Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στο Μόλυβο

0,,18664828_303,00Πέφτει σήμερα η αυλαία του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής στο Μόλυβο της Λέσβου. Ο γοητευτικός οικισμός του νησιού γέμισε με νότες κλασικής μουσικής και πολλούς επισκέπτες. H τοπική κοινωνία αγκάλιασε τη διοργάνωση.
«Οι συναυλίες ήταν όλες sold-out. Ήρθαν επισκέπτες από πολλά μέρη του κόσμου. Άνθρωποι από την Αυστρία άφησαν τις μεγάλες αίθουσες στο Σάλτσμπουργκ και ήρθαν στο Μόλυβο», λέει μιλώντας στη Deutsche Welle η Λητώ Ντάκου, διευθύνων σύμβουλος του φεστιβάλ. Το τελευταίο τριήμερο διοργανώθηκε στο Μόλυβο ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, διεθνών προδιαγραφών, με συμμετοχή 21 κορυφαίων ερμηνευτών από όλον τον κόσμο. Οι συναυλίες διοργανώνονται κατά κύριο λόγο στο βυζαντινό Κάστρο του Μολύβου και κατά τη διάρκεια της μέρας μικρές συναυλίες «street music» λαμβάνουν χώρα στα όμορφα σοκάκια του οικισμού.
«Οι Μεταμορφώσεις»
Η Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν
Ψυχή του φεστιβάλ οι ιδρύτριες και καλλιτεχνικές του διευθύντριες, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν. Οι ελληνογερμανικής καταγωγής αδερφές επισκέπτονταν το Μόλυβο, απ’όπου έλκουν την μισή τους καταγωγή, για διακοπές από την παιδική τους ηλικία. Το μουσικό θέμα του φεστιβάλ είναι οι «Οι Μεταμορφώσεις». Επιλέχθηκαν έργα στα οποία η σύνθεση ή και ο ίδιος ο συνθέτης βιώνουν ένα είδος μεταμόρφωσης και οι συναυλίες αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά στάδια μεταμόρφωσης μέσα στη ζωή. «Με τη διοργάνωση θέλαμε να βοηθήσουμε και τις μεταμορφώσεις του χωριού, των ακροατών αλλά και των συνθετών. Η διάθεση των τελευταίων ομορφαίνει από το θαυμάσιο τοπίο», λέει χαρακτηριστικά η Κυβέλη Ντέρκεν.
Open air συναυλίες
Πρόβα Ημέρας για τη βραδινή συναυλία
Μπορεί να συνδυαστεί η κλασική μουσική με το ελληνικό καλοκαίρι και το Αιγαίο; Η Ντέρκεν πιστεύει πως είναι ο ιδανικός συνδυασμός: «Είναι ευκαιρία η κλασική μουσική να βγει από τις μεγάλες αίθουσες και να απλωθεί και άλλους χώρους. Οι ανοιχτές συναυλίες κοντά σε φυσικά τοπία με οροφή τον έναστρο ουρανό είναι ό,τι καλύτερο». Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν πως είναι άκαιρη μία τέτοια διοργάνωση, λόγω των κρίσιμων πολιτικοινωνικών καταστάσεων στην Ελλάδα. Η ελληνογερμανίδα πιανίστρια έχει άλλη άποψη: «Ίσα-ίσα είναι ένας τρόπος να αναδειχθεί το όμορφο και η συνεργασία που λείπει αυτήν την εποχή. Η τέχνη μπορεί να συνδέσει όλον τον κόσμο».
Μεγάλη ικανοποίηση από τη διοργάνωση
Το ελληνικό κοινό, ως επί το πλείστον δε γνωρίζει πολλά για την κλασική μουσική. Αλλά το αίσθημα της αμηχανίας διαρκεί μέχρι να ακούσει τις πρώτες νότες. Οι κάτοικοι του νησιού και οι Έλληνες επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από τη διοργάνωση. Ελληνικές συμμετοχές υπήρξαν αλλά όχι με ελληνικές συνθέσεις. «Στα επόμενα φεστιβάλ προσδοκούμε να έχουμε και ελληνικά έργα», επισημαίνει η Λητώ Ντάκου.
Ο Μόλυβος τόπος έμπνευσης για τους δημιουργούς της κλασικής μουσικής
Ο Μόλυβος τόπος έμπνευσης για τους δημιουργούς της κλασικής μουσικής
Η επιτυχία του φεστιβάλ ήταν πέραν του αναμενομένου και οι διοργανωτές έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι, όπως και η Κυβέλη Ντέρκεν: «Θέλαμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο και τα καταφέραμε. Σκοπός μας είναι τα επόμενα φεστιβάλ να διαρκέσουν περισσότερες ημέρες και να καλέσουμε και άλλους καλλιτέχνες. Η ατμόσφαιρα του νησιού είναι ιδανική όχι μόνο για τη διοργάνωση φεστιβάλ αλλά και ως πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς..»

You may also like...