«Διεθνές φεστιβάλ εικαστικών τεχνών Πεδίο Δράσης Κόδρα»

Πεδίο Δράσης Κόδρα
Η μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονων καλλιτεχνών στη Βόρεια Ελλάδα

Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» διοργανώνεται από το 2001 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός». Ξεκίνησε, όταν οι μουσικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ μεταφέρθηκαν στο δασάκι του εγκαταλελειμένου πρώην στρατώνα Μακεδονομάχου Κόδρα, στο Καραμπουρνάκι. Αφορμή ήταν τα παλιοσίδερα που άφησε πίσω του ο στρατός. Με αυτά ως πρώτη ύλη έγινε η πρώτη συνάντηση νέων εικαστικών δημιουργών και σύγχρονης τέχνης. Εκείνοι οι καλλιτέχνες, με ελάχιστους πόρους και μεγάλο ενθουσιασμό, μεταμόρφωσαν τον εγκαταλελειμένο χώρο σε μια μοναδική εμπειρία, που από τότε, μέχρι σήμερα, εμπλουτίζεται και προσκαλεί τον κόσμο κάθε Σεπτέμβριο να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα στην πόλη, μέσα στη φύση, δίπλα στον Θερμαϊκό.
Από τα πρώτα του βήματα το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» ήταν προσανατολισμένο στους νέους δημιουργούς και την ερευνητική καλλιτεχνική δραστηριότητα. Σήμερα, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός συνδεδεμένο άρρηκτα με την εικαστική ζωή της πόλης, ένα θεσμός, που έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού τοπίου και την εδραίωση της εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα, καθώς έχει φιλοξενήσει το σύνολο σχεδόν των νέων καλλιτεχνών, επιμελητών και θεωρητικών της σύγχρονης τέχνης. Αυτή η δυναμική και ο καθοριστικός ρόλος του «Πεδίου Δράσης Κόδρα» το έχουν καθιερώσει ως μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει ό,τι πιο φρέσκο συμβαίνει στο χώρο των εικαστικών – τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, το video, τις νέες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις, τη σκηνογραφία.
Τον Οκτώβριο του 2010, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007 – 2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) για το διάστημα 2011 – 2015 με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 330.840 ευρώ. Η έγκριση της χρηματοδότησής του βασίστηκε στο γεγονός ότι το φεστιβάλ κατόρθωσε από μία εικαστική συνάντηση καλλιτεχνών, να μετεξελιχθεί σε ένα εικαστικό θεσμό με πανελλήνια αναγνώριση και διεθνή χαρακτήρα.
Από το 2011, με τα εικαστικά ως σημείο εκκίνησης, αλλά και σύγκλισης πολλών διαφορετικών μορφών έκφρασης, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» έχει εντάξει στο πρόγραμμά του έργα και δημιουργούς από τους χώρους της τεχνολογίας, του χορού, του θεάτρου, της μουσικής και της λογοτεχνίας και επεκτείνεται ακόμη παραπέρα με κοινωνικές και παρεμβατικές δράσεις στον δημόσιο χώρο. Επιπλέον, με την πίστη ότι η τέχνη είναι ένας από τους διεισδυτικότερους μηχανισμούς κατανόησης της πολιτικής συνθήκης, αλλά και ένας από τους αποτελεσματικότερους φορείς παρεμβατικού λόγου εγκαινίασε ένα κύκλο διεθνών συνεδρίων και συζητήσεων γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τις πολιτικές και φιλοσοφικές προϋποθέσεις της. Η επιμέλεια κάθε συνεδρίου ανατίθεται κάθε χρόνο σε έναν θεωρητικό ή καλλιτέχνη εγνωσμένου κύρους. Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» απευθύνεται σε όλους εκείνους που αναζητούν στην τέχνη όχι μόνον αισθητική απόλαυση, αλλά επίσης στοχασμό, επικοινωνία και πολιτικό λόγο.

Περισσότερες πληροφορίες ; www.actionfieldkodra.gr

You may also like...