Διάλεξη της LUCE GIARD

decerteau_thumbΜε ποιον τρόπο και για ποιο λόγο να μελετήσουμε
με τον Michel de Certeau την Επινόηση της καθημερινής πρακτικής;
Tρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, 19.30΄|Γαλλικό Ινστιτούτου Ελλάδος
ΑUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS | Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ίδρυμα Άρτος Ζωής αφιερώνουν μια βραδιά στο σπουδαίο έργο του Γάλλου ιστορικού και ανθρωπολόγου Μichel de Certeau: L’invention du quotidien (1980)[ελληνική έκδοση: Επινοώντας την καθημερινή πρακτική. Η πολύτροπη τέχνη τού πράττειν, Σμίλη 2010].
Η Luce Giard, ομότιμη ερευνήτρια στο CNRS-EHESS και εκδότρια του έργου του Μichel de Certeau, θα δώσει μία διάλεξη με τίτλο «Με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο να μελετήσουμε με τον Michel de Certeau την Επινόηση της καθημερινής πρακτικής;».
Στο έργο αυτό, που είναι αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος που προτάθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, ο Μichel de Certeau είχε θέσει ως στόχο να διεισδύσει στην «αναρχία του άσπρου-μάυρου της καθημερινής πρακτικής». Επεδίωξε να προσδώσει στις συνηθισμένες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής την προσοχή που τους αξίζει, έβλεπε σ’αυτές «πολιτισμικές πρακτικές» που αξίζουν θεωρητική ανάλυση, αναγνώριζε σ’αυτές ένα στυλ, έναν επινοητικό και δημιουργικό τρόπο του πράττειν με εφήμερες επιτυχίες.
Η Luce Giard, ιστορικός των Επιστημών και της Φιλοσοφίας, συγγραφέας μαζί με τον Pierre Mayol του δεύτερου τόμου (δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) της Επινόησης της καθημερινής πρακτικής, θα παρουσιάσει τις βασικές γραμμές αυτής της τριμερούς έρευνας. Οι δύο τόμοι κυκλοφόρησαν σε 20 γλώσσες, από την Ευρώπη ως την Αμερική και την Ασία. Συνέβαλαν στην αλλαγή της οπτικής των ανθρωπολόγων, των εκπαιδευτικών ακόμα και των πολεοδόμων, σχετικά με τη ζωή των «απλών ανθρώπων».
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Άρτος Ζωής, θα προλογίσει και θα συντονίσει την εκδήλωση.
Μichel de Certeau (Μάιος 1925-Ιανουάριος 1986), Ιησουίτης ιστορικός, δίδαξε διαδοχικά στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού, στα πανεπιστήμια Paris 8-Vincennes, έπειτα Paris 7-Jussieu, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και τέλος, στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες. Δημιούργησε ένα μοναδικό έργο, που έχει καταστεί σήμερα κλασικό στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Ξεχωρίζει στο σύγχρονο πολιτισμικό τοπίο της Γαλλίας, μέσω της συστηματικής άρνησής του να ταυτίσει τις εργασίες του με έναν από τους πολλούς τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε (ιστορία, φιλοσοφία, θεολογία, σημειολογία, ψυχανάλυση και ανθρωπολογία).

You may also like...