Εγκαίνια MusiX LAB του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο

Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εγκαίνια MusiX LAB
Χώρου Μουσικής Εμπειρίας των Φίλων της Μουσικής

Συνεχίζοντας την μακρόχρονη προσφορά του στη μουσική ζωή του τόπου και ακολουθώντας τις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, συνδεδεμένος ιστορικά με το παρελθόν αλλά προνοώντας παράλληλα για το μέλλον, έθεσε στη διάθεση του κοινού -μετά τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»- έναν ακόμη χώρο: το MusiX LAB, εργαστήρι μουσικής εμπειρίας και έρευνας για όλους.

Εχθές, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τα εγκαίνια του MusiX LAB, του νέου Χώρου Μουσικής Εμπειρίας των Φίλων της Μουσικής, που στεγάζεται στο ισόγειο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Το MusiX LAB κατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία της κυρίας Φωτεινής Λιβανού στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου Π. Λιβανού. Ο ηχητικός εξοπλισμός και η ηχητική του εγκατάσταση αποκτήθηκαν με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του είναι ευγενική προσφορά της εταιρείας «Πλαίσιο, Computers Α.Ε.Β.Ε», την οποία εκπροσώπησε στα εγκαίνια ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Κώστας Γεράρδος.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωποι σημαντικών πανεπιστημιακών πολιτιστικών ιδρυμάτων καθώς και οι δωρητές του MusiX LAB.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, o πρόεδρος κος Πάνος Δημαράς και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής κα Έφη Αβέρωφ ευχαρίστησαν τους χορηγούς για την σημαντική τους στήριξη και ιδιαιτέρως την κυρία Φωτεινή Λιβανού, η οποία και στο παρελθόν είχε προσφέρει δωρεές τόσο στο Μέγαρο όσο και στον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, κυρίως για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων καθώς και τη λειτουργία του θεσμού “Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις”.

Την παρουσίαση των δυνατοτήτων του MusiX LAB ανέλαβε, με τη βοήθεια ενός βίντεο, ο Διευθυντής του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων στον νέο χώρο, επιφάνειας 300 τετραγωνικών, από την Βέρα Κριεζή, υπεύθυνη νέων τεχνολογιών και ανάπτυξης και του ΜusiX LAB του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.


TI EINAI TO MusiX LAB

Το MusiX LAB είναι ένας χώρος μουσικής και τεχνολογίας, ένας χώρος γνώσης και έρευνας, εκπαίδευσης και δημιουργίας, όπου επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα θα έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται και να ανταλλάσσουν ιδέες, να μοιράζονται εμπειρίες, να εμπλουτίζουν τις ικανότητές τους και να παράγουν νέα γνώση.

Παράλληλα, το MUSIX Lab, ήδη στα πρώτα του βήματα, έχει φροντίσει να αναπτύξει το δικό του δίκτυο συνεργατών που θα εξυπηρετεί και τους ειδικούς του στόχους και σκοπούς. Πρόκειται για το New York University (Steinhardt), το College of Charleston, το Leeds Beckett University, το ΕΚΠΑ κ.ά. που θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα του Lab. Οι συνεργασίες πρόκειται να επεκταθούν και στον τομέα των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας, εκπαίδευσης και πληροφόρησης, με τις οποίες θα σχεδιάζονται αντίστοιχα προγράμματα και δραστηριότητες για το κοινό.

Το ανοιχτό μοντέλο λειτουργίας του MusiX LAB επικροτεί τις καινοτόμες ιδέες, ενθαρρύνει την συνδημιουργία και τη συνεργασία σε νέα προγράμματα και επιτρέπει τη φιλοξενία δράσεων άλλων φορέων.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Απευθύνεται σε ειδικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό: Σε παιδιά όλων των ηλικιών για ατομική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή σχολικές επισκέψεις, σε νέους που επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους στη μουσική και την τεχνολογία, και σε ενήλικες που θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα δια βίου μάθησης στον τομέα της μουσικής και της τεχνολογίας.

Απευθύνεται ακόμη σε επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν στη μουσική και τις νέες τεχνολογίες, σε μουσικούς και καλλιτέχνες που επιθυμούν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν με ψηφιακά μέσα, σε ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς για συνεργασία στο πλαίσιο ανάπτυξης ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και σε πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με τη μουσική κοινότητα.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο χώρος διαθέτει ολοκληρωμένο ηχητικό εξοπλισμό και προβολέα για την διοργάνωση σεμιναρίων και παρουσιάσεων, έχει δυνατότητες ψηφιακής εγγραφής, οκτακάναλη ηχητική εγκατάσταση για τις ανάγκες αναπαραγωγής ηλεκτρονικού ύχου, ψηφιακό μείκτη και κάρτα ήχου για ηχογράφηση. Διαθέτει επίσης οπτικοακουστικό σύστημα 5.1 τεχνολογίας Atmos. Στον τεχνολογικό του εξοπλισμό περιλαμβάνονται φορητοί υπολογιστές, τάμπλετς, ακουστικά με μικρόφωνο και VR headsets.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ MusiX LAB

Τ. 210 7282 772

musixlab@megaron.gr

www.mmb.org.gr

Ισόγειο Μουσικής Βιβλιοθήκης των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα

 

 

Ομιλία στα εγκαίνια του κ. Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Αγαπητές Κυρίες, Αγαπητοί Κύριοι,

Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι και Εκπρόσωποι των Μ.M.E.

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως, Αγαπητοί μας Χορηγοί,

Είναι μοναδική συγκυρία, να μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους τόσο οι Εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Αρχής, όσο και οι ιδιώτες χορηγοί μας. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα, ότι Πολιτεία και Πολίτες αναγνωρίζουν συνειδητά το κοινωφελές έργο ενός ιδιωτικού φορέα πολιτισμού, σαν τον δικό μας. Και είναι σίγουρο, ότι τους χρειαζόμαστε όλους κοντά μας, όχι μόνον ηθικά, αλλά και στην πράξη, για να αναπτύξουμε από κοινού δράσεις, που θα έχουν ως αποδέκτες το σύνολο της κοινωνίας μας.

Ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, είναι για να σας αποκαλύψουμε το νέο μας δημιούργημα, το MusiXLAB, το οποίο κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά της κυρίας Φωτεινής Γεωργίου Λιβανού, που στέκεται συχνά αρωγός στις προσπάθειες των Φίλων της Μουσικής, αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια και συνεισφορά της γειτονικής μας Αμερικανικής Πρεσβείας, με την οποία δουλεύουμε μαζί σε πολλά επίπεδα, καθώς και με τη σημαντική προσφορά της εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ, που μας εμπιστεύτηκε τα προϊόντα της, αναγκαία για τον εξοπλισμό μεγάλου μέρους του νέου μας χώρου, μετά από μια συζήτηση μόλις δεκαπέντε λεπτών με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Κώστα Γεράρδο !  Όλους μαζί και τον καθέναν χωριστά, θερμά σας ευχαριστούμε!

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει κάποτε ότι «τίποτε δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα, ο καιρός της οποίας έχει φτάσει». Πάντοτε πίστευα στις ιδέες και στη δημιουργικότητα των ανθρώπων, πιστεύω δε ακόμη περισσότερο σε εκείνες τις ιδέες που τις έχουν συνεργάτες μου. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις για την έμπνευση αλλού, όταν μπορείς να τη βρεις δίπλα σου. Μια τέτοια δυνατή ιδέα λοιπόν, μου παρουσίασαν οι συνεργάτιδές μου, εδώ στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, όταν ανέλαβα την διεύθυνσή του. Είχε επισημανθεί ως ανάγκη, η δημιουργία ενός εργαστηρίου -ενός χώρου καλύτερα- που θα πάντρευε την τεχνολογία με τη μουσική, τη δημιουργία με τις νέες τάσεις στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα χρησίμευε ως χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης. Και όλα αυτά, συνυφασμένα πάντοτε με την υψηλή τέχνη των ήχων.

Το μόνο που χρειαζόταν, ήταν να βρεθούν οι πόροι για τη δημιουργία του. Και βρέθηκαν. Γιατί οι αισιόδοξες και μεγάλες ιδέες, πάντα βρίσκουν εκείνες και εκείνους που θα τις στηρίξουν.

Η δράση του MusiXLAB, που σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του, θα κινηθεί σε παράλληλους άξονες, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα, που σκοπό έχουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να εξοικειωθούν με τη μουσική και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσω διαθεματικών προσεγγίσεων και εκμεταλλευόμενοι τις διαδραστικές και εκθετικές τεχνολογίες που βοηθούν στην εκμάθηση της μουσικής.

Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Αναπτύσσουμε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που θα απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ώστε να περιηγηθούν σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο της μουσικής και των ήχων. Όταν μάλιστα το επιχειρούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τότε αυτό γίνεται αυτομάτως ευκολότερο.

Έχουμε παράλληλα προβλέψει να ασχοληθούμε και με τους νέους μουσικούς και τους επαγγελματίες του ήχου. Εκείνους που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν αυτόν τον δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό, συνάμα, δρόμο. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους, για να τους εφοδιάσουμε με εξειδικευμένη γνώση πάνω στις τεχνολογίες αιχμής, είτε αυτές αφορούν τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους, είτε αφορούν περισσότερο την τεχνική.

Οι συμπαραστάτες και χορηγοί μας, μας έχουν βοηθήσει, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας σχεδόν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για να το επιτύχουμε.

Στο νέο μας χώρο, εκτός από το να εκπαιδεύσουμε, ευελπιστούμε ακόμη να αναπτύξουμε και καλλιτεχνικό έργο. Εκεί θα διοργανώνονται συναυλίες που θα καλύπτουν τις νέες τάσεις στη μουσική βιομηχανία, θα γίνονται δρώμενα που θα συνδυάζουν τον ηλεκτρονικό ήχο με τα μουσικά όργανα αλλά και το θέατρο, θα διοργανώνονται master classes και διαλέξεις από κορυφαίους συνθέτες, μουσικολόγους, ηχολήπτες και όλους εκείνους που ξεχωρίζουν στους τομείς τους. Με τελικό στόχο, τον εμπλουτισμό του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με νέα, σύγχρονα έργα.

Επιθυμούμε επιπλέον να δουλέψουμε για να αναπτύξουμε νέα εργαλεία και λογισμικό, να δημιουργήσουμε νέο πολιτιστικό υλικό που θα συνδυαστεί δημιουργικά μέσω της έρευνας, να διερευνήσουμε τις νέες τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και το πώς αυτές διασυνδέονται με τον ήχο και τη μουσική. Και όλα αυτά, σε συνεργασία με τους κορυφαίους στο είδος τους.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε ήδη συζητήσει και συνεργαζόμαστε με ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδος, όπως το Εργαστήρι Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ ανάλογες συμπράξεις θα αναπτύξουμε με το College of Charleston, το Πανεπιστήμιο Leeds Beckett και το New York University (Steinhardt). Οι συνεργασίες αυτές, μάλιστα, έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς ανάμεσά μας βρίσκεται και ο διευθυντής του MusEd Lab του New York University (Steinhardt) καθηγητής Άλεξ Ράθμαν. Ανάλογες συνέργειες θα αναπτύξουμε με μεγάλες εταιρείες και πολιτιστικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στις δημιουργικές βιομηχανίες, ίσως στην πιο βαριά βιομηχανία της Ελλάδος.

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, επί επτά περίπου δεκαετίες και με τις δικές του κυρίως δυνάμεις, δημιουργεί θεσμούς και δομές, που στόχο έχουν να προάγουν τη μουσική και τον πολιτισμό και να εμπλουτίσουν την πολιτιστική ζωή του τόπου.

Άλλωστε, εκτός από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», είμαστε υπερήφανοι και για τα άλλα μας επιτεύγματα. Σήμερα, που εγκαινιάζουμε ένα νέο θεσμό, το MusiXLAB, πιστεύουμε ότι κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη των στόχων μας και του οράματός μας, έχοντας, αυτή τη φορά, ακόμη περισσότερο την τεχνολογία στο πλευρό μας. Το MusiXLAB είναι λοιπόν μια δυνατή ιδέα, και ελπίζω να σας αρέσει και να σας ενθουσιάσει, όπως έχει ενθουσιάσει όλους εμάς εδώ, στον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και στο Μέγαρο.

Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 11521, Τ 210 72 82 566-567

You may also like...