Εκδήλωση από το Νομισματικό Μουσείο

Η 27η Ιανουαρίου (ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς το 1945) τιμάται από το 2005 με απόφαση του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Πρόληψης των Εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Το Νομισματικό Μουσείο τιμά την επέτειο με εκδήλωση το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12πμ. στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου. Η εκδήλωση εγγράφεται στο πλαίσιο των δράσεων οικουμενικής εμβέλειας που, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, λαμβάνουν χώρα φέτος στην Αθήνα.
Η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ, συγγραφέας του βιβλίου Η Ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων (εκδ. Εστία), συνομιλεί με το δημοσιογράφο Θοδωρή Αντωνόπουλο για τη γενοκτονία των Ελληνοεβραίων και τη μνήμη της (βλ. κριτικές για το βιβλίο www.biblionet.gr)
Με αφορμή το βιβλίο της μιλούν η ιστορικός Μαρία Καβάλα (διδάσκουσα σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ) και ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, που θα συντονίσει και τη συζήτηση. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου δρ. Γεώργιος Κακαβάς.
Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Νύχτα και καταχνιά (σκην. Αλαίν Ρενέ, σενάριο Ζαν Καιρόλ, Γαλλία 1956, 25 λεπτά), ένα από τα πρώτα για τα ναζιστικά στρατόπεδα, το οποίο θα σχολιάσει η συγγραφέας.
Θα προσφερθεί ένα ποτήρι κρασί από το Καφέ στον κήπο του Μουσείου.
Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

You may also like...