Εκδηλώσεις από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Αγαπητά μέλη της ΦΕΞ !!

Πρόσκληση για συμμετοχή στην ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που θα γυριστεί στην περιοχή της Ξάνθης.

Την Παρασκευή 3/3 και μεταξύ 18.00 – 20.00 η υπεύθυνη του casting κα Τατιάνα Βέρμπη θα βρίσκετε στη ΦΕΞ στο Σπίτι πολιτισμού.

Σας παρακαλώ πολύ, όσοι ενδιαφέρονται ανεξαρτήτου ηλικίας είτε επικοινωνείτε απευθείας με την υπεύθυνη του casting κα Τατιάνα Βέρμπη – tatiana.verbi@gmail.com +30 6942664173​,
είτε στο μουσείο και στέλνουμε από εδώ τα στοιχεία.

Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται η Κυριακή 12 Μαρτίου.

Ευχαριστώ και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη
Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986 fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr www.fex.org.gr https://www.facebook.com/FEXANTHIΜάρτιος στη ΦΕΞ με
Αλμπέρτο Εσκενάζυ – Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου – Δημήτρης Μπουζάρας – Θωμάς Κοροβίνης
Ακόμη αναφορά «Μπρεχτ, Σίλερ, Γκαίτε και Προυστ» στο 1ο μέρος του Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου
Θέατρο «Λιθουανία» και τέλος το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη

2017 – μια σπουδή για τις πόλεις
Ξάνθη – δώδεκα μήνες, δώδεκα προσεγγίσεις μιας πόλης

Η Ξάνθη των ανατολικών καπνών
Στην κορυφή των καπνών της Ξάνθης βρίσκονται με τις ποικιλίες μπασμά το (Κιρέτσιλερ, από το παλιό όνομα του οικισμού).
Ξεχώριζε για το ιδιαίτερο άρωμά της που οφειλόταν -μεταξύ άλλων- και στη φυσική ξήρανση των καπνόφυλλων με τη βοήθεια της θερμότητας του εδάφους και του περιβάλλοντος χώρου από τον ασβέστη της περιοχής. Με τη μεταφορά της διοικητικής έδρας από τη Γενισέα στα 1870 και την ταυτόχρονη μετακίνηση όλων των επιχειρηματιών, η πόλη της Ξάνθης συγκέντρωσε πια όλη τη δραστηριότητα γύρω από την επεξεργασία του καπνού σε ολόκληρη την περιοχή.
Είδος πολυτελείας, τα αρωματικά ξανθιώτικα καπνά ονομάστηκαν «βασιλιάς» του είδους και προορίζονταν κυρίως για «εκλεκτούς» καταναλωτές όπως η Οθωμανική και άλλες ευρωπαϊκές αυλές.
Η Ξάνθη του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού μετατρέπεται σε έναν απέραντο καπνότοπο που διέρχεται μια φάση μοναδικής ευημερίας.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο μισός και πλέον πληθυσμός της πόλης της Ξάνθης συγκροτείται από το εργατικό δυναμικό που δραστηριοποιούνταν σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας των καπνόφυλλων.
Μετά από την πρώτη βασική επεξεργασία από τους παραγωγούς (ξήρανση, πρώτη διαλογή), τα «παστάλια» έφταναν με άμαξες και καμήλες στα καπνομάγαζα, όπου, μετά το ξεφύλλισμα και την τελική διαλογή (χωρισμός σε ποιότητες), συσκευάζονταν για αποθήκευση και συντήρηση, πριν τη μεταπώληση.
Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

You may also like...