Εκδήλωση με τίτλο «Πολιτισμός, παιδιά και νέοι» από το Υπουργείο Πολιτισμού

«Πολιτισμός, παιδιά και νέοι»

Παρουσίαση της έρευνας «Σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή Πολιτιστικού Προϊόντος για Παιδιά και Νέους στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης»

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Πολιτισμός, παιδιά και νέοι», με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας «Σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή Πολιτιστικού Προϊόντος για Παιδιά και Νέους στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης» του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στις 5 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30) με παρουσίαση και συζήτηση της ερευνητικής έκθεσης σε δύο στρογγυλά τραπέζια.

Η έρευνα εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τους Δημοσθένη Ι. Δασκαλάκη, καθηγητή ΕΚΠΑ και Ρέα Κακάμπουρα, αν. καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Η μελέτη της σχέσης των ανηλίκων με τις υπηρεσίες και την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών αποτελεί ένα από τα επτά θεμελιώδη σχέδια που εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου και αναμένεται να συμβάλει στην εφαρμογή πολιτισμικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους και στο σχεδιασμό νέων προγραμμάτων που θα φέρνουν τις νεότερες ηλικίες κοντά σε δημιουργικές ομάδες.

Μέσα από τη σε βάθος μελέτη της σχέσης των παιδιών και των νέων με τα πολιτιστικά προϊόντα και αγαθά, μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία της συμμετοχής τους στον πολιτισμό και τους τρόπους που οι πολιτισμικές ανισότητες παράγονται και αναπαράγονται. Με την εκδήλωση αυτή το Υπουργείο φιλοδοξεί να αναδειχθεί ο προβληματισμός σε σχέση με τη συγκρότηση της πολιτισμικής ταυτότητας των παιδιών και των νέων, αλλά και οι δυνατότητες για ένα μέλλον, στο οποίο τα παιδιά θα είναι ορατά και θα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή του. Ο πολιτισμός οφείλει να δημιουργεί ένα περιβάλλον ελευθερίας, συμμετοχικότητας, συνεργασίας και δημιουργικότητας, το οποίο θα θρέφει το φαντασιακό και θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την υπευθυνότητα στους υπό διαμόρφωση πολίτες.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι, η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για τις σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή και διάδοση πολιτιστικών προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Στη διάρκεια του τραπεζιού, θα συζητηθεί η σχέση των παιδιών με τα βιβλία, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τα μουσεία, αλλά και με τον Τύπο, τις νέες τεχνολογίες, το ψηφιακό παιγνίδι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ομιλητές:

Δημοσθένης Ι. Δασκαλάκης, καθηγητής ΕΚΠΑ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας

Ρέα Κακάμπουρα, αν. καθηγήτρια ΕΚΠΑ, επιστημονική υπεύθυνη, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας

Δρ. Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, ερευνήτρια

Δρ. Γιώργος Μπουγιούκος, ερευνητής

Δρ. Βασίλης Φασούλης, ερευνητής

Το στρογγυλό τραπέζι συντονίζει ο Μάριος Κωστάκης, γενικός διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν με σύντομες παρεμβάσεις:

Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός του κινηματογράφου

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και εφήβους

Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός

Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος για θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, Συνήγορος του Πολίτη

Ζαμπέλ Μουρατιάν, σύμβουλος Διοίκησης και Εκπαίδευσης, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Εύη Νάκου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων, Εθνική Λυρική Σκηνή

Βασιλική Νίκα, πρόεδρος Δ.Σ. IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Γιώργος Πλειός, καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. ΕΚΠΑ, μέλος ΕΣΡ

Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Σοφία Τοπούζη, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το στρογγυλό τραπέζι συντονίζει ο Σωτήρης Μανιάτης, δημοσιογράφος. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

You may also like...