ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

gkfkΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2013
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
(18-20 Μαΐου 2013)

Πιστό στο πνεύμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για το 2013 έχει θέμα «Μνήμη και Δημιουργικότητα: Κοινωνική Αλλαγή», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στο κοινό εκδηλώσεις χορού, θεάτρου, λόγου και μουσικής, που εντάσσονται στην πολιτική εξωστρέφειας του Μουσείου και συνδυάζονται με την παραδοσιακή του αποστολή για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν από κοινού με άλλους πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες και αποσκοπούν στο διάλογο ανάμεσα στα αρχαία αριστουργήματα  που φιλοξενεί το Μουσείο και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Το κοινό, παιδιά και ενήλικες, καλείται να συμμετάσχει σε δράσεις που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση του παλαιού με το νέο, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στη διαδικασία της αλλαγής των στάσεων και των αντιλήψεων και στην κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναλυτικά ως εξής:

Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 12.00 Αίθουσες 11, 13, 15, 17 και 34

Παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας – ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΗΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, με τίτλο “ασκήσεις ετοιμότητας”. Το χοροθέατρο παρουσιάζεται σε πέντε από τις αίθουσες της Συλλογής Γλυπτών του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν τους χορευτές των ασκήσεων ετοιμότητας σε πέντε ολιγόλεπτες στάσεις-«ασκήσεις». Σύμφωνα με τον καταξιωμένο χορογράφο Πέτρο Γάλλια: “οι ασκήσεις αναπτύσσονται σε ανεξάρτητα μέρη. Το κάθε μέρος λειτουργεί αυτόνομα. Έχει αυτόνομη θεματική. Υλικά πρόβας, αφορμές άσκησης, μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα. Κύριος άξονας των ασκήσεων το ανθρώπινο σώμα που υπερβαίνει τα όρια του, αναμετριέται, αρνείται,  επιθυμεί ρισκάρει, ταλαντεύεται. Το σώμα που ισορροπεί, ακροβατεί, έλκεται από τη βαρύτητα, συναντά ή όχι το «θείο»”.

Μια παραγωγή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας « Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. La Bottega delle voci- Centro di Produzione Teatrale II – La Bottega II”. Σκηνοθεσία – χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κυριακή 19 Μαΐου

Ώρα 11.00 Αίθριο. Θεατρική παράσταση με τίτλο «Η ΑΦ01 και η μαγική Ίυγγα» για μικρούς και μεγάλους με πήλινες κούκλες από το Κουκλοθίασο «Ψευτιά με Αυτιά». Μια ιστορία δράσης και μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους που αφορά στην ευαισθητοποίηση των θεατών για την αρχαιοκαπηλία. Για παιδιά άνω των 4 ετών.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Ώρα 12.30 Αίθριο. «Πριν τη φωτιά…» Ο Προμηθέας Δεσμώτης σε μια αφήγηση για μεγάλους από την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη και το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα, που θα αποδώσει μελοποιημένα χορικά του Αισχύλου.

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, Επιλεγμένες Αίθουσες
Ώρα 13:00

Εκπαιδευτική δράση για 30 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιού και Οικογένειας, με επίκεντρο το αρχαϊκό γλυπτό της Φρασίκλειας και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια. Η δράση εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με κοινωνικούς φορείς που εξυπηρετούν άτομα που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Ώρα 18.30. Μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Μεικτής Χορωδίας  του Δήμου Αθηναίων  με τίτλο «Αφιέρωμα στο Μότσαρτ».

ΜΕΡΟΣ Α’ Wolfgang Amadeus Mozart, Sinfonia Concertante για βιολί, βιόλα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα Κ. 364. Βιολί: Γιάννης Γεωργιάδης, Βιόλα: Κρυσταλλία Γαϊτάνου

ΜΕΡΟΣ Β’ Wolfgang Amadeus Mozart, Λειτουργία της Στέψης σε ντο μείζονα Κ. 317. Μεικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής. Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Για όσες εκδηλώσεις απαιτείται, η δήλωση συμμετοχής κατά προτεραιότητα θα ξεκινήσει την Τρίτη 14.05.2013 στα τηλέφωνα 2132144891, 2132144893.

Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων στο αίθριο του μουσείου δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Η πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους γίνεται με το εισιτήριο της γενικής εισόδου, εκτός από την 18.05.2013 που η είσοδος είναι δωρεάν.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα
Πληροφορίες: www.namuseum.gr, eam@culture.gr

You may also like...