Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Δίου Ολύμπου

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Δίου Ολύμπου
Διεξάγεται από το1995  στις Αρχές Μαΐου (Σαββατοκύριακο) – Διήμερο στο  Λιτόχωρο Πιερίας και στην Αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου
Την διοργάνωση αναλαμβάνει η Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου , που λειτουργεί με την μορφή μη κερδοσκοπικού συλλόγου με την επωνυμία “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ”(διακριτικό τίτλο “ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ”  και αριθμό καταχώρησης καταστατικού  5/1993 , σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο και την αντιδημαρχία πολιτισμού του Δήμου. Η χορωδία διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και χρέη καλλιτεχνικού Διευθυντή εκτελεί η Πρόεδρος της. Το ανθρώπινο δυναμικό του φεστιβάλ απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη της χορωδίας σε εθελοντική βάση.
Το χορωδιακό φεστιβάλ του Δήμου Δίου Ολύμπου, που διοργανώνει η Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου “Ι. Σακελλαρίδης”, αποτελεί την αποκορύφωση των ετήσιων χορωδιακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Δήμο μας. Η δεκαεξάχρονη παρουσία του αποδεικνύει ότι είναι ένας καταξιωμένος στην συνείδηση των κατοίκων της περιοχής πολιτιστικός θεσμός, σταθμός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, ο οποίος τιμά την πολιτιστική της παράδοση ενώ ταυτόχρονα προβάλει την περιοχή μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Το φεστιβάλ από το ξεκίνημα του το έτος 1995 μέχρι και σήμερα έχει σχεδόν αδιάλειπτα ( εξαίρεση αποτελούν τα έτη 1996 και 2001)  παρουσιάσει στο κοινό  χορωδίες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ( Σουηδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία). Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσω της μουσικής έκφρασης, να προβάλει την πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας και με αυτό τον τρόπο, να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της τουριστικής της προβολής, σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και άρα διαθέτει ένα μέσο – ανώτερο βιοτικό επίπεδο. Προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα του φεστιβάλ να καθορίζεται με γνώμονα τις παραπάνω σκέψεις διατηρώντας το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό επίπεδο.
Χορωδιακή Μουσική – Τετράφωνη ενηλίκων, παραδοσιακή, καντάδα, παιδική και εφηβική χορωδιακή μουσική.
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου , δημότη ή επισκέπτη του Δήμου μας. Έχει ήδη καταξιωθεί ως πολιτιστικός θεσμός στα πλαίσια του Δήμου Δίου Ολύμπου και της Πιερίας γενικότερα. Σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο είναι μεν γνωστό στις πληθυσμιακές εκείνες ομάδες που ασχολούνται με το χορωδιακό τραγούδι  και έχουν έλθει κατά καιρούς σε επαφή με την Δημοτική χορωδία, υπάρχει όμως πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό και να καταξιωθεί σε Εθνικό – Διεθνές επίπεδο. Τις εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια έχει παρακολουθήσει πληθώρα θεατών ( η αίθουσα, χωρητικότητας 250 ατόμων περίπου δεν επαρκεί ). Η όλη διοργάνωση στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια στο μεράκι και την προσπάθεια εθελοντών που κυρίως είναι τα μέλη της χορωδίας.
Γίνεται προσπάθεια ώστε να μην τίθενται στεγανά σε σχέση με το προφίλ των χορωδιών που καλούνται να συμμετάσχουν. Αντιθέτως λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που έχουν να κάνουν με την πολυπολιτισμικότητα και την πολυμορφία της μουσικής έκφρασης όπως αυτή εκφράζεται με το τραγούδι, ανεξαρτήτως θρησκευτικών , πολιτικών κλπ. πεποιθήσεων. Ήδη το τελευταίο φεστιβάλ είχε ως θέμα την πολιτιστική ποικιλομορφία της Μακεδονίας και γιαυτό το λόγο κλήθηκαν να συμμετάσχουν χορωδίες που απαρτίζονται από μέλη κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Μακεδονία και διαφέρουν ως προς την γλώσσα ή προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Ο φορέας επιθυμεί και στο μέλλον να συνεχίσει σε ανάλογο πνεύμα την λειτουργία του φεστιβάλ. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν υπό την παρούσα οργανωτική του δομή και τις ευρύτερες συνθήκες κρίσης της Ελληνικής οικονομίας να προγραμματίσει εγκαίρως και αναλυτικά μελλοντικές εκδηλώσεις. Επίσης ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια σε Εθνικό και Διεθνές κυρίως επίπεδο ( πράγμα που λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρεπόμενων της δεν κατέστη δυνατό τα τελευταία δύο έτη ). 
Το φεστιβάλ δεν έχει έως και σήμερα επιδοτηθεί από κάποιο φορέα, εκτός από την στήριξη που δέχεται από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου κυρίως σε επίπεδο υποστήριξης, δημοσίων σχέσεων και προώθησης. Κύρια πηγή εσόδων αποτελούν τυχόν χορηγίες και η εθελοντική εργασία των μελών.
Τα προβλήματα επικεντρώνονται  : α) στην έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων (λόγω έλλειψης θέσεων καθήμενων και σκηνικών υποδομών στον χώρο που ήδη χρησιμοποιείται)                                                                  β) στην έλλειψη χρηματοδότησης ( λόγω μη σταθερής επιδότησης από πόρους είτε της Αυτοδιοίκησης είτε του Κράτους και στην συρρίκνωση της χρηματοδότησης από χορηγίες λόγω της οικονομικής κρίσης)  γ) στην έλλειψη επαρκούς προώθησης από τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, έντυπης και ηλεκτρονικής.
Προτείνεται η συμμετοχή σε δράσεις που σκοπό έχουν να α) αναδείξουν την πολιτιστική παράδοση της περιοχής σε συνεργασία και με τους λοιπούς πολιτιστικούς φορείς . β) προωθήσουν τον θεσμό του εθελοντισμού στον τομέα του πολιτισμού και την ανταλλαγή εμπειριών με άλλους φορείς.    γ) ενισχύσουν την  συμμετοχή σε δίκτυα προβολής, προώθησης  και ενημέρωσης σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δ) προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο τοπικό τουριστικό προϊόν, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πολιτιστική συνέχεια σε μια περιοχή “Όλυμπος – Πιέρια – Δίον ” η οποία φέρει από την αρχαιότητα βαρύ πολιτιστικό φορτίο και διεθνή αναγνωρισιμότητα .                                   

Περισσότερες πληροφορίες:
Πρόεδρος συλλόγου:Νίκη Ζώη-Παναγούλια
Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων & τύπου:  Νίκος Σκρέτας   Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου “Ι. Σακελλαρίδης” Αγ. Νικολάου 15 – Λιτόχωρο Τ.Κ. 601 00 , τηλ/fax. 2352084540,  email: info@dxorodia-lit.gr,  URL: http://www.dxorodia-lit.gr/

You may also like...