Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

hdgkdhTο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπό τους ήχους του ακορντεόν

Μουσική εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
από τα Μουσικά Σύνολα Ακορντεόν του Μουσικού Σχολείου Ιλίου

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 και ώρα 11.30 π.μ., το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει την εβδομάδα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) με μια πρωτότυπη εκδήλωση. Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου θα ερμηνεύσουν ζωντανά  με το ακορντεόν τους έργα των A. Piazzola, R. Galliano, P. Pizzigoni, J. Wojtarovicz, R. Basilin, V. Vlassov, K. Krupp, S. Reitan και I. Tiersen, σε τρεις χώρους του μουσείου (μνημειακός προθάλαμος, αίθουσα Βωμού, αίθριο). Κατά τη μετάβασή τους στους τρεις διαφορετικούς σταθμούς, θα γεμίσουν τις αίθουσες των γλυπτών με τις νότες του έργου «Primavera» του P. Luppo, καθώς και με μια παραδοσιακή βουλγαρική μελωδία.

Το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι αφιερωμένο στη συμβολή που έχουν τα μουσεία στην κοινωνική αλλαγή, μέσα από την προαγωγή της Μνήμης και της Δημιουργικότητας. Η εναρκτήρια αυτή εκδήλωση, ανήμερα της γιορτής της μητέρας, τονίζει το γενεσιουργό χαρακτήρα της τέχνης. Τα αρχαία γεννήματα του ανθρώπινου πνεύματος, ανθρωπόμορφοι θεοί, ήρωες, αθλητές, καθημερινοί άνθρωποι, όπως αποτυπώνονται στα γλυπτά και τα αγγεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και οι σύγχρονες μουσικές δημιουργίες συνθετών από διαφορετικές μεριές του κόσμου, θα συναντηθούν σε ένα διάλογο των τεχνών, που σκοπό έχει να δημιουργήσει νέους συνειρμούς στους θεατές-ακροατές. Τον διάλογο ενορχηστρώνουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κυρίας Ξένιας Τσέλιγκα και με τη συνεργασία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΑΜ. Στη μοναδική αυτή συνάντηση, τα παιδιά-μουσικοί αναπτύσσουν μια βιωματική σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά, αναλαμβάνοντας ενεργητικό ρόλο μέσα στο μουσείο ως ερμηνευτές, ενώ συνάμα προσφέρουν στους υπόλοιπους επισκέπτες μια αλλιώτικη μουσειακή εμπειρία μέσω της πανανθρώπινης γλώσσας της μουσικής. Και οι δύο αυτές διαστάσεις, θέτουν στο επίκεντρο το ρόλο των μουσείων ως τόπων συνύπαρξης και ανταλλαγής ιδεών, υπενθυμίζοντας ότι το Μουσείο είναι ένας από τους λίγους κοινωνικούς χώρους, που είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες για επικοινωνία, αναστοχασμό και δράση.

Η παρακολούθηση της μουσικής εκδήλωσης στον προθάλαμο και το αίθριο του μουσείου δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Η πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους γίνεται με το εισιτήριο της γενικής εισόδου. Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

You may also like...