Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Κορυφαίος θεσμός και πυλώνας της πολιτιστικής ζωής της πόλης, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει μια λαμπρή ιστορία και βαριά παρακαταθήκη παραμένοντας στην αφρόκρεμα των καλοκαιρινών πολιτιστικών διοργανώσεων της χώρας, που έχουν διεθνή εμβέλεια.
Από τους ελάχιστους θεσμούς που έχει μια τόσο μακρόχρονη παρουσία – φέτος φτάνει στον 28ο χρόνο ζωής και δημιουργικής του πορείας – το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας αποτελεί μια μεγάλη γιορτή με διακριτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με σημαντικό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ιδρύθηκε το 1986 με εμπνευστή το Θάνο Μικρούτσικο, που ήταν και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του και έδωσε στο θεσμό διεθνή προσανατολισμό εντάσσοντας τη διοργάνωση στο χάρτη των σημαντικότερων φεστιβάλ και εκτός Ελλάδας. Μετά το Θάνο Μικρούτσικο, από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες, κυρίως διάσημοι καλλιτέχνες από το μουσικό χώρο. Συγκεκριμένα την ευθύνη του φεστιβάλ ανέλαβαν διαδοχικά ο Βασίλης Φιλιππάτος, οι συνθέτες Ηλίας Ανδριόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Σταύρος Ξαρχάκος και ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ.
Με έμφαση στη μουσική, ο χαρακτήρας του Διεθνούς Φεστιβάλ, επεκτάθηκε και στους χώρους του Θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, των εικαστικών. Αποτέλεσε πεδίο γόνιμου, εποικοδομητικού διαλόγου, χωνευτήρι ιδεών και τόπο διεξαγωγής κορυφαίων πολιτιστικών γεγονότων.
Με πρωτότυπες παραγωγές, με αποκλειστικές εμφανίσεις καλλιτεχνών, με πρωτοκλασάτα διεθνή σχήματα, με τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της εγχώριας δημιουργίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει διαμορφώσει ένα πρόσωπο με κύρος και ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

 

http://www.festivalpatras.gr/

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ακτή Δυμαίων 50 (1ος όροφος), ΤΚ 26333, Πάτρα
Γραμματεία: Έφη Παΐζη
Τηλ. Επικοινωνίας: 2610 390937
Φαξ: 2610 390939
E-mail: info@patrasculture.gr

You may also like...