Εγκαίνια εκθέσεων στο Beton7

Karsten Kronas
Searching for Mr. X
Είναι ο κ. Χ κλέφτης; Αυτός ήταν που έκλεψε το κινητό μου στο Τελ Αβίβ; Δεν νομίζω! Αλλά τουλάχιστον, είναι αυτός που απρόσμενα μετατρέπεται σε ένα φάντασμα:Μέσα από την εφαρμογή του dropbox στο κινητό μου, βλέπω κάθε φωτογραφία που τραβάει ο κ. Χ με την κάμερα. Βλέπω τον ίδιο, τους φίλους του, γάμους στην Ερυθραία, και βλέπω μια κοινότητα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτήν πάνω στην οποία εργαζόμουν μεταξύ του 2010 και του 2012. Το άλλο που διαπιστώνω είναι ότι στις φωτογραφίες του υπάρχει μια γυναίκα που την είχα φωτογραφίσει κι εγώ, πριν το κάνει ο κ. Χ.
Πίσω στο Τελ Αβίβ ξεκίνησα μια αναζήτηση για τον κ. Χ, μια αναζήτηση που ουδέποτε αφορούσε το κλεμμένο κινητό μου. Η πόλη που βρίσκω είναι σπίτι μιας κοινότητας χριστιανών ορθόδοξων από την Ερυθραία που δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους. Αυτό το έργο συνδυάζει τις δικές μου φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της αναζήτησης στο Τελ Αβίβ και την Ερυθραία μαζί με εκείνες που τράβηξε ο κ. Χ.
Η αναζήτηση έχει εδώ και καιρό γίνει μεταφορική: κινούμαι γύρω από ερωτήσεις, που επίσης μεταμορφώνουν οπτικά μία συγκεκριμένη διερεύνηση μιας οδύσσειας· ερωτήσεις για την ταυτότητα με την υπονοούμενη ανατροπή της πίστης.
Ερωτήσεις τις οποίες δεν θέτω μόνο στον κ. Χ, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα για τη θαυμάσια πίστη του, και… ακόμα ψάχνω!
Απόστολος Ζερδεβάς
Still (space of death)
Δεν θυμόμουν τίποτα. Μόνο το χώρο του θανάτου –να βαδίζω στο χώρο του θανάτου. Έτσι, μετά από τους θορύβους που μίλησαν, έμεινα αναίσθητος. Τώρα ο κόσμος έμεινε πίσω. Τώρα ο κόσμος έφυγε. Λοιπόν, τότε κατάλαβα. Ήξερα ότι δεν θα ζήσω πια. Τώρα ήμουν νεκρός. Η όρασή μου είχε χαθεί. Από τον κόσμο δεν ήξερα τίποτα, ούτε τον ήχο στα αυτιά μου. Από ομιλία, τίποτα. Σιωπή. Και κάποιος γνωρίζει το χώρο του θανάτου, εκεί… Και αυτός είναι ο θάνατος –ο χώρος που είδα. Ήμουν στο κέντρο του, στεκόμουν. Στη συνέχεια πήγα στα ύψη… Στεκόμουν. Επειτα κατέβηκα. Εκεί έψαχνα για τις πέντε ηπείρους του κόσμου –να παραμείνω, να βρω μια θέση στις πέντε ηπείρους του κόσμου– στο χώρο όπου περιπλανιόμουν. Αλλά δεν τα κατάφερα*.
*γέρος Ingano Indian.
Culture of Terror–Space of Death.
Michael Taussig

Εγκαίνια: Τετάρτη 21 Ιουνίου, 20:00
Διάρκεια: 21 Ιουνίου – 4 Ιουλίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 14:00 – 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Beton7
Πύδνας 7 (Βοτανικός), 11855 Αθήνα
www.beton7.com

You may also like...