Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που για το 2017 τιμώμενη Περιφέρεια ήταν η Στερεά Ελλάδα πραγματοποιήθηκε Συνέδριο στο οποίο συμμετείχε ο Διευθυντής του Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς με θέμα ομιλίας: «Η ελιά στα νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου από την αρχαιότητα έως σήμερα».
Ήδη από την αρχαιότητα ένα από τα πολλά θέματα, που ενέπνευσαν τους χαράκτες των νομισμάτων, ήταν διάφορα είδη χλωρίδας, που συνδέονταν με την πόλη-κράτος, τις τοπικές
θεότητες ή επιχωρίαζαν στην περιοχή και αποτελούσαν το κύριο προϊόν παραγωγής της. Το πρώτο δέντρο που εμφανίζεται στις όψεις των νομισμάτων είναι η ελιά, το χαρακτηριστικότερο δέντρο του ελληνικού τοπίου, που συνδέεται όχι μόνο με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και με τη θρησκεία, την καθημερινή ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η παράσταση της ελιάς στη νομισματοκοπία διαφόρων πόλεων του αρχαίου κόσμου ή και νεωτέρων κρατών συνδέεται άλλοτε με τη λατρεία της θεάς Αθηνάς και άλλοτε με την ανεπτυγμένη καλλιέργεια του δένδρου αυτού στην ευρύτερη περιοχή της εκδότριας αρχής.
Το Ιλίου Μέλαθρον, έδρα του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου, συμμετείχε δυναμικά στις πολυποίκιλες δράσεις που γίνονται σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της Ελλάδας στο πλαίσιο της documenta 14, μέχρι τον Ιούλιο του 2017, με τη συνδιοργάνωση ενός πρωτοποριακού τριήμερου εκδηλώσεων με τίτλο “La Farsa Monea” στις 19, 20 και 21 Απριλίου 2017.
Η δράση “La Farsa Monea” είχε έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς πραγματευόταν την κοινωνική παραγωγή αξίας στην τέχνη των φτωχών, στις παραδόσεις του φλαμένκο και των πολιτικά περιθωριοποιημένων ατόμων, με σαφείς αναφορές στον υλισμό, την αλληλεγγύη, τα διδάγματα φιλανθρωπίας και αγάπης του Χριστού, τη σύγχρονη οικονομική κρίση και τον αγοραίο έρωτα.
Το τριήμερο δρώμενο έλαβε χώρα σε επιλεγμένες αίθουσες του α΄ και του β’ ορόφων, στην εμβληματική σκάλα και στον «κήπο των Μουσών» του Ιλίου Μελάθρου. Στη δράση παρουσιάστηκαν τρεις επιτελέσεις (περφόρμανς), μία κάθε ημέρα, σε εικαστικό διάλογο με την έκθεση νομισμάτων και μολύβδινων συμβόλων από τις Συλλογές του Νομισματικού Μουσείου σε τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες. Συγκεκριμένα, σε συνάφεια με τη “La Farsa Monea” παρουσιάστηκαν στο κοινό από τους επιμελητές του Μουσείου τρεις νέες προθήκες: η πρώτη παρουσίαζε αρχαία ελληνικά νομίσματα με παραστάσεις αλόγων και βοδιών, η δεύτερη βυζαντινά νομίσματα με παραστάσεις του Χριστού σε διαφόρους εικονογραφικούς τύπους και την απεικόνιση του λιτού εικονομαχικού Σταυρού ενώ η τρίτη νομίσματα και μολύβδινα και πήλινα σύμβολα με ερωτικές σκηνές, σατύρους, σειληνούς και ανθρώπινα μέλη.
Συντελεστές στα δρώμενα ήταν ο κορυφαίος χορευτής φλαμένκο Israel Galvan, ο μουσικός και πρωτοποριακός τραγουδιστής Paco Nino de Elche, ενώ εμπνευστής της όλης δράσης ήταν ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης-σκηνοθέτης-χορογράφος Pedro G. Romero. Συμμετείχαν επίσης, ο διάσημος πιανίστας Alejandro Rojas-Marcos, η Σοφία Σαρρή και το καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον» του Παναγιώτη Ανδριόπουλου.
Τα δρώμενα αυτά καθαυτά περιελάμβαναν χορό φλαμένκο, τραγούδι σε μονοφωνία και σε πολυφωνικά σχήματα, συναυλία και ρεσιτάλ. Μέρος του δρώμενου της πρώτης ημέρας έγινε -με τεράστια επιτυχία και με πλήθος κόσμου να ακολουθεί τον Nino de Elche- στον περιβάλλοντα χώρο του Νομισματικού Μουσείου, στο κέντρο της πρωτεύουσας (στις οδούς Βουκουρεστίου, Βαλαωρίτου και Ομήρου). Για τις ανάγκες της δράσης κατασκευάστηκαν από τους εμπνευσμένους καλλιτέχνες της documenta 14 και μοιράζονταν ως ενθύμια στο κοινό τα νομίσματα-tokens Perra Gorda, Padremare και Sevillana.
Την τρίτη ημέρα, Παρασκευή 21η Απριλίου, το δρώμενο τίμησαν με τις παρουσίες τους ο Πρέσβης και ο Πρόξενος της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 Adam Szymczyk και πολλά στελέχη της documenta 14. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στον κήπο του Μουσείου το φρενήρη, ευρηματικό χορό του Israel Galvan συνοδεία μουσικής και τραγουδιών φλαμένκο.
Παράλληλα, στον β’ όροφο και στην αίθουσα «Χρήμα και Κοινωνία» εκτίθεται μέχρι της 16 Ιουλίου 2017 το γλυπτό έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Dan Peterman με τίτλο “The Ingot Project”, το οποίο αποτελεί μια σαφή αναφορά στις προκερματικές μονάδες συναλλαγών, όπως τα τάλαντα που χρησιμοποιήθηκαν στον κόσμο της Μεσογείου κατά την προϊστορία, τα οποία και παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση του α’ ορόφου του Μουσείου.
Και τις τρεις ημέρες η είσοδος στο Μουσείο ήταν ελεύθερη, ενώ για την παρακολούθηση των σύντομων ξεναγήσεων και των δρώμενων της “La Farsa Monea” εντός του Μουσείου τηρήθηκε αυστηρή σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την προσέλευση του κοινού. Κατά κοινή ομολογία, η δράση “La Farsa Monea” υπήρξε ένα από τα πιο πετυχημένα μέχρι σήμερα events της documenta 14, όπως σχολίασαν πολλοί από τους παράγοντες της εκδήλωσης, αλλά και το πολυπληθές ενθουσιασμένο κοινό.
Τα δρώμενα καλύφθηκαν φωτογραφικά και κινηματογραφικά από ΜΜΕ και φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η φωτογραφική κάλυψη εκ μέρους του Νομισματικού Μουσείου έγινε από το φωτογράφο κ. Αλέξανδρο Μανικάκη.
Γενική επιμέλεια: Δρ Γ. Κακαβάς
Επιμέλεια: Γ. Βενιέρη – Γ. Νικολάου – Ε. Νάκη – Σ. Τζανέκας – Α. Ραρρή
Ομάδα εργασίας: Α. Νικολακοπούλου – Α. Ανδρέου – Μ. Σορώτου – Ν. Σιναδινάκης – Π. Δημόπουλος
Χαρακτηριστική είναι η πληθώρα δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο, μερικά παραδείγματα από τα οποία μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
http://www.boro.gr/170911/documenta%AD14%ADo%ADisrael%A
Για τέταρτη συνεχή χρονιά το «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» βράβευσε οκτώ υπέροχες Ελληνίδες, οκτώ ξεχωριστές προσωπικότητες, από τις οποίες η καθεμιά ξεχωριστά διαπρέπει στον τομέα της. Η τελετή της απονομής των βραβείων έγινε το βράδυ της 24ης Απριλίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Η υποδοχή των βραβευθεισών κυριών υπήρξε πολύ θερμή από το κοινό, στο οποίο άλλωστε βρίσκονταν σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών κ.ά. Όλες οι κυρίες που τιμήθηκαν, καταχειροκροτήθηκαν, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας γεννάει σπουδαίες σύγχρονες Ελληνίδες ικανές να διαπρέψουν παντού. Τα βραβεία, μια Καρυάτιδα, έμπνευση της ιδρύτριας και προέδρου του Ομίλου κας Νανάς Λάτση, δημιούργημα και προσφορά του εξαιρετικού γλύπτη Δημήτρη Κώστα ειδικά για το «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ», απένειμαν οκτώ εξίσου ξεχωριστοί και διαπρεπείς άνδρες.
•Το Βραβείο Πολιτισμού έλαβε η Αρχαιολόγος – Θεατρολόγος – Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης- Δρ Αρχαιολογίας και Τέχνης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Το βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης.
•Το Βραβείο Λογοτεχνίας έλαβε η Ψυχολόγος – Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου. Το βραβείο απένειμε ο Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης – Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου, Δρ Γεώργιος Κακαβάς. Οι εξέχοντες κύριοι που απένειμαν τα βραβεία, τίμησαν τις βραβευθείσες με τις εξαιρετικές ομιλίες τους και εξήραν το έργο τους, ο καθένας με το δικό του προσωπικό ύφος. Τα βραβεία συνοδεύονταν από πάπυρο, ανθοδέσμη και αναμνηστικά μετάλλια του 2016 που προσφέρθηκαν από το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείου. http://portnet.gr/peiraias/9847-vraveia-gunaikon-eksaleiprton-2017.html
Μετά από επίσημη πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κύκλου των Φίλων της Ελλάδας στη Βασιλεία και της Προέδρου του, κυρίας Katherina Wihli-Savvidis, ο Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς έδωσε διάλεξη την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 με τίτλο: «Η Γυναίκα στην Εξουσία και το Νόμισμα. Η περίπτωση των βασιλισσών του Οίκου των Πτολεμαίων».
Η διάλεξη δόθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου των Εκμαγείων της Βασιλείας και το πολυπληθές κοινό, προερχόμενο όχι μόνο από την ελληνική ομογένεια, αλλά και από την επιστημονική κοινότητα της Ελβετίας, είχε την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία των ξακουστών Πτολεμαίων βασιλισσών, αλλά και να δει μερικά από τα πιο λαμπρά δείγματα της νομισματοκοπίας του Βασιλείου της Αιγύπτου από τις Συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και ειδικότερα από τη δωρεά Ιωάννου Δημητρίου.
Στις 12 Μαΐου και ώρα 19.30 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Φαινέκου «Η ζωή είναι πιο γλυκιά απ΄ ότι νομίζεις» των εκδόσεων ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου.
Στις 23 Μαΐου και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Το Ανάθεμα» των εκδόσεων ΑΓΚΥΡΑ στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.
Ομιλητής: Φοίβος Οικονομίδης, συγγραφέας, δημοσιογράφος – διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης.
Διαβάζουν: Γεώργιος Κακαβάς, αρχαιολόγος – ιστορικός της Τέχνης, Λάμπρος Τσάγκας και Ειρήνη Παπαδημητρίου, ηθοποιοί.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Ιλίου Μέλαθρον Νομισματικό Μουσείο – Πανεπιστημίου 12 12 & 23 Μαΐου 2017
Εκδηλώσεις
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), από το 1977, καθιέρωσε τη 18η Μαΐου, ως τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ένα σημαντικό διεθνή εορτασμό, πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα και τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», με κύριο στόχο την ανάδειξη των μουσείων ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, καθώς τα μουσεία ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.
Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, συμμετέχει με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 17, 18 & 19 Μαΐου 2017, που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 – 10.00-11.30 – Νομισματικό Μουσείο
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού
«Είμεθα ένα κράμα εδώ· Σύροι, Γραικοί, Αρμένιοι, Μήδοι»
Ανακαλύπτουμε νομίσματα από τις συλλογές του Μουσείου, που αποτελούν μαρτυρίες της ιστορίας των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής: νομίσματα από τη Δαμασκό της Κοίλης Συρίας, την Άραδο, τη Βύβλο και τη Βυρηττό στη Φοινίκη, το Παντικάπαιονκαι την Ίστρια στη Μαύρη Θάλασσα, έως την περιοχή του μακρινού Αφγανιστάν.
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 – 11.30-12.30 – Νομισματικό Μουσείο
«Φτερωτές θεότητες»
Εργαστήρι για τα παιδιά από τον εικαστικό – συντηρητή αρχαιοτήτων Κώστα Βερούτη, στον αύλειο χώρο του Μουσείου.
Ελεύθερη συμμετοχή – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 – 12.00-13.00 – Επιγραφικό Μουσείο
Η Αθηναϊκή Ηγεμονία του 5ου αι. π.Χ.
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση ¨Η των Αθηναίων αρχή»
Ελεύθερη συμμετοχή
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 – 10.00-11.30 – Νομισματικό Μουσείο
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού
«Είμεθα ένα κράμα εδώ Σύροι, Γραικοί, Αρμένιοι, Μήδοι»
Ανακαλύπτουμε νομίσματα από τις συλλογές του Μουσείου, που αποτελούν μαρτυρίες της ιστορίας των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής: νομίσματα από τη Δαμασκό της Κοίλης Συρίας, την Άραδο, τη Βύβλο και τη Βυρηττό στη Φοινίκη, το Παντικάπαιον και την Ίστρια στη Μαύρη Θάλασσα, έως την περιοχή του μακρινού Αφγανιστάν.
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 – 10.00-15.00 – Νομισματικό Μουσείο
ΤΑΜΑ ΔΙΑΒΑΣΗΣ
«Διαβατήριος οβολός»
Καλλιτεχνικό δρώμενο της εικαστικού Βέρας Σιατερλή, στον αύλειο χώρο του Νομισματικού Μουσείου.
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 – 19.30-20.30 – Νομισματικό Μουσείο Βιβλιοπαρουσίαση «Κάτω από έναν αδιάφορο ουρανό»
Παρουσιάζεται σε ελληνική μετάφραση των εκδόσεων ΩΚΕΑΝΟΣ το βιβλίο “Sotto un cielo indifferente” του Αρμένη συγγραφέα Βασκέν Μπερμπεριάν στο Καφέ του Κήπου. Ο Βασκέν Μπερμπεριάν γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στον Καναδά. Είναι αρμένικης καταγωγής αλλά ζει και εργάζεται στην Ιταλία όπου και διαπρέπει ως συγγραφέας και σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ. Είναι ευρυμαθής και πολύγλωσσος αλλά η συγγραφική του πένα έχει διαλέξει την ιταλική γλώσσα η οποία, όπως λέει, τον αντιπροσωπεύει περισσότερο. Το Κάτω από έναν αδιάφορο ουρανό είναι το δεύτερο κατά σειρά πολυβραβευμένο μυθιστόρημά του με το οποίο ο συγγραφέας καθιερώθηκε διεθνώς.
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 – 21.00-23:00 – Νομισματικό Μουσείο Συναυλία του κιθαρίστα Γιώργου Τοσικιάν και του κουαρτέτου εγχόρδων “Αurora” στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε κιθάρα με τον Ιάκωβο Κολανιάν, στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας. Πήρε το δίπλωμά του το 2004 με βαθμό Άριστα. Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και τιμητική διάκριση από το Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας ‘’Δ. Φάμπας’’. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές αίθουσες συναυλιών της Αθήνας, όπως στο Αthenaeum, στον Παρνασσό, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και έχει πάρει μέρος σε σημαντικές μουσικές διοργανώσεις, όπως στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. Έχει συνεργαστεί με το Instituto Cervantes και τον ποιητή Antonio Gamoneda και είναι μόνιμος συνεργάτης του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη. Είναι καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Ωδείο “Σύγχρονη Μουσική Παιδεία”
.Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 – 10.00-11:00 – Νομισματικό Μουσείο Ειδική θεματική ξενάγηση «Ας πάρει τα τσουκαλάκια του ο Σλήμαν και ας μας αφήσει ήσυχους…» Απευθύνεται σε ενήλικες και έχει επίκεντρο, το ιστορικό κτήριο Ιλίου Μέλαθρον και τον πρώτο κάτοικό του, τον Ερρίκο Σλήμαν, η προσωπικότητα του οποίου χαρακτηρίζεται από διάνοια, τύχη, επιμονή, εκκεντρικότητα και αντιφατικότητα. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων μέχρι 25 άτομα, ύστερα από τηλεφωνική κράτηση.
Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 – 10.00-11:00 – Νομισματικό Μουσείο Ξενάγηση στο Ιλίου Μέλαθρον από τους Φίλους του Νομισματικού Μουσείου. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων μέχρι 30 άτομα, ύστερα από προαπαιτούμενη τηλεφωνική κράτηση.
Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 – 12.00-13:00 – Νομισματικό Μουσείο «Φτιάχνοντας προσωπεία» Εργαστήρι για ενήλικους από τον εικαστικό – συντηρητή αρχαιοτήτων Κώστα Βερούτη, στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Ελεύθερη συμμετοχή – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτησηΣτο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις στο Νομισματικό Μουσείο σε συνεργασία με το Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τις Εκδόσεις Αιγιής, το Ωδείο Χολαργού και το Θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων KΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.
Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 – 10.00 – 11.30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες
«Άνθη και φυτά στον Κήπο των Μουσών»
,Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα άνθη και τα φυτά του κήπου του Ιλίου Μελάθρου μέσα από τη γνωριμία τους με τα νομίσματα.
Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 – 12.00
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αθανασόπουλου «ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Περιηγητικός Αρχαιολογικός Οδηγός» στην αίθουσα των Εσπερίδων.
Σάββατο 27 Μαΐου 2017 – 12.00
Οπερατική συναυλία με σολίστ του Ωδείου Χολαργού στην αίθουσα των Εσπερίδων.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την προσέλευση του κοινού.
Κυριακή 28 Μαΐου 2017 – 20.30
Συναυλία της Ομάδας Μουσικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στο Καφέ του κήπου του Νομισματικού Μουσείου.
Στην αίθουσα 1 του Επιγραφικού Μουσείου λειτουργεί η περιοδική έκθεση με τίτλο «η των Αθηναίων Αρχή», στην οποία παρουσιάζονται 20 επιγραφές που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και την εξωτερική πολιτική της Αθήνας μετά την ίδρυση της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας το 478 π.Χ. και κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του 5ου αιώνα π.Χ. Εκτίθενται συνθήκες συμμαχίας της Αθήνας με άλλες πόλεις-κράτη (Λεοντίνοι, Ερέτρια, Αλιείς, Κολοφών, Έγεστα, Μίλητος), ψηφίσματα σχετικά με τη Σικελική Εκστρατεία, το ψήφισμα του Κλεινίου, το ψήφισμα περί της εισπράξεως του φόρου, το ψήφισμα για τον ορισμό φοροεισπρακτόρων, τον καθορισμό της διαδικασίας της είσπραξης και τον έλεγχο του συμμαχικού φόρου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και αντικείμενα από άλλα Μουσεία: το τμήμα ψηφίσματος «περί νομισμάτων» και το τμήμα της συνθήκης Αθηναίων και Ερμιονέων από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, το γύψινο εκμαγείο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από το αντίγραφο του «ψηφίσματος περί μέτρων και σταθμών» που είχε ιδρυθεί στην Άφυτι της Χαλκιδικής, καθώς και το σωζόμενο τμήμα του αντίστοιχου αντιγράφου από το Μουσείο της Κω. Κεντρική θέση κατέχουν οι στήλες στις οποίες έχουν αναγραφεί οι κατάλογοι της Εξηκοστής του φόρου της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας και ο μελαμβαφής σκύφος από την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, στον οποίο έχουν χαραχθεί μεταξύ άλλων το όνομα του Περικλέους και του αδελφού του Αρρίφρονος.Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στην πρωτοποριακή έκθεση «A World of Emotions: Ancient Greece 700 BC-200 AD» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη με το δανεισμό τεσσάρων εξαιρετικών αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από τις πλούσιες συλλογές του, που τεκμηριώνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα και ερμηνεύουν τα συναισθήματα της σημερινής κοινωνίας.
Τα λήμματα για τα νομίσματα του Μουσείου του συνοδευτικού καταλόγου της Έκθεσης υπογράφονται από τον Διευθυντή του Μουσείου Δρ Γεώργιο Κακαβά.
Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τέχνης documenta 14 (8/4 έως 16/7/2017) παρουσιάζονται στο Επιγραφικό Μουσείο τέσσερις σειρές φωτογραφιών της Gauri Gill.
Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν αγροτικές κοινότητες χωρικών, νομάδων και μεταναστών που ζουν στην έρημο του δυτικού Rajasthan στην Ινδία. Η σειρά Mark on the wall παρουσιάζει σειρά σχεδίων τοπικών καλλιτεχνών, δασκάλων και παιδιών στο Δυτικό Rajasthan, που είχαν σκοπό να βοηθήσουν την εκμάθηση των παιδιών.
Η σειρά Addresses from Jogi homes παρουσιάζει επιγραφές σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών με τα στοιχεία των ιδιοκτητών-πρώην νομάδων που έχασαν τις καλύβες τους από πλημμύρα.
Η σειρά Traces παρουσιάζει πρόχειρους τάφους στην έρημο και τα σήματα τους. Η σειρά Birth Series απαθανατίζει γέννα με τη βοήθεια της μαίας και φεμινίστριας Kasumbi Dai σε ένα απομακρυσμένο χωριό του Δυτικού Rajasthan
.Από 8 Απριλίου ως 16 Ιουλίου δημόσιοι χώροι και ιδρύματα της πόλης φιλοξενούν στους εκθεσιακούς τους χώρους τα εκατοντάδες έργα τέχνης ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην documenta 14. Η Αθήνα υποδέχεται για πρώτη φορά τη διεθνούς ακτινοβολίας εικαστική έκθεση σε ένα μεγάλο εικαστικό εργαστήρι. Για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Άνταμ Σίμτσικ «η documenta 14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτίρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση» (http://www.athensvoice.gr/politismos/art/i-athinaiki-geografia-tis-documenta-14).
DOCUMENTA 14
Ιλίου Μέλαθρον
Νομισματικό Μουσείο – Πανεπιστημίου 12
19 Απριλίου – 16 Ιουλίου 2017
Στο πλαίσιο της κορυφαίας αυτής έκθεσης σύγχρονης τέχνης το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά με εκθέσεις, καλλιτεχνικά και εικαστικά δρώμενα από τις 19 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου.
Ingot Project
Στο πλαίσιο της συνολικής παρουσίασης του έργου του καλλιτέχνη Dan Peterman, που παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Νομισματικό Μουσείο θα φιλοξενεί μέχρι τις 16 Ιουλίου στο θερινό γραφείο του Ερρίκου Σλήμαν (Β΄ Όροφος, αίθουσα 2.3), ένα χάλκινο «τάλαντο», δημιούργημα του καλλιτέχνη, εμπνευσμένο από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Νομισματικού Μουσείου
Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στη συλλογική περιοδική έκθεση “Interactions” που λαμβάνει χώρα στο House of European History (Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας) στις Βρυξέλλες και τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το δανεισμό οκτώ αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων από τις Συλλογές του. Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση, που διοργανώνει το εν λόγω Ίδρυμα, εκπροσωπώντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εγκαίνια της οποίας συμπίπτουν με τα εγκαίνια του ίδιου του Ιδρύματος-Μουσείου.
Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα τελεστούν στο House of European History την Παρασκευή 4 Μαΐου 2017 θα παραβρεθούν ως επίσημοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και ο Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς.Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 9 έως 18 χρονών,
φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες. Διάρκεια προγράμματος: Μία έως μιάμιση ώρα για ομάδες μέχρι 25 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00 στο τηλέφωνο 210-3632057.Για ελεύθερη επίσκεψη και περιήγηση με παιδιά στο Μουσείο, οι γονείς, εκπαιδευτικοί ή συνοδοί μπορούν να προμηθευτούν από το πωλητήριο το ειδικό έντυπο Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το έντυπο αυτό οδηγεί τον επισκέπτη στο χώρο, παρέχει το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό και προτείνει διασκεδαστικές δραστηριότητες για μια ευχάριστη μαθησιακή εμπειρία που συμπληρώνει την επίσκεψη στο μουσείο. Διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή (αρχείο pdf) στο site του Νομισματικού Μουσείου.«Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 9 έως 18 χρονών,
φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες. Διάρκεια προγράμματος: Μία έως μιάμιση ώρα για ομάδες μέχρι 25 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00 στο τηλέφωνο 210-3632057.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Νομισματικό Μουσείο / Ιλίου Μέλαθρον: Τρίτη – Κυριακή: 08:30-15:30
Επιγραφικό Μουσείο / Κτίριο Τοσίτσα: Τρίτη – Κυριακή: 08:00-15:00
Κλειστό: 25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, επίσημες αργίες του Κράτους.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Νομισματικό Μουσείο:6 ευρώ, 3 ευρώ για πολίτες άνω των 65, φοιτητές εκτός χωρών Ε.Ε.
Επιγραφικό Μουσείο: 4 ευρώ, 2 ευρώ για πολίτες άνω των 65, φοιτητές εκτός χωρών Ε.Ε. Ενιαίο εισιτήριο: 15 ευρώ, 8 ευρώ – Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο & Επιγραφικό Μουσείο.