Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

yedi_kule_print«ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» – Vol.1 ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Επταπύργιο
20 Οκτωβρίου 2014, 20:00
Εξαντλήθηκαν τα δελτία συμμετοχής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για την performance «Τα Φαντάσματα», που παρουσιάζεται σήμερα στο Επταπύργιο, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
«Τα Φαντάσματα» είναι ένα πολυμορφικό project που χρησιμοποιεί τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες για να μεταφέρει τους θεατές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των κρατουμένων που βίωσαν τις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Στο χώρο των φυλακών ανθρώπινες μορφές δεν ριψοκινδυνεύουν την απόδρασή τους, δεν παλεύουν για τη διαφυγή τους, δεν αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Αντίθετα, παραμένουν στο χώρο για να υπενθυμίσουν το παρελθόν, οριοθετώντας την «Aιώνια μνήμη» με τον σύγχρονο κόσμο.
Η ιστορική μνήμη, η ιδιαιτερότητα της τοπιογραφίας μέσω του ιστορικού γίγνεσθαι και το συναισθηματικά φορτισμένο σύγχρονο ή μη μνημείο, απασχολούν επισταμένως τους σύγχρονους δημιουργούς εδώ και αρκετά χρόνια. Η Γαλιλαία Νεβάρτ και ο Δημήτρης Ράπτης, ξεκινώντας και εμπνεόμενοι από το βιβλίο του Mark Mazawer «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430 – 1950», προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση της καθημερινότητάς μας με την –ίσως παραμελημένη– «Ιστορία» μας, ν’ ανιχνεύσουν εκ νέου σημεία κομβικά της «πορείας» μας, να σηματοδοτήσουν τη σπουδαιότητα της ιστορικής φόρτισης, να κατευθύνουν τη σύγχρονη οπτική σε μνημεία και μνήμες.
Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί: «Προσπαθούμε να προβάλουμε την ενέργεια αυτών των μνημείων, συνδυάζοντας τον υλικό με τον άυλο κόσμο, το παρελθόν με το παρόν, το ορατό με το αόρατο».
«Τα Φαντάσματα» είναι ένα σχέδιο που αφορά τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Η αμφίδρομη σχέση τους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Γεντί Κουλέ, το Γενί Τζαμί, το Αλατζά Ιμαρέτ, ο Λευκός Πύργος, η πλατεία Ελευθερίας και τόσοι άλλοι, είναι χώροι γεμάτοι μνήμες, που ένωσαν τις διαφορετικές μοίρες ανθρώπων, που κάποτε έζησαν εκεί.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σύλληψη ιδέας, μουσική επιμέλεια: Γαλιλαία Νεβάρτ-Βερόν Σκηνοθεσία, χορογραφία, εικαστική επιμέλεια: Δημήτρης Ράπτης Μουσικοί: Γαλιλαία Νεβάρτ-Βερόν (φλάουτο), Φλωρεντίν Νταβίνα (κρουστά) Χορευτές: Μαρία Πίτσιου, Λεωνίδας Αλαγιαλόγλου, Αλεξία Σαμαρά Γιώργος Πανόπουλος, Χριστίνα Σαπουνίδου, Βάσω Μπίσκα, Ερνέστο Κούκος, Κωνσταντίνος Κώτσος, Δημήτρης Ράπτης, Μιχάλης Τερζάκης, Ελευθερία Ζαγανίδου Ηθοποιοί: Στράτος Ανούδης, Μερόπη Βερβέρη, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Θωμάς Σιδέρης Κατασκευές – Σκηνικά – Κοστούμια: Λεωνίδας Αλαγιαλόγλου, Μίρκα Σταμένου, Αντρέας Νικολαϊδης Μake up artist: Παυλίνα Μαυρέλη Στην παράσταση ακούγονται ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη.
Ημερομηνία: 20 Οκτωβρίου 2014
Χώρος: Φρούριο Επταπυργίου
Ώρα έναρξης: 20:00
Είσοδος: ελεύθερη με δελτία εισόδου από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα τηρηθεί σειράς προτεραιότητας. Τηλ.: 2313318224
Επικοινωνία 9ης ΕΒΑ: Μ. Καγιαδάκη, τηλ.: 2310 968 861, 2310 968 860

 

You may also like...