Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο ΄΄Άργιλος 25 χρόνια Έρευνας΄΄

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο του Montreal
και οι ανασκαφείς Ζήσης Μπόνιας και Jacques Perreault διοργανώνουν
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο
Άργιλος, 25 χρόνια έρευνας.
Οργάνωση πόλης και χώρας στις αποικίες του βορείου Αιγαίου,
8ος – 3ος αι. π.Χ. /
Argilos, 25 années de recherches
Organisation de la ville et de la campagne dans le Nord de l’Égée
VIIIème – IIIème siècles av. n.è.
25, 26, & 27 Μαΐου
Συμπληρώθηκε ένα τέταρτο του αιώνα που οι επικεφαλής ερευνητές του ελληνοκαναδικού προγράμματος ανασκάπτουν την αρχαία Άργιλο, την παλαιότερη ελληνική αποικία στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα, γνωστή ιδιαίτερα για την πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα χρυσού και αργύρου. Η έρευνα έχει ως στόχο την καλύτερη κατανόηση για την ανάπτυξη και την οργάνωση των ελληνικών αποικιών στη βορειοδυτική ακτή του Αιγαίου Πελάγους. Πώς γεννιέται μια πόλη που ιδρύεται σε περιοχή πιθανόν όχι ιδιαιτέρως φιλική και σίγουρα πολύ διαφορετική από την μητρόπολη; Ποιος είναι ο ρυθμός της ανάπτυξής της και ποιοι οι παράγοντες που τον επηρεάζουν; Τι αντίκτυπο έχουν οι εμπορικές δραστηριότητες για την αστική οργάνωση;
Χάρη στη συστηματική ανασκαφή της αρχαίας αυτής πόλης, που ιδρύθηκε τον έβδομο αιώνα π.Χ., η έρευνα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατανόηση του φαινομένου της αποικιακής επέκτασης στην βόρεια Ελλάδα και στην πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη μιας απέραντης περιοχής στην αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο (7ος – 3ος αι. π.Χ.).
Στο διάστημα των 25 χρόνων έρευνας και μελέτης, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο ανασκαφικό/ερευνητικό πρόγραμμα της Αργίλου έχουν δημοσιεύσει σχεδόν 50 μονογραφίες και άρθρα, έχουν παρουσιάσει εκατό άρθρα και διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία), και έχουν εκπαιδεύσει πάνω από 500 φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από τις 5 ηπείρους, ενώ συγχρόνως έχουν εποπτεύσει πολλές μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές στην ελληνική αρχαιολογία.
Με την οργάνωση αυτού του συνεδρίου θέλουμε να σηματοδοτήσουμε αυτά τα 25 χρόνια έρευνας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και να θέσουμε στην επιστημονική κοινότητα προς συζήτηση θέματα όπως:
– Κατοικία και περιβάλλον (πόλη και χώρα, αστικός πολεοδομικός ιστός, κατοικία, δημόσια κτίσματα και χώροι λατρείας, αμυντικά συστήματα).
– Παραγωγή και εμπορία προϊόντων (εργαστήρια, αναλύσεις, νομίσματα, πηλοπλαστική, μεταλλουργία).
– Γραπτές πηγές/ιστορία (σε σχέση με την οργάνωση και την ανάπτυξη της πόλης και της κατοικία
είσοδος ελεύθερη

Newsletter ΑΜΤΗ <newsletter@amth.gr>

 

You may also like...