ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ALAIN BADIOU Έρωτας υπό απειλή; Έρωτας νικητής;

eikonaΠέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, 19.30
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΑUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS
Ταυτόχρονη μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη με κουπόνια προτεραιότητας.
Για την επιστροφή του στην Αθήνα το 2015, ο Γάλλος φιλόσοφος, πιστός στο αθηναϊκό κοινό και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα προσεγγίσει το ερώτημα του έρωτα, ανοίγοντας το Focus Φιλοσοφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Έπειτα από τη διάλεξή του, το 2014, πάνω στη σημερινή αντίληψη για τον Πλάτωνα, ο φιλόσοφος, γνωστός για τους στοχασμούς του επί της οντολογίας, του δημοκρατικού υλισμού και για την ενασχόλησή του με την πολιτική, θέτει αυτή τη φορά, όπως ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο, το ερώτημα «Τι εστί έρωτας;». Πώς ο αληθινός έρωτας μπορεί να βγει νικητής στη δική μας υλιστική εποχή, η οποία υποβάλλεται στην εμπορευματοποίηση των σωμάτων και των συναισθημάτων και κυριαρχείται από τον ατομικισμό;
Σε ένα βιβλίο συνομιλιών, με τίτλο Éloge de l’amour (Μετάφ. Φώτης Σιατίτσας, Δημήτρις Βεργέτης, Εγκώμιο για τον έρωτα, Εκδ. Πατάκης), ο Alain Badiou είχε αναλύσει με σαφή τρόπο, το 2009, τις συνθήκες που απαιτούνται για να «επανεφευρεθεί» ο έρωτας. Ο στρατευμένος φιλόσοφος πιστεύει στον έρωτα όπως πιστεύει στην αλήθεια και για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά το νόημά του, μας προσκαλεί να αντισταθούμε.
Ο ψυχαναλυτής Δημήτρις Βεργέτης, διευθυντής που περιοδικού Alitheia θα συντονίσει την βραδιά.
Φιλόσοφος, ομότιμος καθηγητής της Ecole Normale Supérieure, ο Alain BADIOU είναι δημιουργός ενός πλούσιου συγγραφικού έργου, αποτελούμενο από δοκίμια αλλά και μυθιστορήματα, θεατρικά, πολιτικά κείμενα. Είναι, επίσης, ο ιδρυτής του Centre International d’Etude de la Philosophie Française Contemporaine (Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας).
Βιβλιογραφία στα ελληνικά
Εγκώμιο για τον έρωτα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Δεύτερο μανιφέστο για τη φιλοσοφία, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Από το είναι στο συμβάν, Εκδόσεις Πατάκη, 2009
Η κομμουνιστική υπόθεση, Εκδόσεις Πατάκη, 2009
Μικρό φορητό πάνθεον, Άγρα, 2009
Η πολιτική και η λογική του συμβάντος, Εκδόσεις Πατάκη, 2008
Μανιφέστο για τη φιλοσοφία, Ψυχογιός, 2006
Περιστάσεις, Άγρα, 2005
Η ηθική, Scripta, 1998

You may also like...