Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Newsletter # 2 |Καλοκαίρι 2016

unnamed (1)Πρόγραμμα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της λειτουργίας του και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα το οδηγήσουν στα εγκαίνιά του, πραγματοποιεί σειρά καλλιτεχνικών δράσεων υπό τον γενικό τίτλο ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ, που στοχεύουν αφενός στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού και αφετέρου στη γνωριμία του κοινού με το νέο του κτήριο.
Οι πρώτες εκδηλώσεις
ΕΜΣΤ – Fluxum Foundation και Flux Laboratory
Διεθνής Ημέρα Μουσείων | 19 Μαΐου 2016 – 20.30
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν επιτυχείς και τα δελτία εισόδου που διανεμήθηκαν εξαντλήθηκαν αμέσως. Η ανταπόκριση του κοινού για την συμμετοχή στην πρώτη εκδήλωση του ΕΜΣΤ ήταν συγκινητική.
Το ΕΜΣΤ, το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory,με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, παρουσίασαν στο δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.
Η περφόρμανς ήταν παραγωγή του Ιδρύματος Fluxum, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA. Η χορογραφική επίβλεψη της Μαρκέλλας Μανωλιάδη στη δημιουργία αυτή αποτέλεσε έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό από Έλληνες χορευτές, προσαρμοσμένο ειδικά στον χώρο του νέου κτηρίου του ΕΜΣΤ, υπό τους ήχους που ηχογραφήθηκαν από τον Denis Savary και την Daphné Bengoa, μια σύνθεση από φωνές, μελωδίες, δονήσεις και ψιθύρους ανθρώπων, πόλεων και φύσης. Το κτήριο στις 19.05.2016 απέκτησε για πρώτη φορά ζωή με καλλιτεχνικό περιεχόμενο.
ΕΜΣΤ – Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής | 21 Ιουνίου 2016
Με μια συναυλία αφιερωμένη στην σύγχρονη όπερα και μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στην βεράντα του 4ου ορόφου στο νέο κτήριο του Μουσείου, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016.
Η συναυλία αυτή, η δεύτερη εκδήλωση του προγράμματος ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ, ήταν η αρχή της συνεργασίας μεταξύ δύο Πολιτιστικών Οργανισμών, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στο νέο άξονα που δημιουργείται στη Λεωφόρο Συγγρού.
Οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Αγγελική Καθαρίου, Έλενα Κελεσίδη, Χρήστος Κεχρής, Νίκος Κοτενίδης, Διονύσης Σούρμπης, Μαριλένα Στριφτόμπολα και Γιάννης Χριστόπουλος, με τη συνοδεία στο πιάνο της Σοφία Ταμβακοπούλου, ερμήνευσαν αποσπάσματα από έργα σύγχρονης όπερας και μουσικής των Μπρίττεν, Στραβίνσκι, Ραχμάνινοφ, Βλασόφ, Ραβέλ, Μπέρνσταϊν, Αν, Ντυπάρκ και κυριολεκτικά μάγεψαν το κοινό.
Μ.Ε.Σ.Α. Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων
Εγκαίνια: 27 Ιουνίου 2016 / Διάρκεια: 28 Ιουνίου- 3 Ιουλίου 2016
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) θέλοντας να τονίσει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης και τη δυνατότητα των θεσμών, φιλοξένησε το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.), ως τρίτη δράση του προγράμματος ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ.
Το Μ.Ε.Σ.Α. ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 από τους μαθητές του 2ου ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Φυλακών Τρικάλων και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών), το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης», το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και το Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα νομαδικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο σχεδιάζεται από τους ίδιους του μαθητές και διαμορφώνεται με τα δικά τους έργα, με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω».
Το Μ.Ε.Σ.Α. χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “START – Create Cultural Change” της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και το Bundesvereinigung Soziokultureller Zentrene.V (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων) υπό τον γενικό συντονισμό της επιμελήτριας κ. Νιόβης Ζαραμπούκα – Χατζημάνου. Το ΕΜΣΤ υπήρξε συνοδοιπόρος του Μ.Ε.Σ.Α. εξ’αρχής, λόγω της πολυετούς του εμπειρίας μέσω του δικού του προγράμματος ΕΜΣΤ χωρίς σύνορα και συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση αυτής της δράσης, με επικεφαλής από πλευράς του Μουσείου την συντονίστρια του προγράμματός του και επιμελήτρια εκπαίδευσης κ. Μαρίνα Τσέκου.
Παρουσιάστηκαν έργα που με κυρίαρχο άξονα την ελευθερία, με χρήση ποικίλων εικαστικών μέσων, όπως περφόρμανς, ηχητική σύνθεση και εγκατάσταση, φωτογραφία, ζωγραφική και γλυπτική.
Τα εγκαίνια του Μ.Ε.Σ.Α. πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η παρουσίασή του ήταν ελεύθερη για το κοινό και διήρκησε ως τις 3 Ιουλίου 2016.
Συνεργασία ΕΜΣΤ – documenta
Η Documenta και το ΕΜΣΤ ξεκίνησαν να συνδιαλέγονται πριν δύο χρόνια, όταν ανακοινώθηκε ότι η documenta 14 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και το Κάσελ, υπό τον τίτλο εργασίας «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». Πρόσφατα, οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να διευρύνουν το πεδίο συνεργασίας τους και δράσης της 14ης διοργάνωσης της documenta, ανταλλάσοντας πληροφορίες και γνώση, ιδέες και πρακτικές, μαθαίνοντας ουσιαστικά ο ένας από τον άλλο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα δημιουργηθεί μία γέφυρα μεταξύ του ΕΜΣΤ στην Αθήνα και της documenta στο Κάσελ, που θα καταλήξει σε ένα κοινό πρότζεκτ.
Η documenta, που σήμερα θεωρείται η πιο σημαντική πολυετής έκθεση αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη, ξεκίνησε στο Κάσελ της Γερμανίας το 1955. Η 14η διοργάνωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Adam Szymczyk, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (8 Απριλίου – 16 Ιουλίου 2017) και στο Κάσελ (10 Ιουνίου -17 Σεπτεμβρίου 2017).
Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι προσεχείς δραστηριότητες
Έκθεση σε συνεργασία με το Μ ΗΚΑ
(Φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμβέρσα)
Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017
Η έκθεση αυτή θα είναι η πρώτη του Μουσείου σε κανονική λειτουργία και θα εγκαινιάσει ταυτόχρονα τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του νέου ΕΜΣΤ και την σειρά με τίτλο «Το ΕΜΣΤ στον κόσμο». Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε το 2015 με στόχο να συνδεθεί το ΕΜΣΤ με άλλα Μουσεία και Ιδρύματα Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης ανά τον κόσμο. Σε αυτήν τη σειρά, έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ θα «συνομιλούν» με έργα από τις συλλογές των άλλων Μουσείων, αναδεικνύοντας συγγένειες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ρεύματα και δυναμικές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σκοπός είναι η μελέτη για την συμβολή της σύγχρονης τέχνης στον προβληματισμό και τις αντιδράσεις επί καίριων ζητημάτων τοπικών και παγκόσμιων. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα εδραιωθεί η σύμπραξη σε επίπεδο καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό με άλλους οργανισμούς που έχουν τις ίδιες αρχές και τον ίδιο προσανατολισμό με το ΕΜΣΤ.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 70 έργα και θα διαρθώνεται σε θεματικές που θα υποστηρίζονται από τρία έργα, ενός Έλληνα, ενός Βέλγου και ενός άλλης εθνικότητας διεθνούς καλλιτέχνη από τις συλλογές των δύο Μουσείων. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βέλγιο, όπου θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2017 ταυτόχρονα με τους χώρους του ανακαινισμένου M HKA.
Συμμετοχή του ΕΜΣΤ στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | 23- 25 Σεπτεμβρίου 2016
Λαμβάνοντας υπόψη το φετινό θεματικό πλαίσιο για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σχετικό με τη βία, την ανεκτικότητα και τους διωγμούς τόσο στο παρελθόν όσο και κατά την πρόσφατη ιστορία, το ΕΜΣΤ θα παρουσιάσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλεγμένα έργα από την συλλογή του. Στόχος είναι τα έργα της σύγχρονης δημιουργίας να «συνομιλήσουν» με έργα της αρχαιότητας με βάση ένα θεματικό άξονα που αποτελεί πάντα επίκαιρο ζήτημα, καταδεικνύοντας την αντίληψη της τέχνης ως ενιαίου λόγου από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Συνεργασία με την Στέγη
ΦΕΣΤΙΒΑΛ DANCING ATHENS
TRISHA BROWN
IN PLAIN SITE
1 & 2 Οκτωβρίου 2016
12:00
Η Τρίσα Μπράουν, πρωτοπόρος του κινήματος του μεταμοντέρνου χορού, συμμετέχει στο εναρκτήριο φεστιβάλ της Στέγης Dancing Athens που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε δημόσιους χώρους σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά. Η ομάδα της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας χορογράφου θα παρουσιάσει στο ΕΜΣΤ το In Plain Site, ένα κολλάζ από αποσπάσματα εμβληματικών έργων των τελευταίων πενήντα ετών. Η ιδιότυπη αυτή αναδρομική παρουσίαση θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ειδικά για τους νέους χώρους του, αποτελώντας ένα φόρο τιμής στην ριζοσπαστική δουλειά της χορογράφου, η οποία τη δεκαετία του 1970 έβαλε τον χορό στην καθημερινότητα της πόλης.
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Συνεργασία με το British Council
Transforming Future Museums: International Museum Academy
12-17 & 19-23 Οκτωβρίου 2016
Το ΕΜΣΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy (IMA) το οποίο διοργανώνεται από το British Council με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης που θα προσφέρει τόσο σε οργανισμούς όσο και σε επαγγελματίες στον χώρο των μουσείων τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να δοκιμάσουν νέους τρόπους λειτουργίας, να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις προκλήσεις του αύριο και να ενισχύσουν τον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των οργανισμών τους. Το ΕΜΣΤ θα φιλοξενήσει δύο από τα εργαστήρια της Ακαδημίας: Project Management (12 έως 16 Οκτωβρίου 2016) και Audience Development (19 έως 23 Οκτωβρίου 2016). Η Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο. Τα εργαστήρια θα διδάξουν καταξιωμένοι επαγγελματίες από τη Μ. Βρετανία, με την υποστήριξη επαγγελματιών από τον χώρο των μουσείων τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον διεθνή χώρο, προκειμένου να συνεισφέρουν με σχετικά case studies, να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, να έχουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους συμμετέχοντες και να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση κατά την παρουσίαση των διαφορετικών project. Οι συμμετέχοντες θα αποτελούν τμήμα του ταχύτατα αναπτυσσόμενου παγκοσμίου δικτύου αποφοίτων του ΙΜΑ και θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν από κοινού νέες μεθόδους εργασίας και πρωτοποριακές ιδέες.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.britishcouncil.gr/events/transforming-future-museums
Το Πρόγραμμα ενδέχεται να εμπλουτιστεί.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Αθήνα, 117 43
Τηλ: 211 1019000-99
Φαξ: 211 1019111

You may also like...