Διεθνής Ημέρα Μουσείων

18-5 museum Διεθνής Ημέρα Μουσείων«Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία»

 2-3 πράγμα τα που ξέρω για … την τέχνη

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Διεθνή Ημέρα Μουσείων/ «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»Παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου

 Πιο σύντομη κι εκτός γενικής θεματικής του έτους όπως συνηθίζεται πια, η παρουσίαση του Μαΐου αφιερώνεται στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ). Η ΔΗΜ καθιερώθηκε στις 18 Μαΐου από το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με σκοπό να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στην κοινωνία, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Κάθε χρόνο, το ICOM προτείνει ένα θέμα γύρω από το οποίο επικεντρώνονται οι εκδηλώσεις των οργανισμών. Για το 2016 το ICOM πρότεινε τη θεματική «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Αφορμή της φετινής πρότασης ήταν οι καταστροφές που έχουν συμβεί πρόσφατα στις εμπόλεμες χώρες σε αρχαιολογικούς χώρους, αστικά ιστορικά τοπία και φυσικά πολιτιστικά τοπία. Επειδή κάθε μουσείο τοποθετείται μέσα σε ένα φυσικό ή αστικό τοπίο-περιβάλλον, επικοινωνώντας την ιστορία του και προστατεύοντας το. Συνεπώς, μουσεία και πολιτιστικά τοπία συνδέονται άλλοτε έμμεσα, άλλοτε άμεσα.

Αναλύοντας τα «συστατικά» στοιχεία του τίτλου της ΔΗΜ θα διαπιστώσουμε τη σύνδεση αυτή και την εφαρμογή των στόχων βάση παραδειγμάτων, κατά το δυνατόν οικείων.

Οι εκδηλώσεις της ΦΕΞ για το 2016 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη.Τηλ.25410 25421   www.fex.org.gr fexanthis@gmail.com

 

You may also like...