Εκδηλώσεις από την ΦΕΞ

«Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»
Ξάνθη 2017 – 12η περίοδος
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017
[21.00] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)
Συναυλία με την Κατερίνα Φωτεινάκη.
Η Κατερίνα Φωτεινάκη γυρίζει στις ρίζες της – την μουσική και ποιητική της καταγωγή, που δεν είναι άλλη από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Όπως πολλοί τραγουδοποιοί τον αισθάνεται ως κομμάτι αναπόσπαστο του μουσικού της σύμπαντος, ένα είδος DNA που φέρουν ίσως όλοι οι Έλληνες μουσικοί – κάτι σαν το “μαρμάρινο κεφάλι” με το οποίο “ξύπνησε στα χέρια” ο Σεφέρης, “ενώθηκε η ζωή μας και θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναχωρίσει”.
Έτσι βάζει άνω τελεία στην προσωπική της δημιουργική δουλειά για ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στο έργο του, που έχει ήδη παρουσιάσει στην Ελβετία, το Βέλγιο και την Γαλλία όπου ζει.
Η αισθητική των διασκευών που θα μας τραγουδήσει, είναι καρπός της συνεργασίας της με τον Στάμο Σέμση, με τον οποίο έπαιξαν ως ντουέτο αυτό το πρόγραμμα για δύο χρόνια στο εξωτερικό.
Video: Ο Τζώνης ο μπόγιας. Κατερίνα Φωτεινάκη – Στάμος Σέμσης https://youtu.be/rLl9uwCfKrM
*Λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων θέσεων σε όλες τις εκδηλώσεις, η είσοδος μόνο με προσκλήσεις.
Πληροφορίες 25410 25421 ΦΕΞ & Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Οκτώβριος στη ΦΕΞ
Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι
Μάνος Χατζιδάκις
«Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες. Σαν άνοιξα τα μάτια μου είδα με απορία πολύ κόσμο να περιμένει την εμφάνισή μου (το ίδιο συνέχισα κι αργότερα να απορώ σαν με περίμεναν κάπου καθυστερημένα να φανώ)». Μ.Χ. «Βιογραφικό σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο.
Οργάνωση: ……………. Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου»
Συνδιοργάνωση: ……….. Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερική Ενότητα Ξάνθης
Με την υποστήριξη των: Υπουργείο Πολιτισμού / Δήμος Ξάνθης / Δήμος Αβδήρων / Τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Φιλιππούπολης & Αδριανούπολης
Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986
fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr www.fex.org.gr https://www.facebook.com/FEXANTHI
εργαστηριακά μαθήματα τρισδιάστατου σχεδιασμού
με το πρόγραμμα Rhino
Η ομάδα re:arch σε συνεργασία με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης διοργανώνει εργαστηριακά μαθήματα τρισδιάστατου σχεδιασμού με το πρόγραμμα Rhino στις 23 – 31 Οκτωβρίου στην Ξάνθη.
Παρουσιάζονται εργαλεία και τεχνικές για τη δημιουργία τρισδιάστατων αρχιτεκτονικών μοντέλων.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους απόφοιτους και αρχιτέκτονες.
Δεν χρειάζεται να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε 3d, τα εργαλεία χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία κτιρίου από δισδιάστατα σχέδια. Χρήση και δικών σας project για ερωτήσεις συγκεκριμένων τεχνικών και προσεγγίσεων.
Συμμετοχή με τον προσωπικό σας υπολογιστή για επιτόπου δοκιμές των εργαλείων.
Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 12 ώρες και το κόστος συμμετοχής είναι 150 € για 4 τρίωρες συναντήσεις και υποστήριξη σε δικό σας πειραματισμό όλο το δεκαήμερο.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, δηλώστε συμμετοχή τώρα στο info.rearch@gmail.com και τηλεφωνικά στο 6973284030.
Τόπος διεξαγωγής: Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ – Ξάνθη – 23 – 31 Οκτωβρίου 2017
Ώρες παρουσιάσεων – συναντήσεων
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 11.00 – 14.00
Τρίτη 24 Οκτωβρίου 11.00 – 14.00
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 11.00 – 14.00
Τρίτη 31 Οκτωβρίου 11.00 – 14.00
«Μεγαλώνοντας με το παιδί μου»
Σάββατο 21 Οκτωβρίου
[19.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«Μεγαλώνοντας με το παιδί μου»
Καλεσμένος ο ψυχίατρος και συγγραφέας Κώστας Γκοτζαμάνης
Αυτό το βιβλίο είναι μια γεύση από τη δουλειά του Κώστα Γκοτζαμάνη με την οικογένεια, από την απόφασή του να σταθεί δίπλα στους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν οι ίδιοι, δίνοντας έναν αγώνα να μεγαλώσουν ελεύθερα παιδιά. Η αφοσίωσή του σ’ αυτό τον στόχο και οι αφηγηματικές του αρετές τον βοήθησαν να γράψει ένα βιβλίο εύληπτο, χωρίς θεωρητική ορολογία, που θα το έκανε απρόσιτο και δύσχρηστο. Το βιβλίο του καταλήγει να είναι ένας σύγχρονος οδηγός επιβίωσης για οικογένειες και άτομα. Χωρίς να το δηλώνει, οδηγεί τον αναγνώστη να κάνει τη διάκριση μεταξύ ευτυχίας και επιτυχίας, μεταξύ ρόλου και προσώπου-εαυτού, διευρύνει τη ζωή για τον καθένα. Ο αναγνώστης, ακόμα κι αν βρίσκεται σε αδιέξοδο, επανατοποθετείται και ανακαλύπτει μόνος του ότι αυτό που του φαινόταν ως αδιέξοδο μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Το βιβλίο δεν αφήνει ερωτηματικά, με οξυδέρκεια ανατέμνει τις οικογενειακές σχέσεις χωρίς να κατηγορεί κανέναν, αφήνει να διαφανούν οι λύσεις και οι ατομικές ευθύνες, αποφεύγει τον διδακτισμό, έχει ύφος χαλαρό, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη διεισδυτικότητα και την αντικειμενικότητα. Και επιπλέον, οι σελίδες του είναι εμποτισμένες με αστείρευτο χιούμορ και άκρως μεταδοτικό κέφι για ζωή! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Κώστας Γκοτζαμάνης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1957 από γονείς που επίσης είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λάρισα. Λίγο πριν προλάβει να τελειώσει το νηπιαγωγείο, η οικογένειά του έφυγε από τη Λάρισα. Πήγε σχολείο στη Βέροια, στην Κατερίνη, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, στην Ελευθερούπολη Καβάλας και τελικά στη Θεσσαλονίκη. Συνήθως άλλαζε σχολείο στη μέση της χρονιάς. Όχι, ο πατέρας του δεν ήταν στρατιωτικός. Τα πρώτα του καλοκαίρια, από 0 ως 17 χρονών, τα πέρασε όλα στον Πλαταμώνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από το 1975 ως το 1981. Ενόσω ήταν ακόμη φοιτητής γεννήθηκε η κόρη του. Έζησε στην Οία της Σαντορίνης ως σύζυγος της αγροτικού γιατρού και για δυο χρόνια ήταν αγροτικός γιατρός στον Μόλυβο της Λέσβου. Από το 1988 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στην εκπαίδευσή του είχε δασκάλους τους Γιώργο και Βάσω Βασιλείου στην συστημική ψυχοθεραπεία και τον Γιάννη Σούκο στην ψυχανάλυση. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και την επιμέλεια βιβλίων σχετικών με το αντικείμενο της ψυχιατρικής. Το 2000 ανέλαβε μετά από ειδικό διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας τη συγγραφή των βιβλίων της Σεξουαλικής Αγωγής για τους μαθητές του λυκείου (βιβλίο καθηγητών και βιβλίο μαθητών). Δημιούργησε και διευθύνει το επιστημονικό θεραπευτικό κέντρο «Τόπος Ψυχοθεραπείας», που αποτελεί έναν τόπο συνάντησης κλασικών και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Ο Κώστας Γκοτζαμάνης σπούδασε γιατρός γιατί το όνειρό του ήταν να γίνει ψυχίατρος. Κι έγινε ψυχίατρος γιατί τον ενδιέφερε η κοινωνική διάσταση της ψυχικής υγείας και η δυνατότητα του σύγχρονου ανθρώπου να είναι ευχαριστημένος και δημιουργικός.
Χάρτινες και μουσικές πόλεις
Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα. Αφιέρωμα «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».
Είσοδος ελεύθερη

 

You may also like...