Εικαστική εγκατάσταση της Τίνας Καραγεώργη: «καταφύγιο» – στο αλατζα ιμαρετ

afisaΤα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο «Καταφύγιο» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στις 20.00, στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587).
Η έκθεση την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί έως τις 29 Νοεμβρίου 2015.
Η Καραγεώργη δουλεύοντας με τις λέξεις, εκφράζει, όχι μόνο τα συναισθήματά της αλλά και τον πλούτο και την πολυπλοκότητα του φυλετικού μείγματος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη. Η εγκατάστασή της αποτελείται από οκτώ χάρτινα τρίπτυχα, που κρέμονται από τις ισάριθμες ακτίνες μιας ατράκτου. Τα πανό είναι ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα, όπου η γραφή χάνεται και ξεθωριάζει, με κείμενα που επαναλαμβάνουν τις λέξεις «Ζω» και «Ανάσα». Ο αριθμός 8 επαναλαμβάνεται, ως το τελετουργικό μιας ιερής ή επαναλαμβανόμενης γεωμετρίας και ως μια αναφορά με ιδιαίτερη σημασία, καθώς αντιπροσωπεύει τις οκτώ γλώσσες- ιδιώματα των εθνοτήτων που συμβίωναν στη Θεσσαλονίκη: Ελληνικά, Οθωμανικά, Τούρκικα, Λαντίνο, Εβραϊκά, Αρμένικα, Ποντιακά και Βλάχικα.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης και Καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης, Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου, τον πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η εγκατάσταση που ξεκινάει από το συνδυασμό της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πολλών εθνοτήτων που έζησαν σε αυτήν, με το συγκεκριμένο χώρο, το «πολύχρωμο άσυλο» Αλατζά Ιμαρέτ, ένα χώρο, όπου οι άνθρωποι έβρισκαν στο παρελθόν παρηγοριά και καταφύγιο.
Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή κατά τις ώρες 11.00 έως 18.00.

You may also like...