Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Navagio_apopsi 1Παράταση της περιοδικής έκθεσης
«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός»
στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως την 31 Αυγούστου 2013.

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός» παρατείνεται για τέσσερις επιπλέον μήνες, ως την 31η Αυγούστου 2013, λόγω της μεγάλης της επιτυχίας. Η επισκεψιμότητα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο διάστημα λειτουργίας της αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, ενώ τα σχόλια τόσο στα βιβλία επισκεπτών του Μουσείου, όσο και στον ελληνικό και διεθνή τύπο υπήρξαν διθυραμβικά. Χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως η καλύτερη στο είδος της έκθεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Έργο μιας πολυπληθούς διεπιστημονικής ομάδας, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό τα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο εντοπίστηκε το 1900 από σφουγγαράδες από τη Σύμη. Η έρευνά του εγκαινίασε την ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα και προσέφερε μια νέα, ανεκτίμητη προσέγγιση στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Από τότε ως σήμερα συναρπάζει η μυθιστορηματική του ανέλκυση καθώς και η πολύπλοκη δομή και λειτουργία του περίφημου «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», του πρώτου αναλογικού ημερολογιακού υπολογιστή της ανθρωπότητας, που συμπεριλαμβανόταν στο φορτίο του. Τα αρχαιολογικά ευρήματα (χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και αγαλματίδια, πήλινα, χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, κλίνες, νομίσματα και τα τμήματα του ίδιου του πλοίου) αποτελούν σπουδαία μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων κατά τον 1ο αι. π.Χ. Το ναυάγιο δίνει επίσης ζωντανές πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες κατά τον 1ο αι. π.Χ. Η έκθεση αυτή υπήρξε η αφορμή και το κέντρο ενός ζωηρού διεθνούς επιστημονικού διαλόγου.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ευχαριστεί θερμά το κοινό για την μεγάλη του ανταπόκριση και τους χορηγούς της έκθεσης, τις εταιρείες Hublot, ΟΤΕ-COSMOTE, Πετρογκάζ Α.Ε., Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος Α.Ε.», την Εταιρεία Φωτισμού Βασιλείου, τη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια», τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και τις εταιρείες Mastermediasystem, η GoldenStarFerries, Attica Group Blue Star Superfast & Superfast Ferries και το Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου, MEGA και ΕΡΤ Α.Ε., χωρίς τη συνδρομή των οποίων η διοργάνωσή και η προβολή της δεν θα είχε καταστεί εφικτή. 2400 μαθητές έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που χρηματοδοτήθηκαν  με την ευγενική αποκλειστική χορηγία της ΑLPHA BANK. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ιδιαίτερα περήφανο για το τεράστιο ενδιαφέρον του μαθητικού και νεανικού κοινού που έχει επισκεφθεί την έκθεση. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι την έχουν επισκεφθεί 60.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

You may also like...