Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2014 στο Δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη

pagkosmia imera ekpaideutikonΠλησιάζει η 5η Οκτωβρίου και η παγκόσμια κοινότητα ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Η UNESCO τιμά το μαχόμενο εκπαιδευτικό που με το έργο του συμβάλλει σε μια παγκόσμια αδελφωμένη πολυπολιτισμική κοινότητα, που αναπτύσσει δράσεις με τις οποίες οι μαθητές ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητά τους, ολοκληρώνονται ως άνθρωποι και ενεργοί πολίτες και γίνονται ικανοί ν’ ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής.
Κι ενώ για τον εκπαιδευτικό του 2014 ο αγώνας είναι μεγάλος, αφού καλείται να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με αυξημένο ωράριο, με πολλά διδακτικά αντικείμενα, με ενημέρωση της τελευταίας στιγμής για τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, με την αγωνία αν θα υπάρχει την επόμενη χρονιά το σχολείο του κι αν ο ίδιος διατηρήσει τη θέση του σε αυτό, οι μαθητές όλο και περισσότερο αισθάνονται ότι η εκπαίδευση δεν τους αφορά, δεν καλλιεργεί τα ταλέντα τους και δεν προωθεί την ελευθερία τους και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
Το ερώτημα αν υπάρχει ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΙΩΣ προσπαθεί η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου – ΕΛΜΕ Λασιθίου να διερευνήσει το διήμερο 4 και 5 Οκτωβρίου 2014 σε δύο εκδηλώσεις που γίνονται σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στις 19.30. Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 4/10 σας καλούμε να ακούσουμε τις απόψεις και να δούμε την εμπειρία έγκριτων εκπαιδευτικών:
* Ο Γεώργιος Τσιάκαλος, διδάκτωρ της Φυσικομαθηματικής Σχολής (Βιολογία) του Πανεπιστημίου του Κιέλου (Γερμανίας) και της Φιλοσοφικής Σχολής (Παιδαγωγική) του Πανεπιστημίου της Βρέμης, ομότιμος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με έργο εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, σχολικής και κοινωνικής ένταξης, και καταπολέμησης των διαφόρων μορφών ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού θα μας εκθέσει τις απόψεις του στην εισήγηση με τίτλο: «Κοινωνικές ανάγκες και παιδαγωγικά οράματα».
* Ο Άγγελος Πατσιάς, εκπαιδευτικός στο σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων, όπως ονομάζεται το 4/θέσιο δημοτικό Φουρφουρά Ρεθύμνου, που το Μάη του 2014 εντάχθηκε στην παγκόσμια λίστα εναλλακτικών σχολείων θα μας περιγράψει πώς υλοποιείται «Ένα σχολείο αλλιώς»
* Ο Γιώργος Μαυροειδής, εκπαιδευτικός στο ΕΕΕΕΚ Αγ. Νικολάου, θα μας καταθέσει την εμπειρία του στην εισήγηση-παρουσίαση με τίτλο: «Υλοποιώντας Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά με αναπηρία».
Την Κυριακή 5/10 σας καλούμε στην προβολή της ταινίας «Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση – La Educacion Prohibida.» Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο Ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012.
Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ’ οίκον διδασκαλία.
Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό.
Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών.
Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια. Είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότηση.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Σας περιμένουμε!
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

You may also like...