Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021

200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

Το πρόγραμμα της ημέρας

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2021
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα εκδηλώσεων
(Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα 104 37)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 συνεχίζει τις δράσεις του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00 με το έργο «Εγώ η Πηνελόπη» της Laura Derpic Burgos (Βολιβία) σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία Κερασίας Σαμαρά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

Το έργο

Η Laura Derpic Burgos ανατρέπει με ευφυή τρόπο τον μύθο της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη και στην πιστή του Πηνελόπη, πλάθοντας μια ώριμη, προβληματισμένη και απρόβλεπτη Πηνελόπη, της οποίας τον ψυχισμό ο χρόνος, η σιωπή, η απουσία, η αγωνία της αναμονής και η ελπίδα μετατρέπουν σε ένα σύμβολο τόλμης και ελευθερίας.

Απόσπασμα

Αλλά, τι κάνω τώρα με συμπυκνωμένη όλη την ελπίδα που φέρω μέσα μου. Τώρα που ο Οδυσσέας έχει γυρίσει… αισθάνομαι σαν να μην είχα ποτέ αισθανθεί. Και αντί να χαίρομαι ή να κλαίω για την επιστροφή του, πιάνω τον εαυτό μου μόνιμα να σκέφτεται ότι ο έρωτάς μας, ίσως, δεν ήταν παρά μόνο μια αυταπάτη. Μια επινόηση, όπου κάθε ένας από τους δύο μας γέμιζε το κενό της απουσίας του άλλου με ό,τι πρόχειρο διέθετε. Εξιδανικεύοντας το ταίρι που δεν ήταν πια στο πλευρό μας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Λέανδρος Πολενάκης
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ηθοποιός: Κερασία Σαμαρά

Η Laura Ivana Derpic Burgos γεννήθηκε στο Potosi της Βολιβίας, το 1984. Έκανε το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Theatre Creation του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης. Εργάζεται ως θεατρικός συγγραφέας και της αρέσει να ερευνά την κάθε λέξη, σαν μια παρθένα περιοχή, η οποία θα αποτελέσει την πηγή μιας νέας πραγματικότητας. Επίσης ξαναγράφει μύθους επιδιώκοντας να διευρύνει τα όρια της γλώσσας. Με τη δουλειά της ασκεί κριτική στα πολιτικά και θρησκευτικά θέματα του τόπου της. Την ενδιαφέρει να συνδυάζει το θέατρο με διαφορετικές τέχνες. Έχει εκδώσει πολλά θεατρικά έργα της και έχει συνεργαστεί και με άλλους στη συγγραφή θεατρικών έργων. Στην πατρίδα της χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας. Σήμερα διδάσκει θεατρική γραφή στο Πανεπιστήμιο Mayor de San Andres και γραφή σεναρίου στην Σχολή Andina de Cine, και τα δύο με έδρα στην La Paz, την πρωτεύουσα της Βολιβίας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021

Διοργάνωση: Όμιλος «Φίλοι του Αναλογίου»

Εκτελεστική Διευθύντρια: Σμαρώ Κώτσια

Διεύθυνση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου

Επιμέλεια κειμένων: Θανάσης Βασιλείου, Ηλίας Καφάογλου

Μεταφράσεις έργων στα ελληνικά: Σμαρώ Κώτσια, Λέανδρος Πολενάκης, Σόνια Στάμου Ντορνιάκοβα

Μετάφραση προγράμματος στα αγγλικά και στα γαλλικά: Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επιμέλεια – διορθώσεις αγγλικών κειμένων: Θεοδώρα Λούκας

Οργανωτική υποστήριξη: Κυβέλη Δραγούμη

Ηχογραφήσεις έργων: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργάκη.

Ηχολήπτης: Βίκτωρ Μαστέλα

Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης φοιτητών: Δέσποινα Κοσμοπούλου

Ψηφιακές τεχνολογίες, περιπατητικές δράσεις: Geert Vermeire

Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Στέφωση, Α4Αrt design

Σχεδιασμός φωτισμού – σκηνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοχώρου: Δημήτρης Βαλλιανάτος

Γραφείο τύπου: Culture Press

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα εκδηλώσεων
(Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα 104 37)

Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων: ticketsanalogio@gmail.com

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/analogiofestival

Instagram: @analogiofest

Website: www.analogiofestival.org

Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ:

Culture Press

culturepressgr@gmail.com 

 

 

You may also like...