Διεθνές Φεστιβάλ Πρεσπών

ImageHandlerΗ τελετή έναρξης και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ
Στις 22 και 23 Αυγούστου, αντί για τις σήμερα (21/8) και αύριο (22/8) όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Πρεσπών.
Έτσι, το Σάββατο 22 Αυγούστου θα φτάσουν στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, οι οποίοι θα ξεναγηθούν στον ιερό χώρο της Βασιλικής από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Μουτσόπουλο.
Θα ακολουθήσει, (στις 21:00), η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Νίκο Ξυδάκη, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον δήμαρχο Πρέσπας Παναγιώτη Πασχαλίδη, τη συντονίστρια της Κοινής Γραμματείας «Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2007-2013» Αικατερίνη Σαμακοβλή και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Γιώργο Λιάννη.
Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση με τίτλο «Αρχαίο Αίμα», με επιλογές από αρχαίες τραγωδίες, βασισμένη σε κείμενα του Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.
Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου και θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου.
Την Κυριακή, στις 21:00, θα δοθεί συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο νέο πάρκο της Φλώρινας.
Σάββατο 22 Αυγούστου, Άγιος Αχίλλειος
Ώρα: 21.30
«Αρχαίο Αίμα»
Μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου και κείμενα του Κώστα Γεωργουσόπουλου, επιλεγμένα από αρχαίες τραγωδίες των Αισχύλου, Ευρυπίδη και Σοφοκλή. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Τις τραγικές ηρωίδες ενσαρκώνουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη (Εκάβη), η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κλυταιμνήστρα), η Μάνια Παπαδημητρίου (Ηλέκτρα) και η Βίκυ Παπαδοπούλου (Κασσάνδρα).
Το χορό των πέντε γυναικών αποτελούν οι Ηρώ Σαΐα (κορυφαία) και οι ηθοποιοί Χλόη Μάντζαρη, Δομινίκη Μητροπούλου, Ζωή Μυλωνά και Αντιγόνη Φρυδά.
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Δάφνη Βαλέντε. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.
Ώρα: 22.40
Συναυλία με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico.
Η Σαββίνα Γιαννάτου δίνει το δικό της στίγμα για τις «Κυρίες των Λιμνών». Τραγουδάει για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Τα τραγούδια διατρέχουν την πανίδα και τη χλωρίδα όλων των γειτονικών λαών. Εκφράζουν τη γυναίκα από τα αρχέγονα χρόνια. Τη γυναίκα που αγαπά την ειρήνη, δε θέλει τον πόλεμο, αγαπά τη ζωή και θέλει να ομορφύνει τους ανθρώπους με τη χαρά, το τραγούδι, τον έρωτα και τη δημιουργία.
Κυριακή 23 Αυγούστου, Νέο Πάρκο Φλώρινας
‘Ωρα: 21.00
Μεγάλη λαϊκή συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου
Οι «Κυρίες των Λιμνών» είναι το διαχρονικό βλέμμα πάνω στις γυναίκες των λιμνών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία ανά τους αιώνες, σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Το βλέμμα του Σταύρου Ξαρχάκου διασχίζει σε μέγα βάθος και με απόλυτη διαφάνεια τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει γράψει μεγάλα τραγούδια που εξυμνεί, αλλά και εξερευνά τον μυστικό κόσμο των γυναικών, που συχνά ταυτίζεται με τις χώρες: Γυναίκες – Χώρες.
Πολλά τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου είναι αμφίσημα και αλληγορικά, με τελική αναφορά πάντα την Ελλάδα («Μάνα μου Ελλάς»).
Ερμηνευτές της συναυλίας είναι η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης. Αμφότεροι είναι προικισμένοι με τα στοιχεία της παράδοσης, αλλά και των εραλδικών μεταμορφώσεων του τραγουδιού μας.
Συμμετέχει και δωδεκαμελής λαϊκή ορχήστρα.

You may also like...