Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ευμέλεια

moyssikos_tapitasΤο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ευμέλεια στην κωμόπολη Αγριά του Δήμου Βόλου ξεκίνησε πειραματικά το 2012 με εμπνευστή τον διακεκριμένο βολιώτη πιανίστα Ντίνο Μαστρογιάννη και με διοργανωτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη. Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς όχι μόνο για τη Μαγνησία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, αφού είναι ένα από τα πρωτοποριακότερα μουσικά φεστιβάλ των τελευταίων ετών.

Φέτος η διοργάνωση υποστηρίζεται από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου ο οποίος ανέλαβε τη δαπάνη της πανηγυρικής εναρκτήριας συναυλίας της Παρασκευής 15 Απριλίου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η συμφωνική ορχήστρα της Νις Σερβίας με μαέστρο τη Μιλένα Ίνιατς. Η εναρκτήρια βραδιά του φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Ηλεκτρικής στο Βόλο ενώ όλες οι επόμενες συναυλίες του φεστιβάλ πραγματοποιούνται, όπως κάθε χρόνο, στο Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αγριάς.Η συναυλία άρχισε με τη Γαλάζια Ραψωδία του Γκέρσουιν. Στο Β’ μέρος η ορχήστρα, αποτελούμενη από νέους ως επί το πλείστον μουσικούς, υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση της μαέστρου έπαιξε με μπρίο και άψογη απόδοση διάσημες μελωδίες από κινηματογραφικές ταινίες.
Κάθε χρόνο, το Ευμέλεια αφιερώνει μία βραδιά σε έναν τιμώμενο συνθέτη. Τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκε το έργο σύγχρονων δημιουργών, παρουσία των ίδιων, του Τζων Ψαθά, του Χρήστου Χατζή, του Αλεξάνντερ Σίμιτς, και πέρσι του Νίμροντ Μπόρενστάϊν. Τιμώμενος συνθέτης φέτος είναι ο Ιάπωνας Τακάσι Γιοσιμάτσου.

Για να καταλάβει κανείς γιατί μουσικοί από όλο τον κόσμο έρχονται με τέτοιο ενθουσιασμό στο Ευμέλεια, τι δηλαδή σημαίνει η Ελλάδα και αυτή η μουσική γιορτή στα μάτια ευαίσθητων ανθρώπων, αρκεί ένα από τα σχόλια με τα οποία επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους: «ανυπομονώ να έρθω… εκεί όπου ο ήλιος, η θάλασσα, η μουσική και ο άνθρωπος γίνονται ένα» (Μιλένα Ίνιατς, μαέστρος).

Το 5ο Φεστιβάλ Ευμέλεια θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 22 Απριλίου.

You may also like...