«Διαφορετικοί “κόσμοι διακυβέρνησης”; Χτίζοντας την Ευρώπη στα θεμέλια ποικίλων και αδύναμων εθνικών θεσμών» Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

MEGARON«Διαφορετικοί “κόσμοι διακυβέρνησης”;
Χτίζοντας την Ευρώπη στα θεμέλια
ποικίλων και αδύναμων εθνικών θεσμών»
Διαλέξη του Kevin Featherstone,
Καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του London School of Economics
Το Μegaron Plus και το London School of Economics
and Political Science Σε συνεργασία με τον
Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science
και το LSE Hellenic Observatory
Δευτέρα 23 Μαρτίου, ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά
με ταυτόχρονη μετάφραση
Το Megaron Plus, στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science φιλοξενεί έναν ακόμη εκλεκτό ομιλητή τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00) του φετινού κύκλου διαλέξεων εκπροσώπων του LSE. Ο λόγος για τον Kevin Featherstone [Κέβιν Φέδερστοουν], που είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Ο καταξιωμένος ακαδημαϊκός διδάσκαλος και συγγραφέας θα προσεγγίσει το θέμα «Διαφορετικοί “κόσμοι διακυβέρνησης”; Χτίζοντας την Ευρώπη στα θεμέλια ποικίλων και αδύναμων εθνικών θεσμών». Τη συζήτηση συντονίζει ο Δρ Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κύριος Ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Σχολιάζει ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College (Λονδίνο) και στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Μπρυζ). Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει». Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Το θέμα της διάλεξης
Η κρίση του ευρώ αποκάλυψε την έκταση κατά την οποία η ΕΕ είναι αναγκασμένη να ασχολείται με τα διάφορα «μοντέλα άσκησης εξουσίας» των χωρών μελών της. Η ΕΕ είχε υποτιμήσει τις δυσκολίες που θα ανέκυπταν από τις διαφορές στη θεσμική ωριμότητα και στα διοικητικά ήθη κατά την εφαρμογή των πολιτικών της σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Απίστευτο αλλά αληθινό. Τώρα έχει εμπλακεί σε μια άνευ προηγουμένου «μικροδιαχείριση» επιμέρους μεταρρυθμίσεων γεννώντας ζητήματα αξιοπιστίας και νομιμότητας και διακινδυνεύοντας τη δημιουργία καινούργιων ευρωπαϊκών διχασμών. Ο Κέβιν Φέδερστοουν, μέσα από την ομιλία του, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, στα ερωτήματα: Μπορεί η ΕΕ να διαχειριστεί την Ευρώπη; Μπορούν τα «προβληματικά» κράτη να υπάρξουν αυτοδύναμα;
Ο Kevin Featherstone…
… είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Είναι επίσης Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και ένας από τους Προέδρους του LSEE, του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, του οποίου υπήρξε Διευθυντής (2004-2007 και 2012-2013). Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μιννεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Ο Κέβιν Φέδερστοουν υπήρξε το πρώτο αλλοδαπό μέλος του ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου «Atomium Culture» (Βρυξέλλες). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Ανάμεσα στις πολυάριθμες διακρίσεις του συγκαταλέγεται η απονομή (2013) από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας του παρασήμου του Τάγματος του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του σχετικά με την κατανόηση του πολιτισμού και της κοινωνίας της Ελλάδας. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριέλαβε έκδοση στην οποία συμμετείχε ως συγγραφέας στον κατάλογο «100 αξιομνημόνευτα βιβλία για την Ευρώπη» (100 Books on Europe to Remember).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

You may also like...