Εθνικό Θέατρο

Cyclops_Epidaurus_16[1]Ευριπίδη Κύκλωψ
Το μοναδικό σωζόμενο σατυρικό δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Μια ενδιαφέρουσα «πρόταση» του Εθνικού Θεάτρου χαρακτήρισαν πολλοί την παράσταση «Κύκλωψ» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 2 και 3 Αυγούστου.
Το μοναδικό σωζόμενο σατυρικό δράμα παρουσιάστηκε σε μετάφραση – σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 10.000 θεατών.
Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Όταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα.  Μια ιστορία γεμάτη κωμικά στοιχεία με τον χορό των σατύρων να δίνει τον τόνο όπου η ανθρώπινη ευφυΐα, η ευστροφία και η επινοητικότητα κατατροπώνουν την κτηνώδη δύναμη και τη στυγνή βία.
Περίληψη
Ο γέροντας Σιληνός αφηγείται πως αυτός και οι σάτυροι, προσπαθώντας να σώσουν το Διόνυσο από τους Τυρρηνικούς πειρατές που τον είχαν αιχμαλωτίσει, ξεβράστηκαν στη χώρα των Κυκλώπων, όταν στο νησί καταφτάνει και ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, για να ζητήσει προμήθειες για το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.  Ο Σιληνός γεύεται και πάλι το κρασί του θεού Διονύσου και ετοιμάζει όσα ζήτησε ο Οδυσσέας, όταν όμως ο Κύκλωπας επιστρέφει, φοβισμένος, προσπαθεί να τον πείσει ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του τον χτύπησαν για να κλέψουν προμήθειες. Ο Κύκλωπας τον πιστεύει και αιχμαλωτίζει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Όταν κατασπαράξει δύο, ο Οδυσσέας αναλαμβάνει δράση. Πείθει τους σατύρους να τον βοηθήσουν να μεθύσει τον Κύκλωπα ώστε όταν αποκοιμηθεί να τον τυφλώσει με ένα πυρωμένο κλαδί ελιάς. Ο Οδυσσέας θα τα καταφέρει και παρά τις απειλές του τυφλού πια Κύκλωπα, θα αναχωρήσει με τους συντρόφους του για την Ιθάκη.
Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Διασκευή: Βασίλης Παπαβασιλείου – Σωτήρης Χαβιάρας
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Sinequanon
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου
Διανομή
Οδυσσέας: Νίκος Καραθάνος
Κύκλωπας: Δημήτρης Πιατάς
Σιληνός: Νίκος Χατζόπουλος
Χορός: Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Καραμπούλας, Κώστας Κοράκης, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Χρήστος Σαπουντζής, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Συμεωνίδης,  Χάρης Τζωρτζάκης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιωργής Τσουρής, Νικόλας Χανακούλας.
Φωτογραφίες Βασίλης Μακρής
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα περιοδείας:
● 8 Αυγούστου, Ιωάννινα, Υπαίθριο Θέατρο  – Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών
●18 Αυγούστου, Καβάλα Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
● 21 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίον
●26 Αυγούστου,  Θέατρο Βράχων 
● 28 Αυγούστου, Θέατρο Πέτρας
● 30 Αυγούστου, Ελευσίνα , Παλαιό Ελαιουργείο
● 4 Σεπτεμβρίου,  Θέατρο Αλσους Νέας Σμύρνης
● 6 Σεπτεμβρίου, Χαλάνδρι, Θέατρο Ρεματιάς
Πληροφορίες για τύπο
Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας
Τηλ. 2105288164, 2105288168

You may also like...