Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

tloupas (2)ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΊΟΥ

Τάκης Τλούπας- δέκα χρόνια μετά…

Εκδήλωση αφιερωμένη στα δέκα χρόνια, από  τον θάνατο του Λαρισαίου λυρικού φωτογράφου της υπαίθρου Τάκη Τλούπα, θα πραγματοποιηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 20:00, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και θα έχει τίτλο «Τάκης  Τλούπας- Δέκα χρόνια μετά…»

Η εκδήλωση οργανώνεται από την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό την αιγίδα  του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού- Γενική Γραμματεία Πολιτισμού,  τη Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και  Εύβοιας. Σε δελτίο τύπου, αναφέρεται ότι: «Πέρασαν δέκα χρόνια αφότου  ο Λαρισαίος φωτογράφος Τάκης Τλούπας (1920- 2003)  αναπαύεται στη γενέθλια γη που τόσο αγάπησε.  Ο λυρικός φωτογράφος της θεσσαλικής υπαίθρου με το ανεξήγητο εκείνο ένστικτο του μύστη καλλιτέχνη διέσωσε με απαράμιλλο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία της θεσσαλικής υπαίθρου , απομονώνοντάς την  επιλεκτικά από το μεταβαλλόμενο αστικό κοινωνικό περιβάλλον της μεταπολεμικής Ελλάδας. Εικόνες λακωνικές αλλά συνάμα τόσο εύγλωττες, εικόνες ασπρόμαυρες αλλά πλημμυρισμένες από το φως της θεσσαλικής γης , εικόνες με τα έργα απλών ανθρώπων που καθαγιάζουν το μόχθο για επιβίωση  και γι΄ αυτό  βαθιά ουμανιστικές , διαχρονικές και αισιόδοξες. Η αδιάκοπη συνομιλία του με το θεσσαλικό κάμπο που αναγεννιέται  αδιάκοπα και  η στοχευμένη ματιά που έχει μάθει να διαβάζει τα σημάδια  ,του αποκάλυψε αόρατους ανθρώπους που είχαν ριζώσει σ΄ αυτή τη γη χιλιάδες χρόνια πριν. Με άλλα λόγια, ο Τάκης Τλούπας  εντόπισε μέσα από το δικό του δρόμο τα ταπεινά νεολιθικά χωριά που σε πείσμα του χρόνου διέσωσαν ορατά έργα καμωμένα από τα χέρια των αόρατων εκείνων ανθρώπων που τον συγκίνησαν βαθιά. Άρχισε λοιπόν να μαζεύει ευλαβικά πέτρινα εργαλεία και πήλινα ειδώλια που τα  παρέδιδε στην υποστελεχωμένη τότε αρχαιολογική υπηρεσία και οδηγούσε ακούραστα τους αρχαιολόγους στις «μαγούλες»  που εύρισκε. Η εγκεκριμένη από το ελληνικό κράτος συλλογή του  βρίσκεται σήμερα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και αποτελεί μέρος  της μουσειολογικής του έκθεσης  που πρόκειται να λειτουργήσει περίπου σε ένα χρόνο. Οι προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να εκπληρώσουν αυτό το χρέος είναι συνεχείς.

Στην εκδήλωση  που οργανώνεται από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες Λάρισας , ΙΕ ΕΠΚΑ και 7η ΕΒΑ  θα γίνουν σύντομες παρεμβάσεις από τους  Δημήτρη Μάναγα Κώστα Τσιάνο, Γιώργο Τουφεξή και Κώστα Ταμβακά . Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση της συλλογής προϊστορικών αντικειμένων του Τάκη Τλούπα  που έχει δωρηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας  και  ενδεικτική έκθεση έργων του, ενώ θα προβληθούν εικόνες και θα ακουστούν ηχητικά αποσπάσματα του ιδίου που επιμελήθηκε η κόρη του φωτογράφος Βάνια Τλούπα.»

You may also like...