Εκδήλωση για την 61η επέτειο του Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwΔευτέρα 4 Απριλίου 2016, στις 20:00 Εκδήλωση για την 61η επέτειο του Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Κώστα Καδή Παρουσίαση της έκδοσης του ΕΚΠΑ: Ές γην έναλίαν Κύπρον Συναυλία με τη συμμετοχή: της Μικτής Χορωδίας του  Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ) του Δώρου Δημοσθένους Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας kύριος Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος προσκαλούν σε ανοικτή εκδήλωση για την 61η επέτειο του Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959. Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη την κράτηση θέσεων. Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης: Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Κυριάκο Κενεβέζο Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Κώστα Καδή Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: Ές γην έναλίαν Κύπρον Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κύπρος, 1986-2015: Τριάντα χρόνια δημιουργικής συνεργασίας (Έκδοση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπουραζέλη Το βιβλίο θα προλογίσει η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου Θα ακολουθήσει συναυλία από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Συμμετέχει ο Δώρος Δημοσθένους Η σχέση της Χορωδίας του  Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κύπρο είναι μακρόχρονη και χρονολογείται από το 1999, έτος ίδρυσης της χορωδίας. Μέσα από τις ετήσιες της επισκέψεις στη Μεγαλόνησο, η Χορωδία και τα μέλη της βίωσαν βαθιά την Ελληνικότητα της Κύπρου, τον υψηλό πολιτισμό της, αλλά και τη σύγχρονη ζοφερή πραγματικότητα της διαίρεσης και της Τουρκικής κατοχής. Ως μια ελάχιστη συνεισφορά στη «δεύτερη Ελλάδα», η χορωδία και τα μέλη της ασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τη μουσική και τα τραγούδια της Κύπρου και επεξεργάστηκαν χορωδιακά πολλά από αυτά, τα οποία εξέδωσαν σε δύο τόμους υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ηχογράφησαν σε δύο ψηφιακούς δίσκους και τα τραγούδησαν σε κάθε γωνιά της Κύπρου, όπου βρέθηκαν. Επιπλέον, συνέθεσαν μια σειρά από χορωδιακά τραγούδια βασισμένα σε κείμενα της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, στο πρωτότυπο και σε νεοελληνική μετάφραση, που τέθηκαν στην διάθεσή τους από τον ανεκτίμητο φίλο της Χορωδίας και ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέα Βοσκό.

Ένα μέρος της πρωτότυπης αυτής καλλιτεχνικής παραγωγής, σε ενορχηστρώσεις που ετοιμάστηκαν ειδικά για την περίσταση, παρουσιάζει η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Μουσικολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Μαλιάρας: Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με ένα δείγμα τεσσάρων τραγουδιών της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας και συνεχίζεται με μια σειρά επτά τραγουδιών παραδοσιακών ή άλλων, που ηχούν στα χείλη κάθε Κύπριου σήμερα. Τα τραγούδια αυτά αναδεικνύουν το μεσογειακό φως και  τη αισιόδοξη διάθεση απέναντι στη ζωή που βιώνουν οι άνθρωποι του νησιού. Κατόπιν θα ακουστούν δύο από τα γνωστότερα πατριωτικά τραγούδια της Κύπρου, αφιερωμένα στον αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων, την επέτειο του οποίου γιορτάσαμε πριν λίγες μέρες. Τέλος, θα ερμηνευτούν τρία τραγούδια αφιερωμένα στις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες, κατεχόμενες σήμερα πόλεις, την Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου. Με την ελπίδα να τις δούμε γρήγορα και πάλι ελεύθερες… Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ και ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός και ανεξάρτητος σύλλογος-φορέας της, ιδρύθηκε το 1998 από τους μουσικούς Nancy Bargerstock, Διαμαντή Καραγιάννη, Πέτρο Μιχαήλ και Σπύρο Αργυρόπουλο με σκοπό να δώσει σε νέους μουσικούς ευκαιρίες απόκτησης ορχηστρικής εμπειρίας στο συμφωνικό ρεπερτόριο, μουσικής παιδείας και αντίληψης. Μέλη του συλλόγου είναι γονείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί, καθηγητές ωδείων, συνθέτες και πανεπιστημιακοί, ενώ πρόεδρός του εκλέγεται σταθερά ο Νικόλαος Μαλιάρας, καθηγητής μουσικολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Παύλος Σεργίου και μέλη αυτής είναι μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα ωδεία του λεκανοπεδίου αλλά και νομών εκτός Αττικής. Από την ίδρυσή της η ΑΣΟΝ έχει δώσει πάνω από 200 συναυλίες στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Αριστοτέλειου, σε πολλά σχολεία και δημοτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα σε ποικίλα, συχνά «μη οικεία» μουσικά ιδιώματα, έχει συνεργαστεί με επιφανείς έλληνες μουσικούς και έχει εκπαιδεύσει πολλές δεκάδες μουσικών που στελεχώνουν σήμερα τις επαγγελματικές ορχήστρες της χώρας.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, στις 20:00 Εκδήλωση για την 61η επέτειο του Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959

Αίθουσα: Θέατρο

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

**************

*****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.  Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

 

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια

6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

 

You may also like...