ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

golfo[1]ΘΕΑΤΡΟ: «ΓΚΟΛΦΩ» ΤΟΥ ΣΠ. ΠΕΡΕΣΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 21:00, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη «Γκόλφω».
Οι παραστάσεις αποτελούν συνδιοργάνωση του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και των 48ων Δημητρίων.
Η Γκόλφω και ο Τάσος σε τρεις χρόνους: έρωτας, προδοσία, θάνατος.
Στο βουκολικό δραματικό ειδύλλιο του Περεσιάδη, που έγραψε το 1893, τυφλός και υπαγορεύοντάς το στον πατέρα του, οι δύο νέοι ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω παραμένει πιστή, ο Τάσος την προδίδει. Ο πόνος του προδομένου έρωτα λυτρώνεται με το θάνατο, σα να ήταν η Γκόλφω μια σαιξπηρική Ιουλιέτα.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος δίνει νέα πνοή στον άκρως ποιητικό δεκαπεντασύλλαβο του Περεσιάδη. Η Γκόλφω, στη νέα της εκδοχή, κρατάει το μαύρο χρώμα του πένθους – ακόμα και στις φουστανέλες – και επιχειρεί να μιλήσει με ευαισθησία, για το εδώ και το τώρα της σύγχρονης ελληνικής περιπέτειας.
Και για την «Ελλάδα» που έχει χαθεί.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Διώνη Κουρτάκη
Επεξεργασία κειμένου: Γιούλα Μπούνταλη
Διανομή:
Γκόλφω: Εύη Σαουλίδου / Λυδία Φωτοπούλου / Αλίκη Αλεξανδράκη  Τάσος: Χάρης Φραγκούλης / Νίκος Καραθάνος / Γιάννης Βογιατζής Σταυρούλα (κόρη του Ζήση): Μαρία Διακοπαναγιώτη       Δήμος (εξάδελφος της Γκόλφως): Γιάννης Κότσιφας     Αστέρω (τσοπάνισσα, μάνα της Γκόλφως): Χριστίνα Μαξούρη        Θανάσουλας (τσοπάνος): Γιώργος Μπινιάρης   Ζήσης (τσέλιγκας): Άγγελος Παπαδημητρίου       Γιάννος (φίλος του Κίτσου): Μιχάλης Σαράντης    Κίτσος (ανιψιός του Ζήση):  Άγγελος Τριανταφύλλου
Άγγλοι περιηγητές: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χριστίνα Μαξούρη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου

 

You may also like...