Εική και ως έτυχε Ξενάγηση στην έκθεση του Μάριου Καμχή

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA)παρουσιάζουν στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) την ατομική εικαστική έκθεση του Μάριου Καμχή «Εική και ως έτυχε» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη. Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι το Σάββατο 4 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Εική και ως έτυχε» πραγματοποιείται την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στις 18:30, ανοιχτή για το κοινό, ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτριά της και ιστορικό τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, παρουσία του Μάριου Καμχή.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει σχετικά: «Η εικονογραφία του Μάριου Καμχή χαρακτηρίζεται από μια ιδιάζουσα παραστατικότητα με εκπληκτικές λεπτομερειακές αναφορές, που απορροφά το βλέμμα του θεατή και τον παροτρύνει σε μια δεύτερη ανάγνωση. Όλα είναι φανταστικά αλλά όλα μοιάζουν βιωμένα και οικεία. Στις επιμελημένες σχεδιαστικές απεικονίσεις του συνηθίζει να εκφράζεται περισσότερο με την παράθεση των ασπρόμαυρων όγκων και να δίνει έναν καθοριστικό αλλά συμπληρωματικό ρόλο στο χρώμα. Οι πολλαπλές εικονογραφικές θεματικές συνενώσεις με τις δεξιοτεχνικές διαβαθμίσεις αναλογιών, από τη μικρή ανθρώπινη κλίμακα μέχρι τις μνημειακές κτηριακές διαστάσεις, μεταφέρουν στη ζωγραφική του μια ιδιαίτερη δυναμική. Εξαιρετικό πλαστικό αποτέλεσμα προσδίδουν, επίσης, στα έργα του οι πολυγωνικές απολήξεις και τα διάκενα που δημιουργεί αφαιρώντας μέρη ολόκληρα από την επιφάνεια του έργου».
Ο Μάριος Καμχής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Θωμαΐδειον Βραβείο) και στο Λονδίνο στην Αρχιτεκτονική Ένωση, όπου και δίδαξε στο Τμήμα Σχεδιασμού. Επίσης, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Φιλοσοφίας από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου. Το 1978, με υποτροφία Fulbright συνέχισε την έρευνα του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).  Εργάστηκε στην Αθήνα ως συντονιστής του Εθνικού Προγράμματος Ακτών στη Γραμματεία Χωροταξίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών και πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών για το Ελληνικό Μνημόνιο. Από το 1985 μέχρι το 2011 ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια George Mason στην Ουάσιγκτον, Θεσσαλίας και Χαροκόπειο και από το 2011 έως το 2015 υπηρέτησε ως πρόεδρος και ΓΔ της Μονάδας Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΜΟΔ.ΑΕ. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του «Θεωρία του Σχεδιασμού και Φιλοσοφία» (Εκδ. Tavistock, Λονδίνο, 1979) και «Η Ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου” (Εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2007), καθώς και πολυάριθμες δημοσιεύσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ενασχόλησή του με την ζωγραφική και έχει πραγματοποιήσει δυο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, «Ζωγραφική» (Γκαλερί 3, 2001) και «Οι Αόρατες Πόλεις» (Γκαλερί 24, 2004).
Ξενάγηση
Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, 18:30
Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)
Διάρκεια έκθεσης
13 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2017
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30,
Κυριακή κλειστά
Είσοδος
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr/culture

 

 

 

You may also like...