Διοργάνωση εργαστήριου νέων συνθέτων – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2016-2017

mmΤο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει Εργαστήριο Νέων Συνθετών, το οποίο θα διαρκέσει από τις 8 ως τις 13 Μαΐου 2017, οπότε και θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των έργων σε συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η προετοιμασία και η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου.
Ο διακεκριμένος συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, ήδη από το 1997, καθιέρωσε τη σειρά εργαστηρίων νέων Ελλήνων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σκοπό την εκπαιδευτική – δημιουργική διαδικασία και συνεργασία ανάμεσα στο μαέστρο, το νέο συνθέτη και τους μουσικούς. Η ιδέα, που με πολλή θέρμη αγκαλιάστηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και υλοποιείται κάθε χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να την τελειοποιήσουν μέσα στο πλαίσιο της πρόβας και της αγαστής συνεργασίας.
Με αφορμή τα 60 έτη από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη το 2017, το φετινό Εργαστήριο Σύνθεσης αφιερώνεται σε αυτόν. Έτσι τα μουσικά έργα που θα γραφούν ειδικά για το Εργαστήριο Σύνθεσης και θα παρουσιαστούν στη συναυλία της 13ης Μαΐου 2017, θα χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία και περιεχόμενο αποσπάσματα από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.
Στο Εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 συνθέτες, ηλικίας έως 30 ετών, ύστερα από επιλογή τους από επιτροπή έγκριτων συνθετών και αρχιμουσικών.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1.      Στη διοργάνωση μπορούν να λάβουν μέρος συνθέτες γεννημένοι ως την 31/12/1987.
2.      Από τη διοργάνωση αποκλείονται συνθέτες οι οποίοι έχουν στο παρελθόν συμμετάσχει σε Εργαστήριο Σύνθεσης που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
3.      Οι 6 συνθέτες που θα συμμετέχουν στο Εργαστήριο Σύνθεσης, θα επιλεγούν από επιτροπή που θα εξετάσει φάκελο συμμετοχής με έργα που θα υποβάλλουν για αντίστοιχο σύνολο δωματίου, καθώς και σχεδιάγραμμα της ιδέας που σκοπεύουν να διαπραγματευτούν στο υπό σύνθεση νέο έργο.
4.      Τα έργα που θα αναλάβουν να συνθέσουν οι 6 επιλεχθέντες θα πρέπει να είναι διάρκειας 8 έως 12 λεπτά, για μουσικό σύνολο που αποτελείται από φλάουτο, κλαρινέτο, κόρνο, κρουστά, πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο και τραγουδιστή-αφηγητή (βαρύτονο ή μπάσο). Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιλογή και διαπραγμάτευση ενός αποσπάσματος από τα λογοτεχνικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη.
5.      Προδιαγραφές φακέλου συμμετοχής
Ο φάκελος υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά και αποστέλλεται με μια ενιαία αποστολή μέσω της πλατφόρμας www.wetransfer.com στο e-mail education@megaron.gr
O (ηλεκτρονικός) φάκελος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως τα παρακάτω:
α) Δείγμα γραφής αποτελούμενο από παρτιτούρα έργου για αντίστοιχο σύνολο δωματίου, κατά προτίμηση και με σολίστα φωνής, σε μορφή αρχείου pdf με την ονομασία “onomasyntheti_eponymosyntheti_deigma-grafis.pdf” (π.χ. “thodoros_antoniou_ deigma-grafis.pdf”). Διευκρινίζεται πως, επειδή η επιτροπή θα εξετάσει τα έργα χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία των συνθετών, το όνομα του συνθέτη και το όνομα του έργου δεν θα πρέπει να εμφανίζονται σε κανένα σημείο της παρτιτούρας.
β) Κείμενο, έως 1 σελίδα Α4, με την περιγραφή του έργου που θα γραφεί σε περίπτωση επιλογής, όπου θα αναφέρεται οπωσδήποτε το απόσπασμα του έργου του Καζαντζάκη που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, καθώς επίσης και πως προτίθεται να το διαχειριστεί ο συνθέτης εντός της σύνθεσής του (π.χ. μελοποίηση, αφήγηση κλπ.). Αποστέλλεται σε αρχείο pdf χωρίς κανένα διακριτικό του ονόματος του συνθέτη με ονομασία “onomasyntheti_eponymosyntheti_perigrafi-neou-ergou.pdf” (π.χ. thodoros_antoniou_perigrafi-neou-ergou.pdf).
γ) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του συμμετέχοντος. Υποβάλλεται σε αρχείο pdf με ονομασία της μορφής “onomasyntheti_eponymosyntheti_cv.pdf” (π.χ. thodoros_antoniou_cv.pdf).
δ) Επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει την ημερομηνία γέννησης (π.χ. αντίγραφο ταυτότητας), σε αρχείο εικόνας jpg ή αρχείο pdf, με ονομασία της μορφής “onomasyntheti_eponymosyntheti_imerominiagennisis.pdf” (π.χ. thodoros_antoniou_imerominiagennisis.pdf).
ε) Έντυπο συμμετοχής, το οποίο βρίσκεται στο link http://www.megaron.gr/default.asp?pid=284&la=1 ,με ονομασία αρχείου της μορφής “onomasyntheti_eponymosyntheti_entyposymmetoxis.pdf” (π.χ. thodoros_antoniou_entyposymmetoxis.pdf).
6.      Kάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλλει μόνο μία συμμετοχή.
7.      Όλοι οι φάκελοι υποψηφιοτήτων αποστέλλονται με τον τρόπο που περιγράφηκε στον όρο 5, ως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, ώρα 17.00.
8.      Η απόφαση της επιτροπής για την επιλογή των 6 συνθετών θα ανακοινωθεί ως τις 18 Δεκεμβρίου 2016. Οι συνθέτες των οποίων τα έργα επιλεγούν για το Εργαστήριο, θα ειδοποιηθούν γραπτά στα στοιχεία που έχουν δηλώσει στο έντυπο συμμετοχής, ενώ τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν εν καιρώ στις ιστοσελίδες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
9.      Οι φάκελοι συμμετοχής που δεν πληρούν τις προδιαγραφές που περιγράφονται στον όρο 5, θα ακυρωθούν. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής θα είναι τελεσίδικη.
10.  Οι 6 συνθέτες που θα επιλεγούν θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τον μαέστρο του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής  Ιάκωβο Κονιτόπουλο και τους μουσικούς του συνόλου. Παράλληλα θα υπάρξει συμπληρωματική επιμόρφωση από τον επιστημονικό σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη Δρ. Νίκο Μαθιουδάκη.
11.  Οι 6 συνθέτες που θα επιλεγούν θα πρέπει να παρίστανται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια του Εργαστηρίου (8-13/5/2017).
12.  Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορείτε να αποστέλλετε μόνο ηλεκτρονικά αιτήματα, στο e-mail education@megaron.gr

You may also like...