Δουργούτι: Από τον χάρτη γειτονιάς στην performance δημόσιου χώρου

dourgoutiΑπό την ομάδα: Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project (Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου) στο πλαίσιο της δράσης Dourgouti Island Hotel
Πώς το αστικό ανάγλυφο μπορεί να γίνει συναισθηματικό και το συναισθηματικό παράσταση χορού / θεάτρου; Με το παρόν εργαστήριο ξεκινάμε την έρευνα και τη σύνθεση της ομάδας ηθοποιών/ χορευτών της παράστασης Dourgouti Island Hotel. Το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε καθιερωμένους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες στον χώρο των παραστατικών τεχνών (ηθοποιούς/ χορευτές/ μουσικούς/ σκηνογράφους/κλπ). Θα γίνουν άλλες, επιπρόσθετες δράσεις με σκοπό τη συμμετοχή ενδιαφερομένων κατοίκων χωρίς καμία παραστατική εμπειρία.
Το Dourgouti Island Hotel Project (Αυγ 2014-Νοε 2015) είναι μια διαδικασία γνωριμίας με το Δουργούτι, την περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών του Νέου Κόσμου, με κατάληξη μια εμπνεόμενη από το Δουργούτι περιπατητική παράσταση στους δρόμους και τις πλατείες τον Ιούνιο ή Οκτώβριο του 2015. Αποτελεί μέρος του προγράμματος παραστάσεων στη πόλη UrbanDig της μη κερδοσκοπικής ομάδας παραστατικών τεχνών “όχι παίζουμε”.
Το Dourgouti Island Hotel Project περιλαμβάνει μια μεγάλη ομπρέλα συλλογικών πολιτισμικών δράσεων γνωριμίας με το Δουργούτι που τροφοδοτούν ομάδες αρχειακής χαρτογράφησης της ιστορίας, των εντυπώσεων επισκεπτών και της σύγχρονης τοπικής δράσης (συλλογικών πρωτοβουλιών, ομάδων κλπ). Οι δράσεις και οι επί μέρους ομάδες αποτελούν συνεργασίες κατοίκων, τοπικών φορέων, και φίλων της γειτονιάς πολιτισμικών ομάδων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η ομάδα “όχι παίζουμε” δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project η αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές και κτήρια της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Επανα-συστήνει την πόλη μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Με τη δράση Συγγραφείς του Κόσμου, η ομάδα συνεργάζεται με θεατρικές σκηνές, παρουσιάζοντας νέες σκηνικές προσεγγίσεις σε έργα διεθνούς απήχησης. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές. Το 2010 διακρίθηκε στο International Eco-art Contest & Exhibition στη Ρώμη με το έργο “Μάχη του Μαραθώνα μ.Χ» και το 2011 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στο TedxAthens Challenge 2011 από το Ίδρυμα Λαμπράκη. Η παράσταση της ομάδας για τον Λαπαθιώτη προτάθηκε για δύο βραβεία από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών 2006. Η ομάδα επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Ελληνικό περίπτερο στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 παρουσιάζοντας τις δύο παραστάσεις της στο Φράγμα Μαραθώνα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2010 και 2012.
Γιώργος Σαχίνης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος ΜΑ Advanced Theatre Practice της σχολής Central School of Speech and Drama (Λονδίνο, Μάιος 2003), του “Institute of the Arts” του Πανεπιστημίου “Duke” των Η.Π.Α. με έμφαση στο performance art και literature και των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών των Πανεπιστημίων Duke (Bachelor’s Degree) και Berkeley CA (Master’s Degree). Είναι ιδρυτής – σκηνοθέτης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «όχι παίζουμε» και σκηνοθέτης των παραστάσεών της. Έχει επίσης σκηνοθετήσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο και σε άλλες θεατρικές σκηνές. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της συντονιστικής επιτροπής του «Reactivate Athens». Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την οργάνωση εικαστικών χώρων (Brown Gallery, Durham, Η.Π.Α. 1996, 1997), και με τη στιχουργική. Ως Πολιτικός Μηχανικός εργάζεται στην ΕΥΔΑΠ όπου δημιούργησε το Επιχειρησιακό της Κέντρο. Το 2006 προτάθηκε για το «βραβείο νέου δημιουργού» για το 2006 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Ειρήνη Αλεξίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χορό στην επαγγελματική σχολή «Ραλλού Μάνου» και στην σχολή «Susan Klein School – Susan Klein technique» (Ν.Υόρκη) και yoga στην σχολή «Atmananda Yoga Center» (Ν. Υόρκη). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια χορού με τους J. Nelson, M. Stuart, K. Duck, M. Tompkins, P. Douglas, O. Flomin, J. Monson, D. Dorfman και άλλους. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια αρχαίου δράματος του κέντρου «Δεσμoί», του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Άρη Ρέτσου. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τις ομάδες «όχι παίζουμε», «Ad Lib» της Κατερίνας Παπαγεωργίου, «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη, «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα, «Unplugged» του Josef Szeiler, και με τους χορογράφους F.Ruchert και S.Forti. Είναι συνιδρυτής και χορογράφος της ομάδας «όχι παίζουμε». Έχει επίσης χορογραφήσει στο Μέγαρο Μουσικής, στο Εθνικό Θεάτρο, στο Θέατρο Προσκήνιο και συνεργαστεί με τους Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Σαρηγιάννη και Σ. Γκάγκα. Στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει εργαστεί ως βοηθός του Σ. Λιβαθινού. Το Δεκέμβριο του 2005 τιμήθηκε με βραβείο από την Νομαρχία Αργολίδος για την συνεισφορά της στο Πολιτισμό.
Πότε: κάθε Σάββατο από 10/1/2015 έως και 28/3/2015
Ώρα: 11.00-15.00
Κόστος: 150 €*
Πού: Κινητήρας studio
Δηλώσεις συμμετοχής: info@kinitiras.com ή στο 210-9248328
*Εάν η αποπληρωμή γίνει εφάπαξ στην έναρξη του σεμιναρίου, έκπτωση 10%
Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre
Διεύθυνση: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ: 2109248328
info@kinitiras.com
www.kinitirastudio.com
Facebook page: Kinitiras-Studio
Twitter: https://twitter.com/KINITIRAStudio

You may also like...