Διεθνής Ημέρα Μουσείων-Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όπως έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης πρόκειται, για άλλη μία χρονιά, να αναδείξει το ρόλο του σύγχρονου μουσείου με ποικίλες δράσεις που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και θα εκκινήσουν από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.
Κάθε χρόνο, όλα τα μουσεία στον κόσμο, διερευνούν και αναδεικνύουν το ρόλο του θεσμού των μουσείων στην κοινωνία, αλλά και, πιο συγκεκριμένα, τον παιδαγωγικό τους ρόλο ως φορείς ανθρωπιστικών μηνυμάτων και αξιών. Φέτος, το έτος 2017, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει ως θέμα ‘’Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται’’. Με βάση την παραπάνω θεματική, το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, έχοντας την ευθύνη του δικού του ρόλου στο πολιτισμικό τοπίο της περιοχής, πρόκειται να υλοποιήσει τις παρακάτω εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, ομιλίες και περιοδικές εκθέσεις:
Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα παραμείνει ανοικτό με δωρεάν είσοδο για τους επισκέπτες, που θα μπορέσουν να περιηγηθούν τόσο στις δύο μόνιμες εκθέσεις του μουσείου όσο και στην έκθεση «Τα κρυμμένα παιδιά» που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στον ισόγειο χώρο του μουσείου.
Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που προτείνεται για το 2017 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) μας προκαλεί να δούμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη. Ν’ ανακαλύψουμε και να αποκαλύψουμε ιστορίες που πονάνε. Υπάρχουν στις μικρές μας πόλεις? Αν ναι, αντέχουμε να τις συζητήσουμε και να τις προβάλουμε? Και τέλος, να διαπιστώσουμε πόσο και πως μπορούν να συμβάλουν τα μουσεία στον εντοπισμό, την προβολή και την εξοικείωση με τα κακώς κείμενα της ιστορίας και της κοινωνίας μας. Το θέμα της ΔΗΜ για το 2017 έχει ανάγκη τη συμμετοχή του κοινού και τη διάδραση. Για το λόγο αυτό, η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Κική Χριστοδούλου θα πραγματοποιήσει δύο παρουσιάσεις, που θα γίνουν την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 20:00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 20:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Οι παρουσιάσεις θα περιοριστούν στον αριθμό των 20 συμμετεχόντων! Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, δίνοντας όνομα και αριθμό τηλεφώνου (ή mail) επικοινωνίας στo τηλέφωνο 25510 28926.
Την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 22.00 μέχρι τις 23.30. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους του μουσείου σε μία ατμόσφαιρα νυχτερινής απόδρασης. Στον ισόγειο χώρο θα συνεχίσει να εκτίθεται η έκθεση «Τα κρυμμένα παιδιά» αλλά και στις μόνιμες εκθέσεις του ημιώροφου και πρώτου ορόφου θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες δράσεις. Ειδικά στην αίθουσα του 1ου ορόφου, στις 22.30, θα περιμένει τους επισκέπτες μία ιδιαίτερη εμπειρία: ένα θεατρικό δρώμενο διάρκειας 1 ώρας από την θεατρική ομάδα των συνεργατών του Θεατρολόγου, συγγραφέα και σκηνοθέτη Φοίβου Μαρκαντώνη. Το δρώμενο με τίτλο «Ερινύες» ενέχει όλες εκείνες τις ανείπωτες ιστορίες της ανθρώπινης ψυχής, σε μία πρωτότυπη θεατρική απόπειρα σε μουσειακό περιβάλλον. Ο ανώτατος αριθμός των θεατών θα είναι 30 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 πρόκειται να γίνουν ανοικτά- βιωματικά διερευνητικά μουσειακά προγράμματα διάρκειας δύο ωρών με θέμα τις ανείπωτες ιστορίες μέσα από τα μουσειακά εκθέματα. Τα εργαστήρια απευθύνονται στο μαθητικό κοινό της Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, το ημερήσιο πρόγραμμα εκκινεί στις 09.30, όπου μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του Γυμνασίου Άνθειας, θα επισκεφτούν το μουσείο συμμετέχοντας στο βιωματικό μουσειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μουσείο: Μερίδιο στη Μοίρα» με υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης τη συνεργάτιδα του μουσείου Αγνή Λ. Καραγιάννη. Οι ανείπωτες ιστορίες των μουσείων συνεχίζονται μέσα από ένα διαφορετικό βλέμμα: ο πόλεμος, η προσφυγιά, η αλλαγή της μοίρας των ανθρώπων στο πέρασμα των αιώνων, όπως αποτυπώνονται σε κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας- την Ιλιάδα του Ομήρου, την Ελένη του Ευριπίδη-, σε διασκευασμένα κείμενα- τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μία ενδιαφέρουσα μεταγραφή του κειμένου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2013) και στην Ελένη του Σεφέρη-. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές θα παρακολουθήσουν ολιγόλεπτα θεατρικά δρώμενα από τον θεατρολόγο Φοίβο Μαρκαντώνη, διασκευές αρχαιοελληνικών μύθων, με θέμα το μάταιο του πολέμου, τις συνέπειές του στις ζωές μας και το αδιέξοδο των ανθρώπων-θυμάτων αλλά και θυτών- μιας ανείπωτης μοίρας.
Στο μουσειακό αυτό πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι έφηβοι μαθητές, μετά τη δήλωση ενδιαφέροντος από τα σχολεία τους, με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων 25 άτομα. Τα βιωματικά εργαστήρια, εκτός του πρώτου εργαστήριου από τις 09.30 μέχρι 11.30, θα υλοποιηθούν ως εξής: ένα εργαστήριο στις 12.00-14.00, και ένα εργαστήριο για μαθητές ή σπουδαστές εσπερινών σχολείων ή εκπαιδευτηρίων (π.χ Ι.Ε.Κ, Σ.Δ.Ε) στις 16.30-18.30. Για τους συμμετέχοντες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τη δήλωση ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους φορείς. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν τηλεφωνικά στην γραμματεία του Μουσείου (2551028926, ώρες επικοινωνίας 11.00-14.00, υπεύθυνη Μαίρη Σεϊτάνη) ή στο τηλέφωνο της υπεύθυνης σχεδιασμού των δράσεων Αγνής Λ. Καραγιάννη (6936569950).
Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στις 20.00 στον χώρο του 1ου ορόφου της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου, θα γίνει ένα βιωματικό εργαστήριο εφήβων με θέμα «Μουσείο: σκηνοθετώντας ανείπωτες ιστορίες», με υπεύθυνη την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, Αγνή Λ. Καραγιάννη. Το εργαστήριο, που θα περιλαμβάνει μία σύντομη περιήγηση στη σχέση Θεάτρου και Μουσείου, όπως αυτή διαπιστώνεται με τη σκηνοθεσία ανείπωτων ιστοριών μέσα από θεατρικά δρώμενα σε μουσεία της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού, απευθύνεται σε σπουδαστές του Δ.Π.Θ. Τα βιωματικά εργαστήρια θα εξελιχθούν σε δύο συναντήσεις: το πρώτο εργαστήριο θα διαρκέσει από 16.30-18.30 και το δεύτερο από 19.00-21.00. Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 30 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τέλος, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τίτλο «Ιστορίες για Μουσεία» με ομιλήτριες την Νάγια Δαλακούρα αρχαιολόγο – μουσειολόγο και την Κική Χριστοδούλου ιστορικό τέχνης- μουσειολόγο. Ιστορίες για τα μουσεία που θα μας διηγηθούν τις πρώτες απόπειρες της δημιουργίας τους, το ξεκίνημά τους, την εισαγωγή ειδικευμένων επιστημών στον μουσειακό χώρο και τη θεματική εξειδίκευση των οργανισμών. Τα μουσεία τότε και τώρα μέσα από τις κυριότερες στιγμές της ιστορίας τους και παραδείγματα που σηματοδότησαν τη γέννηση των εθνολογικών μουσείων και τις πινακοθήκες του κόσμου, της Ευρώπης και της χώρας μας.

You may also like...