Διεθνές Φεστιβάλ Πρεσπών

images1Με την διοργάνωση του φεστιβάλ, εδώ στα σύνορα, ήταν και παραμένει να γίνει γνωστή αυτή η υπέροχη περιοχή της Ελλάδας, με την πυκνότερη βυζαντινή πολεοδομία μετά τον Μυστρά, φορτωμένη μνήμες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές- αυτό το επίμαχο `τρίγωνο των Βερμούδων’ μεταξύ Ελλάδας, Σκοπίων, Αλβανίας, πρώην Γιουγκοσλαβίας».
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πρεσπών παρουσιάζουν μαζί με το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Stobi», στο πλαίσιο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, κοινές δράσεις και εκδηλώσεις για τις ζωές και τους πολιτισμούς των ανθρώπων που ζουν γύρω από τις λίμνες.
Το φετινό πρόγραμμα των Πρεσπών περιλαμβάνει:
• Μια φιλόδοξη παραγωγή, το «Αρχαίο Αίμα» στις 21 Αυγούστου, στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου. Μέσα από τις μορφές εμβληματικών γυναικών, όπως η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, η Εκάβη και η Κλυταιμνήστρα ανατέμνεται η θέση της και σχέση της γυναίκας με τον έρωτα, την εξουσία και τον θάνατο, στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο. Τις ηρωίδες ενσαρκώνουν, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Μάνια Παπαδημητρίου, η Βίκυ Παπαδοπούλου και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ την ίδια παραγωγή υπογράφουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (επιλογές – μεταφράσεις), ο Μανόλης Παντελιδάκης (σκηνικά), η Δάφνη Βαλέντε (κοστούμια).
• Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Σαββίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico παρουσιάζουν ένα μουσικό ταξίδι μύησης σε βαλκανικούς και μεσογειακούς ήχους.
• Σάββατο, 22 Αυγούστου, στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας, μεγάλη λαϊκή συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με την Ηρώ Σαία, τον Ζαχαρία Καρούνη και 12μελή, λαϊκή ορχήστρα.
• Έκπληξη στο φετινό πρόγραμμα των Πρεσπών είναι ο Σάκης Ρουβάς. Θα ερμηνεύσει στο νησί της Βεργορίτιδας, το «Άξιον Εστί», του Μίκη Θεοδωράκη.

You may also like...