Ιλίου Μέλαθρον, τον Ερνέστο Τσίλλερ και τη συνειδητοποίηση της συνέχειας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το έντυπο έχει σχεδιαστεί με βάση τη μέθοδο Εkarv και διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες, ενώ οι επιμέρους στόχοι του εκπαιδευτικού υλικού αφορούν στην εξοικείωση των μαθητών με το μουσειακό περιβάλλον, την επαφή με τον κόσμο του νομίσματος, την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής τους έκφρασης και δημιουργικότητας, καθώς και την ενίσχυση της ομαδο-συνεργατικής μάθησης.
Ο Τζιάνι Ροντάρι γράφει ότι: «αν θέλουμε να διδάξουμε να σκέφτεται κάποιος, πρέπει πρώτα να τον διδάξουμε να επινοεί». Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων του παρόντος εκπαιδευτικού έντυπου στηρίχτηκε στο περιεχόμενο και τους στόχους του σχολικού αναλυτικού προγράμματος.«Λίθοι φθεγγόμενοι»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 9 έως 18 ετών.
Διάρκεια προγράμματος: Δύο ώρες για ομάδες μέχρι 30 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00
στα τηλέφωνα 210 8232950 και 210 8217637.ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Ιλίου Μέλαθρον: Δευτέρα: 13:00-20:00
Τρίτη – Κυριακή: 09:00-16:00
Κτίριο Τοσίτσα: Τρίτη – Κυριακή: 08:00-15:00
Κλειστό: 25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή Πάσχα και 1 Μαΐου.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 6 ευρώ
Νομισματικό Μουσείο: 6 ευρώ, 3 ευρώ για πολίτες άνω των 65, φοιτητές εκτός χωρών Ε.Ε.
Επιγραφικό Μουσείο: 4 ευρώ, 2 ευρώ για πολίτες άνω των 65, φοιτητές εκτός χωρών Ε.Ε. Ενιαίο εισιτήριο: 15 ευρώ, 8 ευρώ – Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο,Νομισματικό Μουσείο και Επιγραφικό Μουσείο.

You may also like...