Δύο διαλέξεις του Πασχάλη Μ.Κιτρομηλίδη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

2&9/10-Δύο διαλέξεις του Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη
ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών,
διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
500 χρόνια από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λούθηρου
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου,
Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις
Συντονίζει ο Παύλος Σούρλας
Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δευτέρα 9 Οκτωβρίου,
Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία
Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου
της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Ώρα έναρξης: 19:00
Ελεύθερη είσοδος μόνο
με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, το Megaron Plus υποδέχεται τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει δύο ομιλίες στις 2 και 9 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ με θέμα αυτό το κομβικό γεγονός της θρησκευτικής αλλά και πολιτικής μας ιστορίας. Η πρώτη διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου, ενώ η δεύτερη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, η οποία διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.
Τη συζήτηση στην πρώτη διάλεξη συντονίζει ο Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη δεύτερη, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Η είσοδος και στις δύο διαλέξεις είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.
Ι. Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις
ΙΙ. Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία
Οι δύο διαλέξεις αποσκοπούν να παρουσιάσουν τα θεμελιώδη πνευματικά αιτήματα που έθεσε η θρησκευτική Μεταρρύθμιση με αφετηρία την ανάρτηση στις 31 Οκτωβρίου 1517 στη θύρα του καθεδρικού ναού της Βιτεμβέργης στη Γερμανία των 95 θέσεων με τις οποίες ο μοναχός του Τάγματος των Αυγουστινιανών Μαρτίνος Λούθηρος επέκρινε την πώληση των αφέσεων των αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ενέργεια αυτή έθεσε σε κίνηση διαδικασίες εκκλησιαστικών και θρησκευτικών ζυμώσεων και συγκρούσεων με κοσμοϊστορικές συνέπειες. Τα ζητήματα που ανέκυψαν δεν υπήρξαν μόνο θρησκευτικά. Είχαν συγχρόνως και βαθιές πολιτικές συνέπειες. Η πρώτη διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε τελικά από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου. Η δεύτερη διάλεξη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, που διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.
Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Ph.D. Harvard University
Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία των Πολιτικών Θεωριών από το 1980 έως το 2016. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011) και από το 1980 διευθύνει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Harvard University Center for Renaissance Studies Villa I Tatti στη Φλωρεντία, Fernand Braudel Senior Fellow στο European University Institute, Directeur d’Études invité στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και Visiting Fellow στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996), Ιώσηπος Μοισιόδαξ. Οι συντεταγμένες της βαλκανικής σκέψης τον δέκατο όγδοο αιώνα, δεύτερη έκδοση (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία, έκτη έκδοση (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2016) και πολλές ξενόγλωσσες εκδόσεις σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς εκδοτικούς οίκους.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

 

 

You may also like...