Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης

_L«Μια φορά και έναν καιρό…» – “Once Upon a Time…” το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19:00 .Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη νέα περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο:
«Μια φορά και έναν καιρό…»“Once Upon a Time…”της τουρκάλας φωτογράφου Figen Çiftçi. Στην πέμπτη αυτή ατομική της έκθεση, η καλλιτέχνιδα μέσα από μία σειρά φωτορεαλιστικών έργων κολάζ και ζωγραφικής, μας δίνει μια ιδιάζουσα οπτική του αρχαίου κόσμου, συνδυάζοντας συχνά τη φωτογραφική αποτύπωση λαμπρών ερειπίων της αρχαιότητας σε Ελλάδα και Τουρκία με σκηνές της λαϊκής παράδοσης, της καθημερινότητας και της σύγχρονης ζωής στις δύο γειτονικές χώρες. Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 40 φωτογραφικά έργα, στα οποία εφαρμόζεται είτε η τεχνική του ψηφιακού κολάζ (C-print) είτε μεικτή τεχνική (ακρυλικό σε εκτύπωση). Μεγάλος αριθμός έργων της Figen Çiftçi αφορά σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχιτεκτονικών καταλοίπων και μνημείων από αρχαίες πόλεις της Μ. Ασίας (Αφροδισιάς, Έφεσος, Αιζανοί, Άσπενδος, Ιεράπολις, Λαοδίκεια), σε συνδυασμό με επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες λίθινων αρχαιοτήτων από διάφορα μουσεία της Τουρκίας αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η καλλιτέχνιδα διανθίζει τα έργα της αυτά με έγχρωμες φωτογραφικές απεικονίσεις σύγχρονων κατοίκων της Καρπάθου με παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και κατοίκων της Τουρκίας, κυρίως γιουρούκων.
Τα κατασκευασμένα με μεικτή τεχνική έργα της καλλιτέχνιδας αφορούν κυρίως σε φωτογραφίες λίθινων αγαλμάτων και ανάγλυφων στηλών, πήλινων ειδωλίων και ψηφιδωτών. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στις συλλογές διαφόρων μουσείων της Τουρκίας, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και αρκετές αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.
Η Figen Çiftçi, μέσα από το έργο της, επιδιώκει να εξάρει τη διαχρονία της τέχνης και την αέναη επίδραση του αρχαίου πολιτισμού στον σύγχρονο καθημερινό βίο, προωθώντας έτσι τον δημιουργικό «διάλογο» παρελθόντος – παρόντος και την πολιτισμική συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.
Διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

You may also like...