Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κλειδί

Το Μουσικό Κλειδί, το δημοφιλές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, συνεχίζει για 3η χρονιά να ξεκλειδώνει την φαντασία, την ευαισθησία και την δημιουργικότητα των παιδιών & των νέων της Λέσβου. Το πρόγραμμα που μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει 3000 παιδιά, φέτος φιλοξενεί τον ταλαντούχο και διακεκριμένο διεθνώς, Αρτούρ Ρουζανόφσκι. Από αύριο Δευτέρα 18 έως και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο νεαρός Ολλανδός βιολονίστας, θα μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής πάνω από 700 μαθητές από την Βρίσα, τον Πολιχνίτο, τον Μανταμάδο, την Θερμή, τα Δάφια, το Σκουτάρο και την Μυτιλήνη.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση & της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Το Μουσικό Κλειδί που παρουσιάζουν μαζί με τον Α. Ρουζανόφσκι οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ Δανάη & Κυβέλη Ντέρκεν, στόχο έχει μέσα από τον πλούτο της μουσικής, να δώσει τα ερεθίσματα στους μαθητές που θα αποτελέσουν σπίθες για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης αλλά και την σημασία της δημιουργικής συνεργασίας.
• Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αστέρια του κόσμου
της κλασικής μουσικής
• Οι διακεκριμένοι αυτοί νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ιστορία και τα
βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής με τον έμφυτο ενθουσιασμό τους και
τον μεταδίδουν στους μικρούς ακροατές ερμηνεύοντας ζωντανά έργα του
κλασικού ρεπερτορίου αφού προηγηθεί μία ενδιαφέρουσα εισαγωγική
ενημέρωση.
• Το εργαστήρι έχει διαδραστικό, εικαστικό και μουσικοκινητικό χαρακτήρα και
τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.
• Οι δάσκαλοι έχουν την ευκαιρία να δουν από μία άλλη οπτική γωνία τους
μαθητές και να εντοπίσουν σε αυτούς απρόσμενο ενδιαφέρον και
εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Η Φωτεινή Φραγκούλη, συγγραφέας και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ αναφέρει: “Αυτό που με συγκινεί και κάποιες φορές με συγκλονίζει είναι η ειλικρινής ανταπόκριση των παιδιών του νησιού μας, η ευαισθησία τους, η δεκτικότητα στο νέο που τους προσφέρεται και τόσο γοητευτικά πολιορκεί τη ζωή τους.
Τελικά, ό,τι κάνουμε για τα παιδιά είναι επένδυση για το μέλλον. Στον συγκεκριμένο τόπο είναι και η συνέχιση μιας μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης.”
Την ομάδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ αποτελούν οι Δέσποινα Βαράκη, Αφροδίτη Βατή, ‘Ελπη Δεληγιάννη, Βασίλης Μούσκουρης και Λεμονιά Πετρά.
Ο Αρτούρ Ρουζανόφσκι, γεννημένος το 1993, ξεκίνησε να παίζει βιολί στην ηλικιά των 5 ετών. Έχει πάρει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό “Πριγκίπισσα Χριστίνα”, ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ του διαγωνισμού “Νέου Μουσικού” της Eurovision, μέλος του Tonali Grand Prix στο Αμβούργο και νικήτης του Menuhin Live Music Now E.v. στο Βερολίνο.
Από το 2014 εμφανίζεται ως ντούο με την πιανίστα Ξένια Φεντόρουκ δίνοντας τακτικά συναυλίες στην Ολλανδία και την Γερμανία.
Ο Αρτούρ παίζει με δοξάρι κατασκευασμένο από τον A. Lamy στο Παρίσι, ευγενική παραχώρηση του Ολλανδικού Ιδρύματος Μουσικών Οργάνων.

You may also like...