Εθνικό Θέατρο – (ΚΕΘΕΑ)

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Δελτίο τύπου

Το Εθνικό Θέατρο και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου τη δημιουργία του Χώρου Δράσης σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στις εγκαταστάσεις του Προγράμματος.
Ο Χώρος Δράσης διευρύνει τη συνεργασία των δύο φορέων με την πραγματοποίηση διαδραστικών θεατρικών εργαστηρίων μέσα στο χώρο του Εθνικού Θεάτρου, τα οποία θα συντονίζονται ταυτόχρονα από καλλιτεχνικό και θεραπευτικό προσωπικό.
Ο Χώρος Δράσης δημιουργείται στο πλαίσιο του Θεάτρου Κατ’ Οίκων, που ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 2013.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλης Γκιτάκος και ο υπεύθυνος του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ  Αντώνης Πάριος.

Α. Θέατρο κατ’ Οίκων
Το Θέατρο κατ’ Οίκων ξεκίνησε τη δράση του στο Εθνικό Θέατρο τον Οκτώβριο του 2013. οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν:

1. Κατ’ οίκων παραστάσεις σε σπίτια ανθρώπων που λόγω υγείας δεν μπορούν έρθουν στο θέατρο, ή σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ιδρύματα αποκατάστασης κλπ. Η παράσταση είναι ένας μονόλογος και είναι βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιάμάντη «Τα ρόδιν’ ακρογυάλια». Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία, Στέλλα Ράπτη. Ερμηνεύει η Ιφιγένεια Θεοχαρίδη. Φορείς με τους οποίους έχουμε συνεργασία: Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμενων των δήμων Αθηναίων, Αχαρνών, Δάφνης – Υμμητού, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ιλίου, Νέας Φιλαδέλφειας. Το Κοινοτικό Σπίτι Θέτις (Μονάδα Ψυχικοινωνικής Αποκατάστασης), Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ασθενών με Alzheimer Δήμου Αμαρουσίου.

2. Δραματοποιημένες αφηγήσεις σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Ποιήση και θέατρο, διαβάζει η Σοφία Κακαρελίδου. Φορείς που έχουμε συνεργασία: Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Αθηναίων, ξεκινάμε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών.

3. Εργαστήρια θεάτρου με θεμα σε ομάδες πληθυσμού που προσπαθούν να επανενταχθούν, όπως κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων, ομάδες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και ψυχικές νόσους κλπ. Οι φορείς που έχουμε συνεργαστεί: ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, ΟΚΑΝΑ, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Θήβας

4. Δραματοποιημένη αφηγήση παραμυθιών σε παιδια με ειδικές ανάγκες, παιδιά οικογενειών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Φορείς που έχουμε συνεργαστεί: Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, Δήμος Χαϊδαρίου.

Β. Χώρος Δράσης
Το Εθνικό Θέατρο και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ξεκίνησαν την συνεργασία τους στα πλαίσια της δράσης «Θέατρο Κατ’ Οίκων» του Εθνικού Θεάτρου, τον Οκτώβριο του 2013, σε μια προσπάθεια να έρθει κοντά στη θεατρική πράξη ένα μεγάλο κομμάτι των κοινωνικά ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.  Η συνεργασία βασίστηκε στην κοινή πεποίθηση των δύο φορέων ότι η θεατρική εμπειρία είναι βιωματική διαδικασία, η οποία εγγράφει τα αποτελέσματά της σε βαθύτερο επίπεδο από το καθαρά νοητικό και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο προς την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη

Στα πλαίσια λοιπόν της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, το Εθνικό Θεάτρο και το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ διευρύνουν την συνεργασία τους και συμπράττουν, δημιουργώντας τον Χώρο Δράσης. Πρόκειται για ένα πεδίο συνάντησης ιδεών, διαλόγου, επαφής με το διαφορετικό και πειραματισμού πάνω σε νέες θεατρικές δομές, που εδράζεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Στον χώρο αυτό θα πραγματοποιούνται διαδραστικά θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα συντονίζονται ταυτόχρονα από καλλιτεχνικό και θεραπευτικό προσωπικό των δύο φορέων
Έτσι, στον Χώρο Δράσης θα λαμβάνουν μέρος ενεργά: μειονότητες, άστεγοι, πληθυσμός που ζει στα όρια της φτώχειας, άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων και εν γένει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που υποστηρίζονται από φορείς με ανάλογη δραστηριότητα. Τα θεατρικά εργαστήρια θα υλοποιούνται σε πλαίσιο ψυχοεκπαιδευτικό, διαδραστικό, βιωματικό, σε τακτική βάση και κατόπιν κοινής συνεννόησης και συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων μερών. Προσανατολιζόμενοι στην ενθάρρυνση της συνεργασίας και της δημιουργικότητας σκοπεύουμε να διερευνήσουμε ένα πλήθος από ευαίσθητα θέματα, σε ένα ασφαλές και διευκολυντικό περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα θέματα που επεξεργαστήκαμε μέχρι σήμερα, με ομάδες ατόμων που δέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης:  «Άστεγος: μια έννοια προς εξερεύνηση», «Ένα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια», «Αυτό δεν θα τύχει ποτέ σε εμένα». Η επόμενη  ενότητα, που απευθύνεται σε όλες τις προαναφερόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει θέμα: «Ντροπή, ο μασκαρεμένος φόβος».

Στόχος μας για τον Χώρο Δράσης είναι να συμβάλει στην ανακούφιση των πληθυσμών αυτών από την  μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, μέσα από την αλληλεπίδραση, το μοίρασμα και την έκφραση.
O
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης δήλωσε για τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.
«Πρέπει απαραιτήτως η κοινωνία να οργανωθεί και να γίνει κοινότητα. Μικροί πυρήνες αυτοπροστασίας, αυτοοργάνωσης, άμεσης δημοκρατίας, με αισθήματα και πράξεις ουμανισμού και αλληλεγγύης. Ο κοινωνικός ιστός δεν πρέπει να διαλυθεί, όπως και το ηθικό μας, όπως οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες που απορρέουν από τον ανθρωπισμό και την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο. Η τέχνη μαρτυρεί για την περιπέτεια του πάσχοντος ανθρώπου, παρηγορεί και θεραπεύει εφόσον συγχρωτίζεται με τον παλμό και τα αιτήματα της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε δράσεις που να προσωποποιούν την αγάπη στον άνθρωπο και να αποδεικνύουν την απέχθειά μας σ’ αυτόν τον ολοκληρωτισμό του χρήματος που δεν αντιστοιχεί σε καμία απολύτως ανάγκη των πολλών. Ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μετεωρισμένοι και φοβισμένοι θα πρέπει να προσφεύγουν στις θεατρικές αίθουσες με το ίδιο αυτό αίσθημα που προσέρχονται στην εκκλησία. Μόνο που εδώ, στο δικό μας σύμπαν, κέντρο είναι και θα είναι ο Άνθρωπος».

 

 

 

 

 

You may also like...