Εκδηλώσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Περιήγηση στους χώρους του Επταπυργίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στους πύργους και σε όλον τον περίδρομο, στους χώρους των φυλακών, στην έκθεση  “Εστιάζω” –που διοργανώνεται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Biennale–, καθώς και στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας.
Ώρες περιήγησης-επίσκεψης: 13.00-15.00
Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017
Σταθμός οδού Βενιζέλου, Μετρό
Γνωριμία του κοινού με τα ευρήματα του σταθμού της οδού Βενιζέλου του Μετρό. Ξενάγηση από αρχαιολόγο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ώρες επίσκεψης: 12.00-14.00
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου – Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017
Αψιδωτή αίθουσα Γαλεριανού Ανακτόρου, Βυζαντινό Λουτρό, Ροτόντα, Επταπύργιο, Μπεζεστένι
OPEN HOUSE Thessaloniki 2017
Συμμετοχή της Εφορείας στο πρόγραμμα Open House Thessaloniki.
Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου
Επταπύργιο
Εστιά-ζω
Παρατείνεται η ομαδική έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Τον Οκτώβριο στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης
απολαύσαμε…
… το πολυφωνικό σεξτέτο A Filetta, που ερμήνευσε μουσική της Κορσικής στη Ροτόντα, στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων (2/10). Στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ρωμαϊκής Αγοράς παρακολουθήσαμε την ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα «Αρχαιότητες σε σύγχρονες κρύπτες. Η συμβολή τους στην προβολή της διαχρονικότητας της πόλης» (2/10).
Στον ίδιο χώρο φιλοξενήσαμε το
Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Γεωργίου Βελένη, στο οποίο περισσότεροι από 100 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν ανακοινώσεις για την Αρχαία, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ιστορία και Αρχαιολογία, την Αρχιτεκτονική, τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, τη Μικροτεχνία, την Επιγραφική και άλλους συναφείς κλάδους της επιστήμης (4-7/10).
Λίγες μέρες αργότερα, η Εφορεία συμμετείχε στην πανελλήνια δράση του
ΥΠ.ΠΟ.Α. «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017: “Πνοές Ανέμων”» με τη διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος και ξεναγήσεων με θέμα «Η πυρκαγιά του 1917 και ο Βαρδάρης» στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς (19-22/10).
Τον Οκτώβριο η Εφορεία διοργάνωσε δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες μουσικές εκδηλώσεις στο Βυζαντινό Λουτρό. Στην πρώτη, ο διεθνούς φήμης ακορντεονίστας και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ράπτης παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα με έργα για ακορντεόν. Στο ρεσιτάλ παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη το Υπερυψωμένο Ισόγειο/Suspended ground-floor (2016) του Γιώργου Κουμεντάκη (19/10).
Στη δεύτερη, ο γνωστός συνθέτης Μάνος Μυλωνάκης (Your Hand in Mine) παρουσίασε την πρωτότυπη μουσική του για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Οικογενειακή Γιορτή – Festen», καθώς και επιλογές από προηγούμενες θεατρικές του δουλειές (30/10).
Κατά τη διάρκεια του μήνα οι επισκέπτες της Ρωμαϊκής Αγοράς είχαν την ευκαιρία να δουν στην Κρυπτή Στοά τη φωτογραφική έκθεση του δημοσιογράφου – φωτογράφου Νικολάου – Μαγγίνα με θέμα Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου (26/09-30/10). Επίσης, οι επισκέπτες του Επταπυργίου είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα της ομαδικής έκθεσης Εστιά-ζω, που φιλοξενείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ
Ρωμαϊκή Αγορά: Τρίτη – Κυριακή: 9:00-17:00, Δευτέρα: κλειστά
Ροτόντα: Τρίτη – Κυριακή: 9:00-17:00, Δευτέρα: κλειστά
Επταπύργιο: Τρίτη – Κυριακή: 8:00 – 15:00, Δευτέρα: κλειστά
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Τρίτη-Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο- Κυριακή: 7:30-14:30, Δευτέρα: κλειστά
Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Τρίτη – Κυριακή: 8:00-15:00, Δευτέρα: κλειστά
Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00

 

You may also like...